Κίνημα Αλλαγής: “Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης – Αυτές είναι οι προτάσεις μας για ασφαλές άνοιγμα”

Η πανδημία είναι παρούσα και συνεχίζει να κορυφώνεται και να επιδεινώνεται.
Τρία σημεία για τα ζητήματα της πανδημίας:

Πρώτον, το βασικό μας πρόβλημα είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας .

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο περισσότερους από 50 διασωληνωμένους ανά ημέρα εκτός ΜΕΘ, στην Αττική, που αυτήν την περίοδο σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας.
Δύσκολα όμως αντιμετωπίζει την πανδημία και η Ελληνική Περιφέρεια και κατά συνέπεια και ο Ν. Κέρκυρας με τα κρούσματα να είναι σε ανοδική πορεία.
Αυτό που τονίζουμε από πέρυσι – αλλά ας γίνει έστω και τώρα που τα πράγματα είναι πέρα των οριακών τους σημείων – είναι πως ο ιδιωτικός τομέας υγείας πρέπει
να ενταχθεί υποχρεωτικά στον δημόσιο σχεδιασμό. Και μάλιστα με απόλυτο τρόπο.

Διαφορετικά δεν μπορεί να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας όσον αφορά κυρίως  τις ΜΕΘ και να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό.

Δεύτερον, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την τήρηση των μέτρων. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε μια πολύ κουρασμένη κοινωνία  και μάλιστα, μια κοινωνία όπου συσσωρευμένα περιστατικά  καταδεικνύουν ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις  στη τήρηση των μέτρων, με κάποιους να είναι υπεράνω του νόμου, που συνηγορούν στο να χαθεί η εμπιστοσύνη απέναντι σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Και πέραν αυτού, δεν υπάρχει και κανείς που να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων.
Το συμπέρασμα είναι απλό, είτε τα μέτρα χρειάζονται και πρέπει να εφαρμοστούν και άρα πρέπει κάποιος να τα επιβλέπει, ή δεν χρειάζονται και αυτό οι πολίτες οφείλουν να το γνωρίζουν.

Τρίτον, το έξυπνο ακορντεόν για το άνοιγμα απέτυχε. Δεν στηρίχθηκε εμπροσθοβαρώς η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα οικονομικά μέτρα για να μπορέσουν έστω όταν έρθει η επανεκκίνηση να σταθούν στα πόδια τους.

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης. Έχει ανάγκη από αισιοδοξία και όχι εμπαιγμό.

Οι διαρκείς ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται σε λίγες ημέρες, για να έρθουν οι επόμενες, εξελίσσονται σε μπούμερανγκ. Γιατί αντί για ελπίδα για το αύριο, οδηγούν την κοινωνία σε μια διάχυτη απογοήτευση.

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει, αλλά με ασφάλεια σχέδιο, σαφείς στόχους, μελετημένα βήματα, σταδιακά και με αντιμετώπιση του συνωστισμού.

Δεν γίνεται η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει πάνω σε ερείπια.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 25 Νοεμβρίου είχαμε καταθέσει πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

Προχωράμε σε μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μαζικά και όχι δειγματοληπτικά. Η Σλοβακία π.χ. προμηθεύτηκε 50 εκατομμύρια τεστ με 50 εκατομμύρια ευρώ, ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτό που χάνει η πραγματική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο αποτυπώνουμε το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε νομό και σε κάθε νησί της χώρας.

Στη συνέχεια, στεγανοποιούμε τους νομούς και τα νησιά με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48 ωρών για εξαιρετικές περιπτώσεις μετακινήσεων.

Και έπειτα, εφόσον ξέρουμε όλα τα θετικά κρούσματα και τα απομονώνουμε, με βάση το διακριτό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού και κάθε νησιού, πάμε σε εξειδικευμένα μέτρα. Όπου είναι υψηλό το φορτίο προχωρούμε σε αυστηροποίηση των μέτρων για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, όπου όμως δεν είναι, ανοίγουμε με ασφάλεια την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα.

Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα και όχι με ορίζοντα εβδομάδας.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή  Κέρκυρας Κινήματος Αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ