Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

 “Όλα του δεκαημέρου… δύσκολα”-Γράφει ο Λάμπης Χριστόπουλος

Published

on

 “Όλα του δεκαημέρου… δύσκολα”-Γράφει ο Λάμπης Χριστόπουλος

 

          Είχαμε μια ελπίδα πως το 2021 θα μας υποδεχόταν με περισσότερη αισιοδοξία και ηρεμία για εμάς και την κοινωνία ολόκληρη. Ωστόσο, απεδείχθη το αντίθετο, αφού μόλις δέκα μέρες από την αλλαγή του χρόνου και τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια κοινότητα, έχει συγκλονιστεί από περιστατικά που έχουν διαδραματιστεί.

          Ξεκινώντας από τα της ελληνικής κοινότητας, όλοι μας, ανεξαιρέτως εκπλαγήκαμε αρνητικά στο άκουσμα της παράτασης σκληρού lockdown, το οποίο από ό, τι φαίνεται μάλλον ήρθε για να μείνει. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση προκειμένου, υποτίθεται, να μην υπάρξει διασπορά του ιού, θέλοντας να ανοίξει τα σχολεία στα μέσα Ιανουαρίου, κλείνοντας ξανά την αγορά. Αδιανόητο. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μέχρι και οι λοιμωξιολόγοι αιφνιδιάστηκαν από τη λήψη αυτών των μέτρων, με τον κόσμο να αντιδρά εντόνως επειδή έχει ήδη πληγεί οικονομικά, με την κυβέρνηση όμως να αδιαφορεί πλήρως.

          Παράλληλα, την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση πραγματοποίησε και τον ανασχηματισμό- παρωδία. Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη βέβαια το γεγονός ότι δεν άλλαξε υπουργούς όπως την Κεραμέως, τον Άδωνι ή το Βορίδη, τον οποίο μάλιστα αναβάθμισε τοποθετώντας τον στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή τους υπουργούς που ο κόσμος φώναζε ώστε να τους αλλάξει. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει τον κόσμο, ότι το υπουργικό επιτελείο του, στο σύνολό του, λειτουργεί άριστα κι ότι η άποψη του κόσμου δεν μετράει. Είδαμε κάποιους να βρίζουν επειδή στα Υπουργεία τοποθετήθηκαν οι… ’’πολύ δεξιοί’’. Προφανώς, δεξιά κυβέρνηση είναι, άρα θα στελεχώνεται από δεξιούς και ακροδεξιούς όπως τον Άδωνι, τον Βορίδη και τον Πλεύρη. Έκπληξη θα έπρεπε να είναι το γεγονός ότι δεν πήραν Υπουργείο ο Κυρανάκης και ο Μπογδάνος. 

 

          Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ, αδυνατώντας να αποδεχτεί την ήττα του, οργάνωσε φανατισμένους οπαδούς, όχλο και οπλισμένους πολίτες να δείξουν με κάθε τρόπο ότι κι εκείνοι δεν συμφωνούν με το απόλυτα δημοκρατικό αποτέλεσμα, κι έτσι να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο. Σαν αποτέλεσμα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την αγάπη των οπαδών του, μετατρέποντάς τους σε μαριονέτες και οδηγώντας τους, ακόμα και στο θάνατο, για χάρη του. Κρίμα για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ.  

          Αυτό ίσως ήταν και το πιο ζωντανό παράδειγμα και μάθημα. Μάθημα, ότι τη Δημοκρατία δεν πρέπει να την θεωρούμε ποτέ δεδομένη, όσο καλά κι αν λειτουργούν οι θεσμοί της, όσο καλά κι αν είναι ριζωμένη στην κοινωνία. Το πρώτο δεκαήμερο του έτους, ήταν ιδιαίτερα άστατο. Αλλά ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Έχουμε μπροστά μας ακόμα άλλες 355 μέρες να δημιουργούμε, να αισιοδοξούμε να εντυπωσιάζουμε θετικά.

Advertisement

 

Λάμπης Χριστόπουλος

Φοιτητής Πολυτεχνείο Κρήτης

Μέλος Νεολαίας ΚΙΝΑΛ

Μέλος Ν.Ε ΚΙΝΑΛ Χανίων