Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ηρεμία” πριν την “καταιγίδα” στο ΚΙΝΑΛ. Έρχονται εξελίξεις το Φθινόπωρο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Άγγελος Γαβρής: Αρχισυντάκτης “Τhe Socialist”

Προβλέπεται βαρύ Φθινόπωρο για το Κίνημα Αλλαγής με “έντονα καιρικά φαινόμενα” που θα κάνουν την εμφάνισή τους την περίοδο της Συνδιάσκεψης.

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, επέλεξε την ενωτική οδό στην εκτόνωση της κρίσης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Η εσωστρέφεια, περίμενε στην γωνία όμως και εμφανίστηκε οργισμένη, ξανά!

Όσα συνέβησαν στη Βουλή μα και στις συνεδριάσεις της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, μας οδηγούν στο να αρχίσουμε να σκιαγραφούμε ένα πολιτικό τοπίο “εσωτερικά” του ΚΙΝΑΛ που έχει κάποιες βασικές συνισταμένες. Συνισταμένες-όχι συνιστώσες- που μπορούν να φέρουν πολιτικές εξελίξεις πιο νωρίς από το 2021.

Η 1η συνισταμένη είναι η αλλαγή των συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σαρωτικές και συνεχόμενες αποκαλύψεις για το γνωστό πλέον ως “παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ” σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα. Η αλλαγή αυτή επέφερε και την τελική και ουσιαστική ρήξη με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευση. Γεγονός που είδαμε όχι μόνο στην γενική στάση αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ μα και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα. Το διακύβεβευμα της προανακριτικής για την Νοβάρτις σε συνδυασμό με την προσπάθεια για “ολική επαναφορά” του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό ως πρωταγωνιστής έφερε “στα μαχαίρια” υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΙΝΑΛ με του ΣΥΡΙΖΑ μα και στα δυο κόμματα υπήρξαν αντιδράσεις στελεχών για αυτή την ρήξη.

Η 2η συνισταμένη έχει ονοματεπώνυμο. Γιώργος Α.Παπανδρέου. Η “απρόβλεπτη” στάση του πρωην Πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις σε συνδυασμό με την “κατόπιν εορτής” επιβεβαίωση πολλών πολιτικών του επιλογών και σκέψεων την περίοδο της Προεδρίας του και της Πρωθυπουργίας του, τον έχει κάνει να είναι μετά από πολύ καιρό, “δυνατός παίχτης” στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Όσοι μάλιστα έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για απόπειρα “γεφυροποίησης” του κενού ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ έπεσαν έξω μετά την τρανταχτή του δήλωση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που τους χαρακτήρισε ως “ένα αναχρονιστικό, παλαιοκομουνιστικού τύπου κόμμα που καμία σχέση δεν έχει με τους προοδευτικούς πολίτες”. Είναι γεγονός πως τα θετικά σχόλια για τον πρώην Πρωθυπουργό , αυξάνονται, το ίδιο και οι εσωκομματικές αντιδράσεις και πιέσεις.

Η 3η συνισταμένη αφορά στο πολιτικό τοπίο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι σε ήσυχο αναβρασμό στην Τρικούπη. Χωρίς να βγαίνει προς τα έξω η “αναμπουμπούλα” που υπάρχει και είναι εμφανής στην βάση του κόμματος, τα υψηλόβαθμα στελέχη, η Κ.Ο και η ηγεσία του κόμματος, ξέρουν πως στην Συνδιάσκεψη του Σεπτεμβρίου, “θα βγουν τα μαχαίρια” και το διακύβευμα της συνδιάσκεψης ενδεχομένως και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “The Socialist” να μην είναι μόνο η πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, μα και η αλλαγή ηγεσίας νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι “ομάδες” αρχίζουν να “κλειδώνουν” και να θεμελιώνουν την σφαίρα επιρροής τους σε πιθανή εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Άπαντες συμφωνούν πως η ενότητα του χώρου οφείλει να μείνει αδιάσπαστη και το Κίνημα Αλλαγής να βρει τον δρόμο του και δημοσκοπικά και να σταματήσουν οι “χαμηλές πτήσεις” του τελευταίου διαστήματος. Μένει να δούμε μόνο τις “υποψηφιότητες” για την Προεδρία του κόμματος….