Mήνυμα αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας από την ΠΑΣΠ – Κατατέθηκαν οι προτάσεις στον Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας

 Χτες, 2 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από οργανώσεις της Π.Α.Σ.Π. από όλη την Επικράτεια στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τα αποκρουστικά γεγονότα αστυνομικής βίας στο Α.Π.Θ. και με θέμα την επερχόμενη ένταξη της Ο.Π.Π.Ι. στα Ιδρύματα. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας, Απ. Δημητρόπουλος, να δεχτεί να δει μέλη της παράταξής μας, ώστε να εκφράσουμε την θέση μας τόσο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία όσο και για την γενικότερη κατάσταση στα Ιδρύματα της χώρας, αλλά και να ενημερωθούμε για τις μελλοντικές κινήσεις της Κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια μας.  

Όσον αφορά την ενδοπανεπιστημιακή εγκληματικότητα, εκφράσαμε τους έντονους προβληματισμούς μας σχετικά με τα αποτελέσματα που έφερε η κατάργηση του ασύλου από την Κυβέρνηση. Αν και κύριο αφήγημα της Κυβέρνησης αποτέλεσε η εξάλειψη των περιστατικών ανομίας εντός των Ιδρυμάτων, στην πραγματικότητα όλο αυτό αποδείχτηκε ένα επικοινωνιακό κόλπο, καθώς από τον Αύγουστο του 2019 παρουσιάστηκε όξυνση των εγκληματικών φαινομένων στα Πανεπιστήμια. Πάγια θέση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης αποτελεί η προάσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου και η ουσιαστική ασφάλεια της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για τον λόγο αυτό, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για ενίσχυση της υπάρχουσας φύλαξης, η οποία υπάγεται και λογοδοτεί υποχρεωτικά και μόνο στην Διοίκηση του εκάστοτε Ιδρύματος.
Οι απαντήσεις του Γ.Γ. επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την άμεση παρουσία της Ο.Π.Π.Ι. στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας εντός του καλοκαιριού. Δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την υποκρισία τους, καθώς παρότι δεσμεύτηκαν ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα φέρει βαρύ οπλισμό, επέλεξαν να αγνοήσουν τα τεκταινόμενα στο Α.Π.Θ. και έκαναν λόγο για “πιθανές μελλοντικές αστυνομικές παρεμβάσεις”, οι οποίες είναι προφανές ότι θα θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις ισορροπίες εντός των ιδρυμάτων, το ίδιο το κεκτημένο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όσο και τις ζωές των ίδιων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Τέλος, με δεδομένη την κρατική σπατάλη ύψους 30.000.000 ευρώ για την σύσταση της Ο.Π.Π.Ι., τοποθετηθήκαμε σχετικά με την συνειδητή κατάσταση υποχρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απαιτήσαμε την μονιμοποίηση καθηγητικού προσωπικού, την αύξηση και την βελτίωση στις κλίνες των εστιών για την οικονομική ανακούφιση των συμφοιτητών μας, την μείωση των όρων και των προϋποθέσεων για την παροχή δωρεάν σίτισης, και την επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων στο ύψος των αναγκών των σύγχρονων Πανεπιστημίων. Ο Γ.Γ. δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινωθεί αύξηση της χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια μεγαλύτερη του 14% που είχε αρχικά οριστεί. Όσον αφορά την ανέγερση νέων εστιών, εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρξει αύξηση 100% στις κλίνες για τους οικότροφους από 5.000 σε 10.000 δωμάτια πανελλαδικά.
Ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το συμφέρον όλων των φοιτητών, όπως έχουμε μάθει με βάση τις αρχές και τις αξίες μας. Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι θα είμαστε παρόντες για να ανατρέψουμε οτιδήποτε πλήττει την ακαδημαϊκή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα, διεκδικώντας ένα πτυχίο με αξία και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται…
 PASP EMP ( ΠΑΣΠ ΕΜΠ ) official
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ