Μηνάς Αναστασάκης για Δυτική Αττική: “Ας ξανασυστηθούμε”

“ΑΣ ΞΑΝΑΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ”-

Γράφει ο Μηνάς Αναστασάκης/Δικηγόρος-Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Minas Anastasakis, κουστούμι

Η Δυτική Αττική ( καμία σχέση με την Δυτική Αθήνα) είναι περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Αττικής και αποτελείται από πέντε Δήμους, ήτοι την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τον Ασπρόπυργο, την Φυλή και τα Μέγαρα. Αυτοί οι πέντε Δήμοι έχουν προκύψει από τη συνένωση πόλεων (νυν δημοτικών ενοτήτων) και έκαστη έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και την ιστορία της που φτάνει πίσω στην αρχαιότητα.
Σίγουρα θα έπρεπε να χυθούν τόνοι μελάνης για να γίνει μια λεπτομερής και αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών κάθε Δήμου, προκειμένου να ισχυρισθεί κανείς ότι γνώρισε μέσα από το παρόν τις παραπάνω πόλεις.
Χρειάσθηκαν ωστόσο λίγες μόνο λέξεις από έναν Υπουργό και έναν Υφυπουργό, για να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα της γειτονιάς μας στα μάτια τρίτων.
Σαν να μην ήταν αρκετή η υποβάθμιση που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή εδώ και δεκαετίες, ένας γυρολόγος της πολιτικής και ένας Υφυπουργός από τον Βύρωνα, ήρθαν να μας μιλήσουν για πράγματα που δεν γνωρίζουν. Και σαν να μην έφθανε αυτό, προέβησαν σε μια δυσφήμηση της περιοχής μας την οποία αναπαράγουν και (εσκεμμένα άραγε?) πολύ δημοσιογράφοι…από εκείνους…τους πολύ αντικειμενικούς…
Δηλαδή, η Ελευσίνα , η οποία προσφάτως κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, αποτελείται μόνο από απείθαρχους, βρώμικους και β’ διαλογής πολίτες;
Λοιπόν, αυτό που μένει τώρα να κάνουν οι παραπάνω κύριοι της Κυβέρνησης είναι να στείλουν και ένα υπόμνημα στην Ευρωπαική Επιτροπή και να ζητήσουν την αφαίρεση του τίτλου…Αλλά τί ξέρουν οι εν λόγω κύριοι για την ανθρωπογεωγραφία ή την Ιστορία της περιοχής μας??Δυστυχώς τίποτα…
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ότι η Ελευσίνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας με αρχαιολογικό χώρο σήμερα εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς, ή ότι διοργανώνονται εδώ τα Αισχύλεια που περιλαμβάνουν λογοτεχνικές, ποιητικές, εικαστικές και θεατρικές εκδηλώσεις που θα ζήλευαν πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια?
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ότι στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο φιλοξενείται ακόμα μεγάλο ποσοστό της βαριάς βιομηχανίας της χώρας?
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ότι η Μάνδρα και ο Ασπρόπυργος -εκτός των άλλων – διαθέτουν ίσως απο τις πιο εκτεταμένες εγκαταστάσεις εφοδιαστικής (logistics) της Αττικής και παράλληλα ότι υπάρχουν τέτοια φυσικά τοπία (παραθαλάσσια και μη) που θα ζήλευαν πολλές περιφέρειες?
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ , ότι μεγάλο μέρος των παραπάνω πόλεων κατοικήθηκε και κατοικείται από ανθρώπους, από πολλές γωνιές της Ελλάδος (και όχι μόνο) , οι οποίοι βρήκαν εργασία εδώ χρόνια πριν?
Άρα, οι χαρακτηρισμοί όπως «εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφιλ» ή οι τραμπουκισμοί του τύπου «θα τους κλείσουμε σπίτι προς σπίτι», όχι μόνο δεν συνάδουν με τα ήθη των πόλεων μας αλλά αδικούν με φασιστικό τρόπο μια ολόκληρη ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε , αιώνες τώρα στην Δυτική Αττική.
Ας επιδείξουν οι κυβερνώντες , τουλάχιστον τον δέοντα σεβασμό, σ αυτούς που αναπνέουν τους ρύπους του σημαντικού ποσοστού παραγωγής του ΑΕΠ που τους χαρίζει η γειτονιά μας και σε αυτούς που εργάζονται νυχθημερόν σε αντίξοες συνθήκες κάτω από την εργοδοτική ασυδοσία. Τότε και μόνο τότε, αφού γνωρίσουν όλα τα παραπάνω, θα ξανασυστηθούμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ