Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνημα Αλλαγής για πορείες: “Εμείς θέλουμε κανόνες που αφορούν τις πορείες. Λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις απο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!”

Published

on

Πηγές Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το νομοσχέδιο για τις πορείες : Εμείς θέλουμε κανόνες που αφορούν τις πορείες. Όμως, από την πρόταση της κυβέρνησης λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονταν στην πρόταση Καμίνη -Αλιβιζάτο.

Την κατοχύρωση του συνταγματικού δικαιώματος στο “συνέρχεσθαι” χωρίς να νεκρώνει διοικητικά, οικονομικά και πολιτιστικά το κέντρο της Αθήνας, προκρίνει η  ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για τις διαδηλώσεις, που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Για τη σύνταξη της πρότασης, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, συνεργάστηκαν οι κ.κ. Αντ. ΜανιτάκηςΝ.ΑλιβιζάτοςΜ.Βροντάκης, Γιάννης Κτιστάκης και Θανάσης Τσιούρας.

Κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, δήλωσε:

«Παρουσιάζουμε σήμερα την πρόταση νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», όπως τιτλοφορείται. Μια πρόταση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, να αποτελέσει ένα χρήσιμο νομοπαρασκευαστικό εργαλείο και δεύτερον, να συμβάλει στην έναρξη ενός ανοιχτού, ανυπόκριτου και νηφάλιου δημόσιου διαλόγου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά μέσο όρο το 2011 πραγματοποιούνταν καθημερινά στην Αθήνα, περίπου τρεις συγκεντρώσεις ή πορείες. Νεκρώνοντας το κέντρο της, όχι μόνο με υπαιτιότητα των διοργανωτών της, αλλά και της αστυνομίας για ατέλειωτες ώρες. Είναι απολύτως λανθασμένη η εντύπωση ότι ο αποκλεισμός του κέντρου της πόλης έχει μόνο οικονομική ή εμπορική διάσταση. Σίγουρα, σε περιόδους οικονομικού βυθίσματος, όπως αυτή που ζούμε, το νεκρό κέντρο δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση για τους επιχειρηματίες και τους χιλιάδες εργαζομένους στην πρωτεύουσα. Παραγνωρίζεται όμως, ότι ο αποκλεισμός του κέντρου σημαίνει και διακοπή κάθε κοινωνικής, πολιτιστικής ή άλλης δημιουργικής δραστηριότητας.

Η σύνθεση της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε, με την προτροπή μου, ως δημάρχου αλλά και πανεπιστημιακού δασκάλου, την πρόταση νόμου, χαρακτηρίζει την επιστημονική εμβέλεια αλλά και την αντιπροσωπευτικότητα των νομικών τάσεων.

Αποτελείται από τον κ. Αντώνη Μανιτάκη, ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την περασμένη εβδομάδα Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μιχάλη Βροντάκη, τον λέκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Γιάννη Κτιστάκη και τον δικηγόρο και νομικό μου σύμβουλο κ. Θανάση Τσιούρα.

Advertisement

Η πρόταση νόμου που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόταση εξειδίκευσης των συνταγματικών προβλέψεων. Είναι λυπηρό ότι από το 1975 που άρχισε να εφαρμόζεται το ισχύον Σύνταγμα, δηλαδή επί 37 χρόνια, δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή ο προβλεπόμενος στο άρθρο 11 του Συντάγματος νόμος.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση της εκκρεμότητας, η παράταση της οποίας θα φαινόταν αδιανόητη σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Να συγκεράσει, δηλαδή, την άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος με τη μη αναστολή της ζωής της Αθήνας, ως διοικητικού κέντρου της χώρας αλλά και ως κέντρου εμπορικής δραστηριότητας. Για να αποκτήσουν οι υπαίθριες συναθροίσεις και πάλι τη θέση που είχαν στη συνείδηση των Αθηναίων. Ως κορυφαία εκδήλωση της εγρήγορσης των ενεργών πολιτών και όχι ως συνώνυμο της ερήμωσης, της βίας και της καταστροφής.

Ζητούμε από τα κόμματα να τολμήσουν. Και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μη χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. Ένας δημόσιος διάλογος, που έτσι άναρχα, επιδερμικά και φορτισμένα, όπως διεξάγεται μέχρι τώρα, μόνο αδικεί και θέτει σε διάφορους κινδύνους το δικαίωμα στο «συνέρχεσθαι».

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:

Κατατέθηκε στη Βουλή, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ο σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων (διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως σε υπαίθριο χώρο χωρίς σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής ορισμένης περιοχής) και δίδονται οι έννοιες των σχετικών όρων.

Όπως εξήγησαν κυβερνητικές πηγές, με τον νέο νόμο, ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του για κάλεσμα σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση θα γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και θα υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Δεν θα απαιτείται γνωστοποίηση για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Advertisement

Επίσης θα επιτρέπεται αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί, αν δεν θα διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιες αρχές θα καλούν τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους περιορισμούς καθώς και αν δεν οριστεί οργανωτής, θα είναι δυνατή η διάλυση της συνάθροισης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές. Οι πολίτες θα μπορούν να μαθαίνουν για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες πορείες και λοιπές εκδηλώσεις, όπως και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.