Κ.Πετρίδης: Ως πότε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα ταλαιπωρούνται;

Άρθρο του Κώστα Πετρίδη, Μέλους της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο grtimes.gr

Για παραπάνω από δύο χρόνια, το σύστημα υγείας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά, το ΕΣΥ επιβεβαιώνει καθημερινά τις αντοχές και τη δυναμική του, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες και τον καθημερινό αγώνα των ιατρών, των νοσηλευτών, του υγειονομικού προσωπικού μας.

Η δημοκρατική παράταξη είναι ταυτισμένη με τις μεγάλες τομές στο σύστημα υγείας. Καθώς ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με το Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που οραματίστηκαν και πραγμάτωσαν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Και στη συνέχεια ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που αλλεπάλληλες φορές εισήγαγαν ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για ένα βιώσιμο, αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο σύστημα υγείας. Η θεσμοθέτηση του ΕΣΥ και η ενίσχυσή του, είναι η πραγμάτωση μιας ιδεολογικής πλατφόρμας που υπεύθυνα προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και εν τέλει οδηγεί σε μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που σκεφτόμαστε το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη ευρύτερα.

Σημαντικές στρεβλώσεις υπάρχουν και στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η Ελλάδα έχει ένα σύστημα υγείας με πολλές και άνισα κατανεμημένες νοσοκομειακές δομές, η λειτουργία των οποίων δε στηρίζεται σε τεκμηριωμένους δείκτες. Τα νοσοκομεία απορροφούν το 44% της δαπάνης υγείας, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι μόλις 28%.

Το άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές και η απαιτούμενη υποστήριξη

για μετρήσεις και στοιχεία σχετικά με τα κλινικά αποτελέσματα,
την ποιότητα των υπηρεσιών
και τη συνολική επίδοση των νοσοκομείων.
«Κραυγή αγωνίας» στο Γ.Ν «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στην Θεσσαλονίκη

Τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι τεράστια σε σχέση με τη λειτουργία του, εξ ’ αιτίας της υποστελέχωσης σημαντικών κλινικών.

Η κλινική Ω.Ρ.Λ. με πολύ σημαντική και εξειδικευμένη προσφορά σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, κινδυνεύει να διακόψει τη λειτουργία της, αφού από τις έξι οργανικές θέσεις οι πέντε είναι κενές με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των ασθενών.

Η Β΄ χειρουργική κλινική του Ε.Σ.Υ. έχοντας σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού παραμένει ακόμη κλειστή εδώ και τρεις εβδομάδες, αφού είχε χαρακτηριστεί κλινική covid, σήμερα δεν εξυπηρετεί κανένα περιστατικό covid.

Και βέβαια είναι θλιβερό η πνευμονολογική κλινική του δευτέρου ορόφου, όπου καταγράφηκαν θύματα από την πυρκαγιά της 6ης Απριλίου, να παραμένει ερμητικά κλειστή με εμφανή τα αποκαΐδια και τη μυρωδιά του καμένου.

Αλήθεια, μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η αδιαφορία των υπευθύνων;

Ως πότε θα ακούμε μεγάλα λόγια, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο από το Υπουργείο Υγείας;

Ως πότε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα ταλαιπωρούνται σε νοσοκομεία μεγέθους “ Γ. Παπανικολάου” με τόσο σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης ;

Το αρμόδιο Υπουργείο και οι υπεύθυνοι ας αφήσουν τις υποσχέσεις, ας πάψουν να απαξιώνουν το Ε.Σ.Υ. και να εγκύψουν στα προβλήματα του Νοσοκομείου προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η υγεία είναι πολιτική επιλογή. Υπάρχει ανάγκη διατομεακής διακυβέρνησης της υγείας σε όλα τα επίπεδα και ενός ενισχυμένου συστήματος δημόσιας υγείας, κεντρικά και περιφερειακά, που θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, αναδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας και η επιτακτική αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του. Με σχέδιο βασισμένο στις αρχές της ιατρικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας, της οικονομικής αποδοτικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γιατί για εμάς ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας δεν είναι μόνο ένας από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους μαζί με παιδεία, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας, είναι μία από τις απαντήσεις στο μεγάλο εθνικό θέμα του δημογραφικού. Η διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικών υγείας είναι επιτακτική όσο ποτέ.

ΠΗΓΗ : grtimes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ