Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Μουλκιώτης: “Αυτή την στιγμή, το Ε.Σ.Υ φυλάττει Θερμοπύλες-οφείλουμε να το στηρίξουμε!”

Published

on

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (EE) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.)»

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (EE) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.)», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι:

 • Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει η χώρα αλλά και η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δοκιμάζονται:
  • η αντοχή της Οικονομίας και της Κοινωνίας,
  • η αποτελεσματικότητα του κράτους, να αντιμετωπίζει το αναπάντεχο,
  • τα ίδια τα πολιτικά συστήματα,
  • η ίδια η Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, διαχωρίζονται οι λαϊκιστές από τους υπεύθυνους πολιτικούς και πολίτες.

 • Όσοι μίλαγαν απαξιωτικά για το κοινωνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια και υπέρ της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς, τώρα βλέπουν τα χαΐρια τους. Όλοι ποντάρουν σήμερα στις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας.
 • Αυτήν τη στιγμή το ΕΣΥ φυλάττει Θερμοπύλες μόνο του, με το λιγοστό για τις ανάγκες προσωπικό του, με τους φιλότιμους και ψυχωμένους γιατρούς και νοσηλευτές του, ως οι άλλοι 700 Θεσπιείς. Όσοι ευαγγελίζονταν μέχρι πρότινος την άλωσή του, μέσω άλλων επιλογών, ηθελημένα παραμένουν έξω από τον κυκεώνα
 • Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, με συγκεκριμένες προτάσεις, στηρίζει την προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού στην Υγεία και στην Οικονομία της Ελλάδας.
 • Η στήριξη προς τους εργαζομένους στη Δημόσια Υγεία επιβάλλει: α) αθρόες προσλήψεις νέων επιστημόνων, β) άμεση προμήθεια από κάθε πηγή υγειονομικού υλικού, καθώς τα κρούσματα στους υγειονομικούς, πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό, γ) την με κάθε τρόπο προμήθεια τεστ και διασφάλιση αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
 • Το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία, προτείνει και την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού: την επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για όλους τους εργαζόμενους ως νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε μονάδες του ΕΣΥ, καθώς και τους οδηγούς ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και στους εργαζόμενους των Προνοιακών Δομών, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται, χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.
 • Η Κυβέρνηση εξαγγέλλει πακέτα μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους (αναβολή πληρωμών φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων) αλλά δεν συμπεριλαμβάνει αντίστοιχα μέτρα διευκόλυνσης για τους πληττόμενους εργαζόμενους/καταναλωτές (π.χ. μακροχρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής των δόσεων δανείων που λήγουν μέσα στην περίοδο έκτακτων μέτρων σε συνεργασία με τους δανειολήπτες και τις ενώσεις τους, αναστολή έως τέλους του έτους τα κάθε φύσης πρόστιμα εκπρόθεσμων καταβολών στις τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία με σκοπό την αποπληρωμή των υποχρεώσεών).
 • Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι επιτακτική η κατάργηση των τραπεζικών χρεώσεων για ηλεκτρονικές συναλλαγές για την περίοδο που θα ισχύσουν τα έκτακτα υγειονομικά μέτραη σχετική πρόβλεψη στήριξης των πολιτών για τους οποίους εκκρεμούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά και να μην μείνουν εκτός ρύθμισης για την παράταση επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακούς ξενοδοχοϋπάλληλους που έχει ήδη λήξει το επίδομά τους, να περιλαμβάνονται στην ρύθμιση για την παροχή αποζημίωσης 800 ευρώ και οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν πριν την 15-3-2020.

Ως προς την νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, επισημάνθηκε ότι:

 • Δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ένα συνολικό νομοθέτημα, που θα βοηθούσε στην ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα στη χώρα μας.
 • Αποτελεί την ελάχιστη τυπική πράξη ρύθμισης του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, με ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.
 • Ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης θα πρέπει να βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να τίθεται υπό αμφισβήτηση η πρωτοκαθεδρία των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πυλώνα, ούτε να υποχωρεί το κράτος από τη δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.