Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: «Να ενισχυθούν θεσμικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων»

Published

on

«Να ενισχυθούν θεσμικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων»

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τη θεσμική ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και την υιοθέτηση των προτάσεων που έχουν τεθεί από διευθυντές των ΤΕΠ για τη μακροχρόνια εύρυθμη λειτουργία τους, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Θεσμική ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων

Είναι γνωστό ότι τα αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία θεσμοθετήθηκαν το έτος 1998. Παρότι στα 20 χρόνια λειτουργίας τους, η Πολιτεία προχώρησε στην στελέχωσή τους και σε μερική ανανέωση του  εξοπλισμού τους, εντούτοις δεν ρύθμισε τις οργανωτικές και διοικητικές δυσλειτουργίες τους ενώ ούτε και οι οδηγίες που λαμβάνουν από το Υπουργείο Υγείας παρέχουν ενιαίες λύσεις, όραμα και προοπτική. Αυτός είναι και ο λόγος που εμποδίζεται η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

Τα προβλήματα των ΤΕΠ που έχουν καταγραφεί  δεν αντιμετωπίζονται κεντρικά, ενιαία, με μόνιμο και δίκαιο τρόπο, αλλά αφήνονται οι διευθυντές τους να τα διευθετούν αποσπασματικά και κατά μόνας, χωρίς καθοδήγηση από την κεντρική διοίκηση. Παρότι δε, πρόσφατα κατατέθηκαν σαφείς προτάσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς δημοσιονομικό κόστος προς το Υπουργείο Υγείας, η πολυνομία και η ασάφεια παραμένουν, συντηρώντας τις καθυστερήσεις και αστοχίες στη λειτουργία των ΤΕΠ.

Advertisement

Πρόσφατα οι υπεύθυνοι των ΤΕΠ με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας πρότειναν συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενιαία και συνολικά τα μακροχρόνια διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της λειτουργίας των ΤΕΠ. Συγκεκριμένα, πρότειναν  τα κάτωθι:

  1. Να λυθεί άπαξ και οριστικά η μη εξέλιξη των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα στα ΤΕΠ, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να εξελίσσονται στην κύρια ειδικότητά τους με τα ίδια κριτήρια όπως όλοι οι γιατροί κλάδου ΕΣΥ και να κρίνεται η μονιμοποίηση τους με βάσει τα ισχύοντα για όλους τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
  2. Να παραχωρηθούν διευκολύνσεις στους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν στα ΤΕΠ προκειμένου να εξειδικευθούν στην Επείγουσα Ιατρική εφόσον το επιθυμούν.
  3. Να αποδοθεί εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική σε όσους Διευθυντές ΤΕΠ το επιθυμούν.
  4. Να αναγνωριστούν οι γιατροί ΕΣΥ που κατέλαβαν οργανική θέση σε βαθμό Διευθυντή, με ανοιχτή προκήρυξη και κρίση ως συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ
  5. Οι γιατροί κλάδου ΕΣΥ που διορίζονται στο ΤΕΠ πρέπει να παραμένουν στο ΤΕΠ και να είναι αμετακίνητοι για τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
  6. Να οριστεί το μέγιστο εργασιακό όριο ενός γιατρού ή νοσηλευτή στα ΤΕΠ και να προβλεφθεί η μελλοντική του αξιοποίηση.
  7. Να οριστεί το μέγιστο χρονικό διάστημα συνεχούς εργασίας με φυσική παρουσία ενός γιατρού ή νοσηλευτή ΤΕΠ.
  8. Να οριστεί το κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με τις δομές ΠΦΥ
  9. Το καθηκοντολόγιο των ιατρών ΤΕΠ να είναι σαφές, τόσο για τους γιατρούς που εργάζονται  με την κύρια ειδικότητά τους, όσο και για τους γιατρούς με εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική ή την Εντατική Θεραπεία. Με βάση το καθηκοντολόγιο να προκύπτουν και οι καλύψεις αστικής ευθύνης.
  10. Αντίστοιχα, να θεσπιστεί σαφές καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών ΤΕΠ.
  11. Να υπάρχει σαφής διαδικασία δικαιωμάτων παραπομπής ασθενών και εισαγωγής τους στα τμήματα του νοσοκομείου.
  12. Να δημιουργηθεί ασφαλές περιβάλλον εργασίας τόσο από επαγγελματική έκθεση, όσο και από περιστατικά βίας.
  13. Να επικαιροποιηθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων με την ένταξη των ΤΕΠ και του τομέα διατμηματικών τμημάτων όπου δεν υπάρχει.
  14. Να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ.
  15. Να καθοριστεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών ανά προσερχόμενους ασθενείς στο ΤΕΠ και επαναπροκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων κλάδου ΕΣΥ.

Των προτάσεων αυτών υπερθεμάτισε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καθώς με την από 18.5.2020 επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας ζήτησε την ενίσχυση των ΤΕΠ ως πρώτη πύλη επαφής του ασθενή με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επιπλέον, είναι καταφανές ότι οι προτάσεις των Διευθυντών ΤΕΠ είναι εξαιρετικά επίκαιρες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την δημόσια υγεία. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ήταν εκείνα που αντιμετώπισαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στην Χώρα μας. Συνεπώς, καθίσταται αναγκαίο να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση για την ενίσχυση τους από το Υπουργείο Υγείας ώστε το 2ο κύμα κορωνοϊού αλλά και η αναμενόμενη έξαρση της απλής  γρίπης από το φθινόπωρο να μην δοκιμάσουν τα όρια των υγειονομικών υποδομών της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι προθέσεις σας για την ενίσχυση της στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ καθώς και σε εξοπλισμό;

2. Υπάρχει πρόβλεψη αξιοποίησης μέρους των δωρεών που κατατέθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19 για την χρηματοδότηση σύγχρονων κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού για τα ΤΕΠ και την μετεκπαίδευση του προσωπικού των ΤΕΠ;

3. Σκοπεύετε να διευθετήσετε τα διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που σας έχουν τεθεί από τους διευθυντές ΤΕΠ και σας έχει επισημάνει με επιστολή του ο ΙΣΑ;  Ποιες από τις προτάσεις τους στοχεύετε να υιοθετήσετε συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής

Advertisement

Ανδρέας Πουλάς