Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aνασκόπηση: Γιώργος Καμίνης – Τα κρίσιμα κοινοβουλευτικά ερωτήματα για το Προσφυγικό!

Published

on

Κρίσιμα Κοινοβουλευτικά Ερωτήματα για το προσφυγικό από τον Γιώργο Καμίνη

Έναν εφ’ όλης της ύλης έλεγχο επί των πεπραγμένων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συνολικά της κυβέρνησης στο ζήτημα του προσφυγικού τους τελευταίους μήνες, επιχειρεί να κάνει, με τρεις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του, ο Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Στο “μικροσκόπιο” οι συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ μετά τον βιασμό

Σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε μόλις σήμερα, ο Γιώργος Καμίνης ρωτά τον Υπουργό κ. Μηταράκη για τις συνθήκες διαβίωσης στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, καθως και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των νέων μόνιμων δομών που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στον απόηχο της φρικώδους ιστορίας βιασμού ενός τρίχρονου παιδιού στον καταυλισμο καθώς και των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των διαμενόντων στη Δομή. Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, τη σίτιση, την παροχή νερού, ειδών υγιεινής, κλινοσκεπασμάτων και ρούχων, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη (21/12) επίσκεψή του στη Δομή του Καρά Τεπέ, ο κ. Μηταράκης δεν ανέφερε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη οριστική μεταφορά στη νέα Δομή, ενώ προσδιόρισε γενικώς και αορίστως τη λύση των όποιων προβλημάτων στις “αρχές του 2021”.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ερώτηση εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?type=&SessionPeriod=&partyId=&mpId=f94a01e5-1844-441b-bcf0-aa8d00f7b819&ministry=&datefrom=&dateto=

Αναλυτικές εξηγήσεις για τις καταγγελίες παράνομων επαναπροωθήσεων

Advertisement

Οι καταγγελίες αξιόπιστων διεθνών οργανισμών και διεθνών ΜΜΕ για παράνομες -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές ολόενα και πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες: Αναφορές του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σε BBC, New York Times και ΜΜΕ της Γερμανίας όπως η Deutsche Welle, δηλώσεις Γερμανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι σχετικές καταγγελίες απασχολούν πλέον έντονα και τα όργανα της Ε.Ε καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τη FRONTEX να διασφαλίσει ότι τέτοια περιστατικά θα αναφέρονται και θα διερευνώνται, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε πρόσφατα σε ακροάση τον Διευθυντή της FRONTEX προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταγγελίες.

Στην ερώτηση που απευθύνει από κοινού στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μετανάστευσης & Ασύλου, ο κ. Καμίνης ζητεί να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, πόσες από αυτές τις καταγγελίες έχουν διερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές, το αποτέλεσμα της διερεύνησής τους καθώς και το επιχειρησιακό πρωτόκολλο δράσης των λιμενικών αρχών όταν έρχονται σε επαφή στη θάλασσα με πλοιάρια με αλλοδαπούς.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=b6bdb00c-a283-4648-a5ad-ac9a015389f3

Νέα στοιχεία για τη ΜΚΟ Hopeland και παρατυπίες στη λειτουργία του Μητρώου ΜΚΟ

Πριν από δύο μήνες, το Κίνημα Αλλαγής είχε φέρει στη Βουλή το ζήτημα της επιχορήγησης με τεράστια ποσά της -συσταθείσας μόλις τον Σεπτέμβριο- ΜΚΟ Hopeland για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, παρά την μηδαμινή εμπειρία της τελευταίας στο προσφυγικό. Στις 16 Δεκεμβρίου, μάλιστα, εκδόθηκε από το Υπουργείο και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια εντολή πληρωμής για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, για ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Παρά τις σαφείς διαβεβαιώσεις, όμως, του Υπουργείου ότι καμία ΜΚΟ δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από το ΕΣΤΙΑ αν δεν έχει εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο ΜΚΟ, η εγγραφή της Hopeland φαίνεται πως ακόμη εκκρεμεί. Ουδείς, πέραν του Υπουργείου, γνωρίζει το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εγγραφή της εν λόγω ΜΚΟ. Η πρόσβαση των πολιτών στο πολυδιαφημισμένο μητρώο παραμένει ακόμη αδύνατη, με συνέπεια να επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια σε ένα τομέα που κατά το παρελθόν έχει ανακινήσει σοβαρές υπόνοιες αθέμιτων συναλλαγών.

Advertisement

Με την ερώτηση του, ο κ. Καμίνης ζητεί να πληροφορηθεί για το αν η Hopeland έχει ολοκληρώσει την εγγραφή της στο Μητρώο, πόσες άλλες ΜΚΟ έχουν πράξει το ίδιο, και πότε θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στον ιστότοπο του Μητρώου. Ζητεί επίσης να δημοσιεύονται στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις εγγραφής των ΜΚΟ.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ερώτηση εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=680656bb-6b53-4683-874c-ac9800ead616