Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορίες κατασκοπίας, υπόγεια διπλωματία και στο βάθος… Η Βελγική δικαιοσύνη – Η απόλυτη κατάρρευση της υπόθεσης QatarGate

Published

on

Επιμέλεια κειμένου: Γαβρής Άγγελος – Δημοσιογράφος/Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Μια πολύκροτη υπόθεση, σε λίγες μέρες, κλείνει 1 χρόνο αφήνοντας πληγές, όχι στα πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτήν- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – μα στην ίδια την αξιοπιστία της Βελγικής Δικαιοσύνης . Μιλάμε για το λεγόμενο #QatarGate το οποίο εν ριπή οφθαλμού, αναμένεται όχι μόνο να καταπέσει ως υπόθεση, μα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς, ύστερα από τις διεθνείς αποκαλύψεις ΜΜΕ, σε #BelgianGate. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, θυμίζουμε, πως η Ευρωβουλευτής και π. Αντιπρόεδρος, Εύα Καϊλή, όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά έχοντας η ίδια πληρώσει προσωπικά το τίμημα της προβολής της υπόθεσης αυτής, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θα πρέπει πολλοί, εμπράκτως, να απολογηθούν για την στάση τους απέναντί της. Η κοινωνία, ήδη, έχει αντιληφθεί πως η υπόθεση “τραβάει πολύ” και πως “δεν μας τα λένε καλά οι Βέλγοι”.

“Το Κατάρ είχε μεσολαβήσει με το Ιράν για την απελευθέρωση ενός Βέλγου ακτιβιστή που είχε συλληφθεί για κατασκοπεία στην Τεχεράνη, αναφέρει σε νέο ρεπορτάζ -ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ η Ιταλική “Corrie Della Serra“, ενω συνεχίζοντας, αναφέρεται: “Λίγο αργότερα, ο διάσημος Κλαίς παραιτήθηκε από την έρευνα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Πριν από ένα μήνα, ανακοινώθηκε ότι θα αποχωρούσε από τις έρευνες, οι οποίες από την αρχή παρουσίασαν σημαντικά κενά και αναπόδεικτες κατηγορίες. Ακόμη και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ραφαέλ Μαλανίνι, ο οποίος θα εκτελεί πλέον χρέη ελεγκτή του έργου, παραιτείται. Τώρα, το ένταλμα σύλληψης έχει αποσυρθεί οριστικά”

Όχι μόνο αυτό, μα το συγκεκριμένο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος κ.Guastella, αναφέρεται με λεπτομέρειες σε διαλόγους του “Εγκεφάλου” Παντσέρι με την Ευρωβουλευτή που από την πρώτη στιγμή φερόταν να εμπλέκεται ενεργά στην υπόθεση, την Μ.Αρένα ενώ όπως πρόσφατα μιλώντας στο Εuronews, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή αναφέρουν ρητά, πως το όνομα της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή ΔΕΝ αναφερόταν ΚΑΝ στην δικογραφία για το Qatargate, με το σημείο στο οποίο στεκόμαστε, να είναι η παραίτηση του ανακριτή Κλεζ, μετά την οποία, το όνομα της Αρένα άρχισε, με καθυστέρηση 7 μηνών, να μπαίνει στο στόχαστρο των ερευνών και την ίδια ημέρα, η κατοικία του Ugo Lemaire – υιού της Μ.Αρένα ο οποίος ήταν συνέταιρος σε εταιρία με τον Κλεζ, ερευνάται, αποκαλύπτοντας 280 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αν οι Panzeri, Giorgi και Kaili συνελήφθησαν για τα μετρητά που βρέθηκαν πάνω τους, η Arena και ο γιος της δεν αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια και αφού ήδη η πλειοψηφία όσων είχαν συνδεθεί με την υπόθεση, είχαν συλληφθεί από τις Βελγικές αρχές.

Και πάμε στο Βέλγιο να δούμε κάποιες “συμπτώσεις”

Ο αδελφός της Μαρί Αρένα ,βρίσκεται κοντά στον ισχυρό πρώην πρωθυπουργό Elio Di Rupo και ο πρώην σύζυγός της είναι παντρεμένος με την σημερινή υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου. Παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από την κοινοβουλευτική ασυλία, ήταν από τις πρώτες που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών. Χωρίς ποτέ να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την απομακρύνει, οι μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Corriere“, την υπέκλεψαν τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ ο Panzeri της είπε ότι η παραμονή της στην επιτροπή “Droi” είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν: “Θα παραμείνεις εκεί για τους λόγους που γνωρίζεις”. Τον Αύγουστο του 2022, συζητώντας για “χρήματα και συμβόλαια”, της λέει ξανά: “Μην βγεις από το παιχνίδι” (…) “γιατί αν είσαι εκεί, τότε εισπράττω περισσότερα χρήματα…”. Σε μια άλλη υποκλοπή, ο Panzeri λέει ότι στο Κατάρ, ο Al Marri του έδωσε ένα Rolex και “ένα κολιέ με ένα τριαντάφυλλο, ένα κόσμημα”, το οποίο έδωσε στον Arena, που ταξίδευε μαζί του.

“Ναι αλλά η Βαλίτσα με τα χρήματα;”

Advertisement

Σε αυτή την γραφική αλλά λογική ερώτηση, έχουν απαντήσει από την πρώτη στιγμή τόσο οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή όσο και η ίδια προσωπικά. Να που έρχεται η αποκάλυψη της “Corriere” και απαντά με αποτελέσματα ερευνητικής διεργασίας και όχι με “διαρροές” και κάθε είδους “συμφέροντα”: Ο πρώην ιταλός ευρωβουλευτής ενδίδε στο “στρατήγημα” των Βελγικών αρχών που τον ενημέρωσαν πως η σύζυγος και η κόρη του έχουν συλληφθεί στην Ιταλία και εμπλέκει αρχικά τη Μαρία Αρένα και τον Μαρκ Ταραμπέλα, έναν άλλο ιταλοβελγικής καταγωγής ευρωβουλευτή. Οι ανακριτές δεν είναι ικανοποιημένοι- θέλουν “άλλα ονόματα”. Με μια τολμηρή στροφή που εγείρει πολλές αμφιβολίες για τη γνησιότητα των σημερινών και μελλοντικών δηλώσεών του, εμφανίζεται ενώπιον του δικαστή Claise, αποκλείοντας κατηγορηματικά την εμπλοκή της Arena αυτή τη φορά. Στις καταθέσεις που θα συμπληρώσει τις επόμενες εβδομάδες, θα επανέλθει κατηγορώντας την Tarabella, εμπλέκοντας την Εύα Καϊλή και τους ευρωβουλευτές Andrea Cozzolino (PD) και Lara Comi (FI). Θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες κατά του Al Marri του Κατάρ, αλλά θα παράσχει στοιχεία μόνο για τις υποτιθέμενες χρηματικές δωρεές προς τους δύο τελευταίους, χωρίς επιβεβαιωτικά στοιχεία. Το ζήτημα δεν είναι γιατί δεν εμπλέκεται ο Αρένα, αλλά γιατί οι άλλοι εμπλέκονται για πολύ λιγότερα, αρχής γενομένης από την Εύα Καϊλή, η οποία κατέληξε στη φυλακή για ένα πολύ αμφίβολο έγκλημα, και σχετίζεται με τις 600 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που ο πατέρας της είχε πάρει από το σπίτι της για να παραδώσει, κατόπιν υπόδειξης της κόρης της, στον Panzeri, στον οποίο ανήκαν τα χρήματα. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής πάντα έλεγε ότι είδε τα χρήματα για πρώτη φορά εκείνο το πρωί και αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χαρτονομίσματα τα οποία ΔΕΝ ήταν της Εύας Καϊλή

“Υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα στα χαρτονομίσματα του Francesco Giorgi, που θεωρείται συνεργάτης του Panzeri, αλλά όχι της Kaili, γεγονός που δείχνει ότι δεν τα άγγιξε ποτέ. Αφού οι έρευνες πέρασαν στην τακτική δικαιοσύνη του Βελγίου, οι υπηρεσίες θα έπρεπε να είχαν σταματήσει. Αντ’ αυτού, συνέχισαν τις έρευνες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την ημέρα των συλλήψεων, οι μυστικές αρχές παρακολουθούσαν το σπίτι της, την οποία μέχρι τότε δεν θεωρούσαν μέρος του “δικτύου” της Panzeri. Όταν βλέπουν τον πατέρα της πρώην Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής να φεύγει με μια βαλίτσα από το σπίτι που μοιράζεται με τον Τζόρτζι, ειδοποιούν την αστυνομία.. Η κατηγορία επεκτείνεται και στην Καϊλή, επιτρέποντας τη σύλληψή της παρά την ασυλία της. Για το θέμα αυτό, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά εδώ και μήνες την παρέμβαση του Κοινοβουλίου για την προστασία του θεσμού, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σίγουρα δεν έχει διακριθεί για το θάρρος του στην υπόθεση Qatargate.

Πηγή – πληροφορίες και αποσπάσματα: Corriere Della Serra