Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαία Βενιζέλου: Πολιτισμός Vs “κανονικότητα” σημειώσατε 2!

Με ψήφους 13 υπέρ 12 κατά, μετά από πολύμηνη εξέταση του θέματος που έφτασε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή ενώσεων πολιτών και επιστημονικών φορέων.

Η απόφαση οδηγεί πλέον στην επερχόμενη απόσπαση των ευρυμάτων της Μέσης Οδού και στην αποθήκευση τους στο στρατόπεδο Π. Μελά, ώστε να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου.

Η απόφαση είναι οριστική και δεν επιδέχεται άλλων προσφυγών.

Με μόλις 1 ψήφο διαφορά, “πέρασε” η απόφαση για την  αποκόλληση των αρχαιοτήτων στην περιοχή Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης. Με μόλις 1 ψήφο διαφορά, η “κανονικότητα” της Δεξιάς κυβέρνησης που θέλει να παραδίδει ακόμα και τον πολιτισμό σε εργολάβους. Σε κάθε περίπτωση, θα μιλούσαμε για “βεβήλωση” και για την ανάγκη εύρεσης διαφορετικού πλάνου που να σέβεται την ιστορία και τα τεκμήρια του πολιτισμού σε μια τόσο αρχαία πόλη όσο η Θεσσαλονίκη- τακτικές που ακολουθήθηκαν στην δημιουργία του Μετρό των Αθηνών… Ωστόσο στην Ελλάδα του 2021, μιλάμε για τελεσίδικη και οριστική απόφαση του ΣτΕ.

Στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου αποκαλύφθηκαν σε βάθος περίπου 6 μέτρων και σε έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων: δημόσιοι χώροι και κτίρια, μεγάλοι δρόμοι, κι ανάμεσά τους, σε μήκος 77 μέτρων, ο κύριος οδικός άξονας της αρχαίας Θεσσαλονίκης (decumanus maximus), λαμπρός στην αρχική του κατασκευή, στρωμένος με μάρμαρα και με ορθογώνιες λίθινες πλάκες. Ουσιαστικά ήρθε στο φως ένα μοναδικό μνημείο, ένα μεγάλο οικιστικό σύνολο στο κέντρο της αρχαίας πόλης, ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία, την πολεοδομική οργάνωση και την κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης στο πέρασμα 16 αιώνων. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αρχαίος δρόμος έχει χαραχτεί στην ίδια κατεύθυνση με την Εγνατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ