Ισχυρή παρουσία του Κινήματος Αλλαγής στην Κρήτη και το Αρκαλοχώρι (ΦΩΤΟ)

Φ.Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης δίπλα στους πληγέντες

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατά την επίσκεψη της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε, θέλω να τονίσω τα εξής: μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η στήριξη των αστέγων, η σίτισή τους και η στέγασή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ζήσουν άμεσα από τις επόμενες μέρες με αξιοπρέπεια. Χρειάζονται containers σε όλα τα χωριά. Ο κόσμος δεν θα εγκαταλείψει τα χωριά του και τα σπίτια του τα κατεστραμμένα. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη λογική.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τα σχολεία, τα παιδιά και τον ψυχικό τους κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία.Επομένως, χρειάζεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι αίθουσες και να στηριχθούν ψυχολογικά τα παιδιά για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν έξω στην ύπαιθρο, εξ αποστάσεως. Πρέπει οπωσδήποτε να στεγαστούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μεμονωμένα, οικονομικά μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους, όμως ακόμα και αν τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλα αυτά δεν αρκούν. Αφορούν μόνο την πρώτη φάση αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με το βλέμμα μπροστά, με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωρικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα αεροδρομίου. Και βεβαίως να τελειώσουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία και μόνο υπογραφή.

Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά. Εδώ βλέπω ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας, όμως θα πρέπει να δοθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί από μόνη της η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζει την τεράστια καταστροφή.

Γι’ αυτό είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί, να πιέζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και θέλω να δεσμευτώ ότι η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα, αντίθετα θα συνεχίσουμε ακόμα και όταν οι κάμερες θα έχουν φύγει και τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν πια από όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι και τους γύρω οικισμούς. Εμείς θα είμαστε εδώ, πλάι στον κόσμο που υποφέρει.

Δείτε τις φωτογραφίες 

Ν. Ανδρουλάκης: Αξιοποίηση Όλων Των Διαθεσίμων Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων Για Γρήγορη Αποκατάσταση Στο Αρκαλοχώρι

Άμεσα στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

 

Τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη επισκέφτηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, πέρα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης για τους ιδιώτες και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές.

Ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, επισήμανε ότι δεδομένου του υψηλού ορίου ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης, που αγγίζει το 2% του ΑΕΠ της πληττόμενης περιφέρειας, θα πρέπει μαζί με τους εθνικούς πόρους να αξιοποιηθούν όλες τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως το ΕΣΠΑ. Σημείωσε επίσης, ότι μόλις το επιτρέψει η σεισμική ακολουθία, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη καταγραφή ζημιών, ώστε τα συναρμόδια υπουργεία να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν, για να ξαναέρθει η κανονικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών που έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές.

Δεδομένης της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων μηνών στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως θα έπρεπε να έχει τεθεί σε συνθήκη έκτακτης ανάγκης, πράξη που θα επέτρεπε να υπάρχει μια προετοιμασία, ώστε να μετριαστεί η καταστρεπτικότητα του φαινομένου. Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται η αναβάθμιση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, είτε αφορούν σεισμούς, είτε πυρκαγιές, είτε πλημμύρες, με βάση βέλτιστες πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών», ενώ τόνισε και την ανάγκη για ένα σχέδιο περισσότερης ενημέρωσης των πολιτών.

Δείτε την φωτογραφία 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ