ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή Σύσκεψη Τομέων Ναυτιλίας & Ανάπτυξης και Επενδύσεων: “Υπάρχει έντονο χρηματοδοτικό πρόβλημα στην χώρα”

Κοινή Σύσκεψη Τομέων Ναυτιλίας & Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κοινή Σύσκεψη πραγματοποίησαν οι Τομείς Ναυτιλίας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων την Πέμπτη 18-6-2020 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του zoom.

Βασικοί Άξονες της συζήτησης ήταν η αποτύπωση, η καταγραφή και η πολιτική εκτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στην COVID -19 εποχή.

Τον διάλογο ξεκίνησε ο Βουλευτής Ηλίας και Υπεύθυνος για θέματα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Μιχάλης Κατρίνης , ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς και στο Νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε « αποκαλύπτει έντονα και εμφανώς το μεγάλο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας ».

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας Ναυτιλίας, κ. Δημήτρης Διαμαντίδης τοποθετήθηκε εκτενώς για την ναυτιλία και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει τη σημερινή συγκυρία. « Ο αντίκτυπος του Covid -19 δεν έχει ακόμα καταγραφεί αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ιδιαίτερα η Κρουαζιέρα που είναι κύρια πηγή τουρισμού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, γίνεται άμεσα αντιληπτό το βαθύ και πολυεπίπεδο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και η ναυτιλία και η χώρα. Επίσης, οι όποιες Κυβερνητικές αποφάσεις έχουν παρθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της ναυτιλίας  έχουν πολλαπλασιάσει τα προβλήματα  αντί να τα επιλύσουν. Η πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας δυστυχώς βρίσκεται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση.. ».

Ο Γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Απόστολος Πόντας αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ναυτιλίας συνολικά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: « Η Ναυτιλία είναι η «επιβεβαιωμένη ταυτότητα της χώρας». Η «Ναυτοσύνη» της  είναι οι «άνθρωποι της ναυτιλίας». Πρέπει να υπάρξει ένα Σύμφωνο Αμοιβαιότητας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των πλοιοκτητών προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να δομηθεί σωστά μία συνεργασία, η οποία θα δώσει πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές στην ναυτιλία και στη χώρα ».

Τέλος, οι Γραμματείς και των δύο τομέων αποφάσισαν να διεξάγουν και μελλοντική εκδήλωση στον Πειραιά με θέμα: « Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και οι αναπτυξιακές δυνατότητες στην covid – 19 εποχή ».