Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή για την υπαγωγή των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ στα “βαρέα ανθυγιεινά”

Published

on

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ:

«ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2016/2341 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ (Ι.Ε.Σ.Π.)»

Θέμα: Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Α. Αιτιολογική έκθεση

Με την τροπολογία αυτή προτείνεται να ισχύουν πλέον και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας, όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό.

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού δοκιμάζει την αντοχή της κοινωνίας μας , απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της απειλής αυτής έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, το Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π. που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση «φυλάττουν Θερμοπύλας» υπό δυσχερέστατες συνθήκες, συχνά διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία. Ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν, ο ανθρωπισμός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της απειλής και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αναδεικνύουν τους διακονούντες το ΕΣΥ ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και ατομικής ευθύνης και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε, σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που μέχρι πρότινος (και ακόμη, δυστυχώς, κάποιοι) αποθέωναν την Αγορά, σήμερα όμως σιωπούν στρεφόμενοι στο ΕΣΥ ως αποκούμπι και στήριγμα στις δύσκολες περιστάσεις.

Advertisement

Ως πραγματικά ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας προτείνονται τα παρακάτω άρθρα.

Επί του άρθρου 1

Η διαφορετική αντιμετώπιση στην ασφάλιση και στις παροχές μεταξύ των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είναι μια παθογένεια η οποία αντιβαίνει την αρχή της ισότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εργαζόμενοι ως νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα: όσοι από αυτούς υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται και στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αντίθετα, νοσηλευτές που ασκούν την ίδια εργασία με τα ίδια καθήκοντα ακόμη και στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου δεν υπάγονται στα ΒΑΕ.  Η παθογένεια αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα έντονα σήμερα που οι εργαζόμενοι στα Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους

Με τη διάταξη αυτή προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένου του Βοήθεια στο Σπίτι, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια εύλογη δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Επί του άρθρου 2

Με το άρθρο αυτό προτείνεται ως συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΒ, των Μονάδων Πρόνοιας και του Βοήθεια στο Σπίτι, η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Advertisement

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

«ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2016/2341 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ (Ι.Ε.Σ.Π.)»

…..

Β. Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Άρθρο 1

Υπαγωγή εργαζομένων του ΕΣΥ στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Στην Υ.Α. Φ10221/οικ. 26816/929/2011 (ΦΕΚ 2778/Β` 2.12.2011 που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 17 του ν.3863/10) υπάγονται, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης στον οποίο υπάγονταν μέχρι 31.1.2016 και στην συνέχεια αυτός εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ:

Advertisement

α) οι απασχολούμενοι σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στις Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας συμπεριλαμβανομένου του Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς και σε ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

β) τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας,

γ) οι απασχολούμενοι στις δημόσιες δομές της περίπτωσης α) του παρόντος άρθρου ως τραυματιοφορείς παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μαίες, επισκέπτες Τεχνολόγοι Εργαστηρίων, εργοθεραπευτές ψυχιατρικών κλινικών, φυσικοθεραπευτές ΜΕΘ καθώς και ως εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες των δομών αυτών.

Άρθρο 2

Χορήγηση επιδόματος έκτακτων συνθηκών

Στους εργαζόμενους σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του Εθνικού Συστήματος Φροντίδας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χρόνου απασχόλησης, του ΕΚΑΒ και του Βοήθεια στο Σπίτι χορηγείται μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών για το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος 2020 μέχρι τη λήξη των πανδημίας του κορωνοϊού. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με Κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, και Εργασίας που εκδίδεται εντός 10 ημερών και βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020

Advertisement

Oι Προτείνοντες Βουλευτές

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΦΗ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

ΓΚΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Advertisement

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Advertisement

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Advertisement

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ