Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η μεγάλη λίστα των “βρώμικων υποθέσεων” στην περίοδο του κορονοϊού!

Γράφει ο Άγγελος Γαβρής: Με πληροφορίες απο τον Τύπο και δημοσιεύσεις του “Τhe Socialist”

Μια “mini ανασκόπηση” των “υποθέσεων” που άφησαν πίσω τους ανεξήγητα ερωτήματα και πυροδότησαν δημοσιεύματα σε εφημερίδες του εξωτερικού για ένα νέο επιτελικό κράτος της βαθιάς Δεξιάς στην Ελλάδα με πρόφαση τον κορονοϊό:

Αναμφίβολα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες εγκρίσεις δαπανών είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Όμως, αποτελεί κοινό τόπο ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η υγειονομική κρίση ως μανδύας για την νομιμοποίηση απευθείας αναθέσεων και χρηματοδοτήσεων που δεν είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Η υπόθεση με τα vouchers και ο εμπαιγμός χιλιάδων επιστημόνων για την κατάρτιση τύπου «σκοιλ ελικικού» είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: εν μέσω πανδημίας εκατομμύρια Ευρώ αντί να δοθούν για να στηρίξουν τους πληττόμενους κλάδους, θα διοχετεύονταν σε 7 πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης με το υλικό τηλεκπαίδευσης να είναι τέτοιου επιπέδου που κατέληξε να διαπομπευθεί άδικα ολόκληρος ο κλάδος των Κέντρων επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Δυστυχώς, η περίπτωση των vouchers δεν είναι η μόνη. Διαρκείς χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ χωρίς διαφάνεια, δωράκια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σκανδαλώδεις υπερκοστολογημένες αναθέσεις για την προμήθεια υγειονομικού υλικού είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η ΝΔ ”αγόρασε” επικοινωνία (όπως κ τώρα) και πούλησε το λεγόμενο success story, ενώ κατήργησε στην πράξη την κατεύθυνση προς τη διαφάνεια κ την αξιοκρατία. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ της ””κάθαρσης’ που ήρθε να διώξει τους ”’κλέφτες” κ αποδείχθηκε η πιο αντιθεσμική κυβέρνηση από το 1974 κ τούδε. Ας έρθουμε όμως στα σημερινά, διότι σημασία έχουν τα ”φρέσκα ψάρια” και από τα γνωστά ”βρούτσερ”, να δούμε λίγο τι έχει συμβεί και τι θα συμβεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το βασίλειο των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων, επί υπουργίας Μηταράκη:

 • (ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ – Γράφει ο Στεφανος Παραστατίδης)

15 Ιανουαρίου 2020: Ορκωμοσία Μηταράκη – Κουμουτσάκου

10-11 Φεβρουαρίου Επιτάξεις χώρων σε Σάμο, Χίο και Λέσβο για την ανέγερση «κλειστών κέντρων»

18 Φεβρουαρίου 2020 : Με ΠΔ συνίστανται δυο ειδικές γραμματείες (Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων). Χωρίς να υπαχθούν σε αυτές κάποιες υπηρεσίες. Σε κάθε Ειδική Γραμματεία δίνεται η δυνατότητα διορισμού μέχρι 2 μετακλητών υπαλλήλων
Σύνολο μετακλητών: 6

26 Φεβρουαρίου 2020 Σύσταση Τεχνικής Υπηρεσίας με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου. Προβλέπονται 8 μετακλητοί υπάλληλοι και μετακλητός διευθυντής.
Σύνολο μετακλητών: 9

21 -25 Φεβρουαρίου 2020 Προκηρύσσεται διαγωνισμός με διαδικασία για τρία έργα με τίτλο «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ» στα νησιά Χίο, Λέσβο και Σάμο. Συμμετέχουν 3 εταιρείες και μοιράζονται τα έργα. Η ανάθεση του έργου είναι τελείως προσχηματική και στόχο έχει να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νησιά μετά τις επιτάξεις. Για την προστασία αυτών των εργολαβιών αποστέλλονται στα νησιά διμοιρίες ΜΑΤ με τη γνωστή συνέχεια.

5 Μαρτίου 2020 Νομοθετείται η δυνατότητα για απόρρητη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για τα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου εισόδου – εξόδου στις δομές με τροπολογία της τελευταίας στιγμής (νόμος 4674/20)
5 Μαρτίου 2020 Με την ίδια τροπολογία συστήνονται θέσεις μετακλητών υποδιοικητών σε Υπηρεσία Ασύλου και Υποδοχής και Ταυτοποίησης
Σύνολο μετακλητών:2

19 Μαρτίου 2020 Εκδίδεται απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται απόρρητες οι συμβάσεις για τα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου εισόδου -εξόδου στις δομές φιλοξενίας

20 Μαρτίου 2020 Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία security έργου φύλαξης στη Μαλακάσα για 5 μήνες. Κόστος 341.000 ευρώ

20 Μαρτίου 2020 Διορισμός μετακλητού στη θέση του διευθυντή της νεοσύστατης Τεχνικής Υπηρεσίας με αναδρομική ισχύ από 08/03. Ο διορισθείς είναι στέλεχος της ΝΔ χωρίς εμπειρία στα θέματα του Υπουργείου

24 Μαρτίου 2020 Δημοσιεύεται ΚΥΑ σύστασης 28 δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Οι δομές λειτουργούσαν μέχρι τότε υπό τα ΤΟΣΚΕΔΠ. Η ΚΥΑ περιλαμβάνει τρία άρθρα. Στο πρώτο ορίζονται οι δομές, στο δεύτερο ορίζεται ότι οι διοικητές των δομών θα αμείβονται με 3.000 ευρώ το μήνα και στο τρίτο ορίζεται ότι η ΚΥΑ θα ισχύσει από τη δημοσίευση της. Οι δομές δεν έχουν προσωπικό μισθοδοτούμενο από το ΥΜΑΣ ενώ εντύπωση προκαλούν τα εξής:
* • κάποιες δομές είναι στην πραγματικότητα μισθωμένα ξενοδοχεία (9 στα Γρεβενά) ή ενοικιαζόμενα δωμάτια (27 στο Δήμο Βόλβης) η σύμβαση των οποίων λήγει στο τέλος του 2020
* • η δυναμικότητα των δομών ξεκινά από 80 άτομα και φτάνει μερικές χιλιάδες αλλά όλες έχουν έναν διοικητή που αμείβεται με το ίδιο ποσό
* • δεν υπάρχει καμία λογική συνένωσης των δομών σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας. Υπάρχουν δυο και παραπάνω δομές στον ίδιο νομό που θα μπορούσαν να υπάγονται στον ίδιο διοικητή.

26 Μαρτίου 2020 Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία security έργου φύλαξης στη Σιντική Σερρών για 3 μήνες. Κόστος 153.000 ευρώ.

6 Απριλίου 2020 Δημοσιεύεται ανοικτή δημόσια πρόσκληση για την πρόσληψη 32 διοικητών των δομών φιλοξενίας του ΥΜΑΣ. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στη διαύγεια και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης την Μεγάλη Δευτέρα με λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την Μεγάλη Παρασκευή.
Σύνολο μετακλητών: Μέχρι 32 (ανάλογα με το αν καταλάβουν θέσεις ενεργοί δημόσιοι υπάλληλοι)

6 Απριλίου 2020 Δημοσιεύεται ανοικτή δημόσια πρόσκληση για 150 ΣΟΧ ΔΕ (γενικών καθηκόντων) 3μηνης διάρκειας. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στη διαύγεια και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης την Μεγάλη Δευτέρα με λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την Μεγάλη Παρασκευή.

7 με 10 Απριλίου 2020 Δημοσιεύεται απόφαση διενέργειας Διαγωνισμού με διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση και βασική συντήρηση δομών του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη Μαλακάσα». Στη διαδικασία καλείται μόνο μια εταιρεία και το έργο κατακυρώνεται την Μεγάλη Παρασκευή με προϋπολογισμό 4,365 εκ ευρώ.

22 Απριλίου 2020 Παρατείνονται οι συμβάσεις των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου εκτός από αυτές 17 εργαζομένων, η πλειονότητα εκ των οποίων έχει συνδικαλιστική δράση.

29 Απριλίου 2020 Συνάπτεται σύμβαση μίσθωσης ακινήτου μεταξύ του Υπουργείου και εκδοτικής επιχείρησης της Χίου. Ο υπουργός εκλέγεται στη Χίο…

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΗΤΑΡΑΚΗ (αποτελεί πρόσχημα για την ολοκληρωτική κατάργηση των θεσμών ελέγχου στο Υπουργείο. Είναι επικίνδυνο για τους θεσμούς, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο που μπορεί να ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλοι υπουργοί)

 • (ΚΡΑΤΟΣ- ΜΚΟ – Γράφει ο Γιώργος Καμίνης) Η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση στην Ελλάδα είναι το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: ένα Υπουργείο που απαρτίζεται από μετακλητούς υπαλλήλους και λειτουργεί με κομματικά κριτήρια. Στο θέμα των Διοικητών των Δομών, δεν πήρε το κράτος τον έλεγχο όπως ισχυρίζεστε: τον πήρε το Κόμμα. Περισσότεροι από το ⅓ των νέων διοικητών είναι στελέχη και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος το οποίο ευαγγελιζόταν ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις; Ο κομματισμός δεν περιορίζεται στη στελέχωση των Δομών αλλά και στις συμβάσεις: Απευθείας ανάθεση για την κυρία Στέλλα Αυγερίκου, μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, για εκτίμηση ακινήτων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Λέρο, ύψους 18.000 για μόλις δύο μήνες δουλειά. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλλεγγύης (ΕΚΚΑ), τον μοναδικό κρατικό φορέα που είχε αναπτύξει τεχνογνωσία στο θέμα των ασυνόδευτων τον βγάλατε από την μέση, δημιουργήσατε στη θέση του και πάλι μία Ειδική Γραμματεία Μετακλητών, και εξωθήσατε τον Προεδρό του σε παραίτηση. Για τη δομή της Μαλακάσας: Πως είναι δυνατόν μια μόνιμη δομή να εμπίπτει στις έκτακτες διατάξεις για τις απευθείας αναθέσεις; Είστε σίγουροι ότι η διαδικασία ανάθεσης της Μαλακάσας είναι σύννομη;
 • (“Κλεμμένο το σποτ του ΕΟΤ;”) 

«Summer is a state of mind»

Το σλόγκαν «Summer is a State of Mind» είχε χρησιμοποιηθεί πριν τρεις μήνες σε γαλλική διαφήμιση καλλυντικών.

Συγκεκριμένα, σε σποτ της εταιρείας καλλυντικών Lancaster Beauty, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, το μήνυμα «Summer is a state of Mind» διατυπώνεται ρητώς και εμφανίζεται επανειλημμένα ως τίτλος βιβλίου. Mάλιστα για του “λόγου το αληθές” είναι ιδιαίτερα προσβάσιμα τα ντοκουμέντα που βεβαιώνουν το moto της Εταιρείας Καλλυντικών αφού ακόμα και στον official λογαριασμό της “Lancaster Beauty” μπορείτε να βρείτε το σχετικό σλόγκαν που έχει αναρτηθεί και δημοσιευθεί 1 εβδομάδα νωρίτερα απο το “spot” του ΕΟΤ.

 • (Υπόθεση Στέλλα Αυγερίκου) 

Aκόμα ένα ζήτημα που αφορά τα “γαλάζια βολέματα” σε καιρό πανδημίας;

Η είδηση πάντως έχει ως εξής: Στο ανανεωτικό ρεύμα των 100 που προσυπέγραψαν την αναδιάρθρωση της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνεται η Κ.Στέλλα Αυγερικού, μέλος του μητρώου στελεχών της ΝΔ, και όπως φαίνεται απο την παρακάτω απόφαση, πήρε απευθείας ανάθεση απο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

 • (Για Διαχείριση Επιδοτήσεων ΜΜΕ)

1) Η διαχείριση των 20εκ ευρώ προς τα ΜΜΕ έγινε με *απευθείας ανάθεση* προς ιδιωτική εταιρία (η αμοιβή του 3% είναι 600.000 ευρώ).

2) Μέσω της εταιρίας παρακάμπτεται η Διαύγεια.

3) Η σύμβαση με την εταιρία και τα παραδοτέα (κριτήρια, ποσά, δαπάνες για το περιεχόμενο) είναι δημόσια έγγραφα κ οφείλουν να βγουν στο φως της δημοσιότητας.

 • (Τοποθέτηση “ημετέρων” στις Φυλακές;) 
Aιφνιδιαστικά η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου καρατόμησε άξιους και έμπειρους διευθυντές, αρχιφύλακες και τμηματάρχες, για να καλύψει τις θέσεις χωρίς καμία αιτιολόγηση με στελέχη προσκείμενα στο κόμμα και τη ΔΑΚΕ ● Εντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Για τους επικεφαλής υπαλλήλους της φυλακής επιλέγει τώρα την αιφνιδιαστική καρατόμηση και την αντικατάστασή τους με πρόσωπα που ανεξαρτήτως προσόντων θα ικανοποιούν τις επιθυμίες και τις «αναθέσεις» του υπουργείου χωρίς αντιρρήσεις. Η “κανονικότητα” της Κυβέρνησης Μητσοτακη, αρχίζει και παρουσιάζει κοινά μοτίβα και μεθόδους αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που φαίνεται να εφαρμόζεται πλέον στο σύνολο της διοίκησης της χώρας και πάντα με την αρωγή των “επιδοτούμενων ΜΜΕ”.

Στις 11/6 η γραμματεία της Σ. Νικολάου ανακοίνωσε την «κατεπείγουσα» απόφασή της, με γνώμονα την υποτιθέμενη εύρυθμη λειτουργία των φυλακών και πάντα στο πλαίσιο της… αξιοκρατίας, να αλλάξει τους διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους των φυλακών. Ολα αυτά μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο 4369/2016 περί αξιολόγησης και διαφάνειας επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Το τραγελαφικό είναι ότι ως επιχείρημα χρησιμοποιείται ο κορονοϊός! Αμεσα, μετά και τη δημοσίευση των ονομάτων αλλά και τον «εξοστρακισμό» ικανών ανθρώπων που βρίσκονταν στα κατά τόπους καταστήματα, αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 • (4.4 εκατ. ευρώ στην Εκκλησιαστική  θεολογική σχολή της Αμερικής των.. 22 μαθητών) 

Γνωρίζει κανείς ότι αυτή η Θεολογική Σχολή έχει αυτή τη στιγμή 22 καθηγητές και λιγότερο από 100 μαθητές; Και ότι οι μαθητές αυτοί δεν μαθαίνουν γρυ ελληνικά; Η Σχολή είναι μισό βήμα από την αυτόματη διάλυση της από το υπ.παιδείας της Μασαχουσέτης και δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί με τα μυαλά που κουβαλά η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Χωρίς απολογισμό των περασμένων λαθών, κακοδιαχείρσης και διαφθοράς και χωρίς σχέδιο για το μέλλον…

 • (“Δωράκι” στον ΟΣΕ 750 εκατ. ευρώ) 

«Με σκανδαλώδη σύμβαση και χωρίς διαγωνισμό η Κυβέρνηση της Ν.Δ., αυξάνει  το δώρο των 250 εκ. ευρώ των  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προς  την Ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε 750 εκ. ευρώ»

 • (Σκάνδαλο Voucher -Ανακοίνωση ΠΔΣΟ) 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του covid-19 προχώρησε στην προκήρυξη ενός προγράμματος μέσω του οποίου συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα θα καρπώνονταν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Ένα καλοστημένο πρόγραμμα με το προκάλυμμα της έκτακτης οικονομικής κατάστασης στην χώρα. Τελικά κύριοι της Κυβέρνησης και χρήματα υπήρχαν για να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες και στην ουσία ομολογείτε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα voucher είναι ένα σκάνδαλο.
Ο κ. Πρωθυπουργός ανακάλυψε χθες δύο πράγματα: το πρώτο είναι η ζημιά που προκάλεσε στην κυβέρνηση η πρωτοφανής αυτή μεθόδευση και δεύτερον το αυτονόητο, που όλοι εμείς προτείναμε από την αρχή. Ανακάλυψε επίσης ότι υπήρχαν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηριχτούν τα επιστημονικά επαγγέλματα, αντίθετα με όσα έλεγαν κάποιοι πριν για να δικαιολογήσουν την μεθόδευση που επιχειρήθηκε με το voucher. Ο κ. Πρωθυπουργός έφτασε σε αυτές τις ”ανακαλύψεις” αφού φοβήθηκε τις αποκαλύψεις που έγιναν και εκθέτουν την κυβέρνηση του. Αυτό δεν τον απαλλάσσει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό από τις ευθύνες τους, αφού ο Υπουργός Εργασίας είχε παρουσιάσει το συγκεκριμένο μέτρο σε σύσκεψη στο Μαξίμου, η οποία μάλιστα ενέκρινε το voucher των 600 ευρώ μέσω τηλε-κατάρτισης.

Η κατάργησή του από μόνη της δεν επαρκεί για την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που το σχεδίασαν. Η μη αποπομπή του Υπουργού Εργασίας αποτελεί πράξη συγκάλυψης του σκανδάλου.

 • (Χρήση Μάσκας-Βιομηχανία “φίλοι Μητσοτάκη”;) 

Απο το “μην χρησιμοποιείτε μάσκες, δεν βοηθάει” στο “είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε όλοι μάσκες”. Μιλάμε για νέο σκάνδαλο της ΝΔ ή για σύμπτωση; Και συνάμα, πρόστιμο 150 ευρώ στον παραβάτη και μονοπώλιο με τις ευλογίες του Κυριακου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη σε γνωστό επιχειρηματία και βιομηχανία της Θεσσαλίας…

 • (ΜΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΣΩΝ) 

..Eίναι και της επικαιρότητας το θέμα αυτό αφού ως και η αδερφή του Πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη αναρωτιέται δημοσίως γιατί δεν δίνονται τα ποσά με το οποία “επιδοτήθηκαν” τα ΜΜΕ (συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής καθόσον φαίνεται) στην δημοσιότητα… Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος».

 • (Νομοσχέδιο ΥΠ.ΕΣ) 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί ένα μνημείο ατάκτως ερριμμένων διατάξεων και ad hoc παρεμβάσεων, ένα αχανές νομοσχέδιο, που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το φιλόδοξο μεν αλλά παραπλανητικό του τίτλο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ το Νοέμβριο του 2019 είχαν αναρτηθεί 29 άρθρα, το νομοσχέδιο έφτασε με «μαγικό τρόπο» τα 94 άρθρα, που περιλαμβάνουν πλήθος διαφορετικών μεταξύ τους ρυθμίσεων.

Η Κυβέρνηση, μέσα από το νομοσχέδιο αυτό δεν επιφέρει καμία μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, καμία αναπτυξιακή δυναμική και εν τέλει καμία προοπτική για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, είναι ένα ατελές και αποσπασματικό νομοσχέδιο, δίχως αξιοσημείωτο πολιτικό και θεσμικό αποτύπωμα για την Αυτοδιοίκηση. Στην πραγματικότητα επιχειρεί μέσα από μικροδιευθετήσεις, παροχές και διευκολύνσεις να προσφέρει το «τυράκι» στους ΟΤΑ, θεωρώντας ότι ουδείς θα δει τη «φάκα» της θεσμικά και διαχειριστικά πατερναλιστικής λογικής που ξεκάθαρα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Αυτοδιοίκηση.

 • (Το “deal” με την ΠΝΠ που προσφέρει “κάλυψη” στην Αegean και η “Σφαλιάρα” απο την Ε.Ε) 

Το deal αυτό έχει και νομική κάλυψη αφού η κυβέρνηση φρόντισε να το νομοθετήσει με το άρθρο 61 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ΠΝΠ: «Για το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ισχύουν αναγκαστικά τα εξής:

Απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου αεροπορικών εισιτηρίων προς επιβάτες λόγω ματαιώσεων πτήσεων, εφόσον προβλέπονται από την ενωσιακή ή εθνική νομοθεσία, ικανοποιούνται με την παροχή προς τους δικαιούχους πιστωτικού σημειώματος ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης. Το πιστωτικό σημείωμα εκδίδεται από τον αερομεταφορέα και έχει ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ (18) μήνες από την έκδοσή του. Κατά τη διάρκεια του δεκαοκτάμηνου, ο δικαιούχος του πιστωτικού σημειώματος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση αυτού σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου του αερομεταφορέα. Μέχρι τη λήξη του πιστωτικού σημειώματος, η οφειλή δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή εφόσον παρέλθουν δεκαοκτώ μήνες από την έκδοση του πιστωτικού σημειώματος κι αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί».

H Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Α. Βαλεάν παραδέχεται ότι η μεθόδευση αυτή αποτελεί σαφή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 261/2004 ( άρθρο 8) και αντιβαίνει στις Ειδικές Οδηγίες της Κομισιόν της 18 Μαρτίου που προσδιορίζουν ότι ακόμη και « σε περίπτωση που ο αερομεταφορέας προσφέρει πιστωτικά κουπόνια , αυτή η προσφορά δεν επηρεάζει το δικαίωμα των επιβατών να επιλέξουν την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου αντί του voucher».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ