Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Ο κορονοϊός κολλάει ΚΑΙ σε πορείες ΚΑΙ σε Μέσα Μεταφοράς!”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ΜEGA και την εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Α. Βούλγαρη

Για τη χαλάρωση των μέτρων:

Στην αρχή της πανδημίας είχαμε όλοι μας συμφωνήσει σε μία θέση αρχής. Ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, πώς γίνεται, την στιγμή που έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων με 3.465, ρεκόρ διασωληνωμένων με 630, 10% θετικότητα κρουσμάτων προχθές και είμαστε δεύτεροι από το τέλος στην ποσοστιαία αύξηση θανάτων, η Κυβέρνηση συζητάει για χαλάρωση των μέτρων.

Υπάρχουν δύο τινά, και ας διαλέξει η κυβέρνηση ποιο από τα δύο ισχύει. Ή έχει αλλάξει η παραδοχή μας  ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και τώρα μπαίνει στη ζυγαριά και το πολιτικό κόστος και άλλες ισορροπίες, ή τα μέτρα που παίρναμε μέχρι τώρα ήταν αναποτελεσματικά. Το πρώτο είναι καθοριστικό και πρέπει να το ξέρουμε, το δεύτερο απαιτεί τουλάχιστον μια αυτοκριτική από την κυβέρνηση, για να δούμε πως προζωράμε από εδώ και στο εξής.

Είναι πολύ βολική η συζήτηση για το αν ο κορωνοϊός κολλάει στις πορείες ή στα μέσα μεταφοράς. Κολλάει και στα δύο. Το ουσιώδες πρόβλημα είναι, ότι έχουμε ένα σύστημα υγείας πέρα των ορίων του και ειδικά στην Αττική. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακού, στην Αττική έχουμε 53 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Αυτό από μόνο του, απαιτεί, έστω και ένα χρόνο μετά, να στηριχθεί άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα:

Advertisement

Ακούσαμε από τον Υπουργό Υγείας χθες για συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα. Και λέω συνεργασία γιατί αυτό δεν είναι επίταξη. Δεν είναι επίταξη όταν οι 2 κλινικές που μπήκαν οικειοθελώς την Δευτέρα, θα παίρνουν ήπια περιστατικά, μη εμπύρετα και δίχως αναπνευστικά προβλήματα και οι υπόλοιπες θα παίρνουν μη covid περιστατικά.

Δεν αντιλαμβάνομαι πως με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ.

Θα έπρεπε από την αρχή να είχαν στηριχθεί τα νοσοκομεία. Δεν γίνεται οι μόνες ΜΕΘ που πραγματικά προστέθηκαν να είναι από τις δωρεές της Βουλής και του Ιδρύματος Νιάρχου και οι υπόλοιπες να είναι αναπνευστήρες σε χώρους χειρουργείων και ανάνηψης. Και μάλιστα όλα αυτά χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι προσλήψεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο δίχως μόνιμο προσωπικό και κίνητρα μοριοδότησης για μονιμοποίηση στο επικουρικό προσωπικό.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 25 Νοεμβρίου είχαμε καταθέσει πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας. Κωδικοποιημένα:

  • Την «ημέρα 0» – όποια αποφασίσουμε να είναι αυτή – προχωράμε σε μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μαζικά και όχι δειγματοληπτικά. Η Σλοβακία προμηθεύτηκε 50 εκατομμύρια τεστ με 50 εκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτό που χάνει η πραγματική οικονομία. Αποτυπώνουμε έτσι το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο της χώρας σε κάθε νομό και σε κάθε νησί της χώρας.
  • Στη συνέχεια, στεγανοποιούμε τους νομούς και τα νησιά με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48 ωρών για εξαιρετικές περιπτώσεις μετακινήσεων.
  • Στη συνέχεια, εφόσον ξέρουμε όλα τα θετικά κρούσματα και τα απομονώνουμε, με βάση το διακριτό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού και κάθε νησιού, πάμε σε εξειδικευμένα μέτρα. Όπου είναι υψηλό το φορτίο προχωρούμε σε αυστηροποίηση των μέτρων για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Όπου όμως δεν είναι, ανοίγουμε με ασφάλεια την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα. Και με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα και όχι με ορίζοντα εβδομάδας.

Δυστυχώς επειδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό, με εξαγγελίες όπως ακούσαμε χθες και όχι με πράξεις δεν σώζονται ανθρώπινες ζωές! Ένα χρόνο μετά περιμένουμε από την κυβέρνηση πράξεις στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.