ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για Μυκήνες: “Ανάρμοστη η συμπεριφορά της Κας Μενδώνη!”

                 Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας   του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΥΚΗΝΕΣ:  

 

Την Κυριακή 30-8-2020 ξέσπασε πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στην Αργολίδα, με τις εικόνες και τα πλάνα από την περιοχή να μαρτυρούν καταστροφές, που σχεδόν αποσιωπήθηκαν από τα περισσότερα ΜΜΕ. Τα γεγονότα που συνέβησαν αναδεικνύουν ένα χρόνιο πρόβλημα στην διαχείριση των μνημείων και των αρχαιοτήτων. Η συμπεριφορά του υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας υπουργού Μενδώνη είναι η πλέον ανάρμοστη, ανακοινώνοντας  ‘’πως δεν υπήρξαν ζημιές και πως οι επισκέπτες  θα αντικρίσουν λίγο καμένο χώμα’’. Η πραγματικότητα διαψεύδει την Υπουργό που προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες της φωτιάς δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τον χώρο πριν από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Η σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου είναι αναμφισβήτητη και χρήζει σεβασμού από όλους, δίχως να εγκαταλείπεται στην τύχη του. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μνημεία της χώρας. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Πολιτισμός δέχτηκε σημαντικά πλήγματα, φάνηκε να περνά στο περιθώριο με τη χρηματοδότηση να μειώνεται δραστικά ενώ παράλληλα οι ανάγκες και οι ελλείψεις αυξήθηκαν δραματικά.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ως ενεργά μέλη της κοινότητας του Πολιτισμού αλλά και ως απλοί πολίτες δεν μπορούμε να δεχθούμε την συνεχόμενη εγκατάλειψη και το προσχηματικό ενδιαφέρον των αρμόδιων φορέων. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως είναι μονόδρομος η αύξηση των διαθέσιμων πόρων στον Πολιτισμό για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων, είτε πρόκειται σε επίπεδο  προσωπικού  είτε για τη συντήρηση  και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Σε όλα αυτά δεν πρέπει και δεν θα μείνουμε απαθείς απαιτώντας και διεκδικώντας το καλύτερο.