ΔΙΕΘΝΗ
Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας: Το “σκέφτεται” ο Μητσοτάκης για δημοψήφισμα!
Το “σκέφτεται” ο Μητσοτάκης για Δημοψήφισμα σχετικά με την προοπτική “συμφωνίας” με την Τουρκία; Η οποία “λύση” δεν θα ΄ναι “μέσω Χάγης”, αλλά μία διμερή συμφωνία…
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Kontra, που υπογράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης, υπάρχουν σκέψεις για δημοψήφισμα.
Όπως γράφει “η ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία όταν αυτή προκύψει θα τεθεί στηνκρίση των Ελλήνων πολιτών σε δημοψήφισμα. Αυτή είναι η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να μετριάσει τις πολιτικές ευθύνες και να ξεπεράσει εν μέρει τις πολιτικές εντάσεις.
Μια κίνηση που έχει πολλά προβλήματα με πρώτο και μεγαλύτερο τον κίνδυνο της απόρριψης. Όμως είναι ένας τρόπος διαφυγής από τις αντιρρήσεις που θα προκύψουν στην παράταξη της ΝΔ όπως και σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από την συνολική ευθύνη.
Το θέμα μάλιστα έχει συζητηθεί και με τους συμμάχους Γερμανούς και Αμερικανούς και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αρα για τις συζητήσεις με την Τουρκία που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 25.1 δεν υπάρχει άπειρος χρόνος.
Προσοχή σε μια ακόμα λεπτομέρεια. Παρά τις πολλές αναφορές για προσφυγή στη Χάγη η Αθήνα πιέζεται να αποδεχθεί μια διμερή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας με εγγυητές την EE και τον OHE αλλά χωρίς προσφυγή στη Χάγη. Αυτό θέλει και η Τουρκία η οποία ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας .Είναι πλέον η μόνη χώρα που δεν το αναγνωρίζει. Ο βασικός σύμβουλος του Ερντογάν ο Ιμπραχίμ Καλίν λέει διαρκώς ότι οι δύο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές και εγγυητές μπορεί να τα βρουν μεταξύ τους και γι αυτό δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προστρέχει στους φίλους της.
Συμπέρασμα: Θα προκύψει μια διμερής Συμφωνία με εγγυητές τους Ευρωπαίους και άλλους. Πολύ πιθανόν να υπάρξει Συμφωνία που θα παραπεμφθεί σε μια διεθνή διαιτησία με συγκριμένο χρονικό όριο απόφασης. Και αν ακόμα υπάρξει Συνυποσχετικό για παραπομπή στην διεθνή διαιτησία, θα είναι τα κρίσιμα θέματα περισσότερα από το θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα”.
Στο ρεπορτάζ του στην Κυριακάτικη “KontraNews” ο Σπύρος Σουρμελίδης επισημαίνει :
Είναι κοινή διαπίστωση ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος μιας συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι όμως δύσκολη η συναίνεση ειδικά δυο χρόνια μετά την αμετροεπή συμπεριφορά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των Πρεσπών.
Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε να περάσει σχεδόν μόνος του τη Συμφωνία η ΝΔ θα σπάσει σε κομμάτια πριν ακόμα υπογραφεί μια Συμφωνία με δεδομένο το βάρος των επιπτώσεων.
Η ιστορία διδάσκει ότι όλες οι παρατάξεις διχάζονται εξαιτίας των εθνικών θεμάτων και κάθε φορά που έρχεται η ώρα δύσκολων επιλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν μπορεί να είναι καθόλου σίγουρος ότι Τσίπρας και Γεννηματά θα κάτσουν να τον ακούνε αλλά και επειδή ξέρει ότι θα προκύψει σκληρή ενδοπαραταξιακή διαφωνία θα χρυσώσει την επιλογήμε προσφυγή στον λαό
Το έχει κάνει ο…Τάσσος Παπαδόπουλος για το Σχέδιο Ανάν το 2004 αρνούμενος τότε ο ίδιος να αποδεχθεί την λύση Ανάν…
…”Είναι ορατό ότι η απάντηση στο Δημοψήφισμα, σε κάθε Δημοψήφισμα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι αρνητική. Γιατί πολλοί εκ των ψηφοφόρων δεν ψηφίζουν για το ερώτημα αυτό καθ αυτό αλλά έχοντας στο μυαλό τους όλα τα βάσανα της εποχής.Αν και στην περίπτωση της Κύπρου (Σχέδιο Ανάν) οι πολίτες απάντησαν στο ερώτημα κατ ευθείαν. Απορρίπτοντας τη λύση τύπου Ανάν Η προσφυγή σε Δημοψήφισμα είχε γίνει και τότε αποδεκτή από τον διεθνή παράγοντα ασχέτως αν μετά ο Πάουελ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν καταριότανε την επιλογή τους.
Ναι η επιλογή για Δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα απ
αυτά που θα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και θα είναι πραγματικά δύσκολο και βαρύ και για κάθε Έλληνα πολίτη να αποφασίσει με ένα Ναι ή ένα Οχι για ένα θέμα τεράστιας ιστορικής σημασίας Όμως για τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι μια λύση μια διέξοδος”.