Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Δ: Τα ύποπτα συμπτώματα και η προστασία από τα εμβόλια

Published

on

Ενώ ο πυρετός και ο βήχας εξακολουθούν να είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος επίσης αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, σπανίως αναφέρει κάποιος με παραλλαγή Δέλτα ρινική καταρροή. Ακόμα, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) που συνόδευε τις άλλες μεταλλάξεις του κοροναϊού, τώρα πια αναφέρεται ένατη ως προς τη συχνότητα της.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές στην συμπτωματολογία μπορεί να αποδίδονται στον τρόπο που αλλάζει ο ιός ή στο γεγονός ότι οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια είναι πια σε στάδιο που νοσούν σοβαρότερα, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερα άτομα που με τη σειρά τους τείνουν να έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία. Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι, παρούσης της μετάλλαξης Δέλτα ας μην θεωρούμε ότι η ρινική καταρροή και λίγος πονόλαιμος είναι απλά ένα κρυολόγημα, καθώς μπορεί να σηματοδοτεί λοίμωξη Covid-19.

Αναλύοντας δεδομένα από σύστημα αυτο-αναφοράς συμπτωματολογίας (app) που έχει δημιουργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 έχουν πλέον αλλάξει τώρα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Τα συμπτώματα όσων έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κορωνοϊού διαφέρουν από τα κλασσικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 σύμφωνα με νέα μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Επιστήμονες από την Αυστραλία αναλύοντας τη συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα παρατηρούν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι διαφορετικά από εκείνα που μέχρι πρότινος παρατηρούνταν σε άτομα που έχουν νοσήσει από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Εν μέρει αυτό είναι αναμενόμενο καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με ότι αυτό συνεπάγεται για το ανοσοποιητικό του σύστημα και τη συμπεριφορά του ιού όταν εισέρχεται στον καθένα εξ ημών.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Advertisement

Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο όλοι οι μελετητές συμφωνούν. Τα πιο διαδεδομένα σκευάσματα κατά της Covid εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

Οι Financial Times επιχειρούν να συγκεντρώσουν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία από μελέτες -τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στα εργαστήρια- για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Δέλτα, δεδομένης της ανάγκης για επιτάχυνση της παγκόσμιας εκστρατείας ανοσοποίησης κατά της Covid-19.

«Ισχυρή προστασία» κατά νοσηλείας

«Οι μελέτες αποτελεσματικότητας με βάση τους εμβολιασμούς σε πραγματικό κόσμο δείχνουν καλή προστασία, ειδικά από σοβαρές ασθένειες» δηλώνει η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας (ΠΟΥ), Σουμίγια Σουαμινάθαν. «Η πιο σημαντική προτεραιότητα τώρα είναι η αύξηση της κάλυψης εμβολιασμού σε όλες τις χώρες».

Η ανάλυση των δεδομένων αφορά σε 14.019 περιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσίευσε η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας τον Ιούνιο και η οποία διαπίστωσε ότι τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer και της AstraZeneca ήταν, αντίστοιχα, 96% και 92% αποτελεσματικά κατά της νοσηλείας μετά από δύο δόσεις.

 

Με πληροφορίες από “tovima.gr”, “ygeiamou.gr”

Advertisement
Advertisement