Κατώτατος μισθός: “Αύξηση” στα 713 ευρώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση της τάξης των 50 ευρώ το μήνα, με το ποσό του κατώτατου μισθούν από τα 663 ευρών να ανεβαίνει πλέον στα 713 ευρώ.

Το γεγονός ότι επισπεύδεται η διαδικασία ανακοίνωσης -ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- καλλιεργεί ελπίδες για ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό που έχει ήδη προεξοφληθεί.

Δεδομένου ότι η εισήγηση του ΚΕΠΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Εργασίας μιλάει για ένα ποσοστό της τάξεως του 4-6% και με τους εργοδότες αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας να ζητούν αυτοσυγκράτηση για να μην ανακοπεί η πτωτική πορεία της ανεργίας όλα δείχνουν ότι το τελικό ποσοστό μπορεί να κλειδώσει στην περιοχή του 6-7%.

Θυμίζουμε πριν αρχίσουν τα “πανηγύρια” από συγκεκριμένους: 

Είναι σαφές πως η κίνηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σε μια περίοδο παρατεταμένης και ανεξέλεγκτης ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να ωθεί το 50% των αμοιβόμενων με βασικό μιθσό στα όρια της φτώχειας, πως είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΝΔ είναι ασυνεπείς για πολλοστή φορά απέναντι στις δεσμεύσεις τους στον Ελληνικό λαό,  αρχικά,  γιατί υπάρχει μια σαφής υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την αρχική της δέσμευση, η οποία ήταν «αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης». Δεύτερον, η πιο σωστή λύση αυτή τη στιγμή είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ όπως προτείνει η ΓΣΕΕ και η επαναφορά στη συνέχεια του καθορισμού του μέσα από τη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ