Δωρεάν μάσκες ΚΑΙ στα ιδιωτικά σχολεία – Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Εδώ και καιρό το Κίνημα Αλλαγής, έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ΔΩΡΕΑΝ διανομή μασκών, βιβλίων και πάσο στους μαθητές και των ιδιωτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα  η βουλευτής του  ΚΙΝΑΛ ,Χαρά Κεφαλίδου  επανήλθε στο θέμα του άδικου αποκλεισμού των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων από τη δωρεάν χορήγηση των βιβλίων και του μαθητικού πάσου για την ελεύθερη μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ με σχετική Ερώτηση που κατάθεσε σήμερα στην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων ζητώντας να προχωρήσει σε όλες τις άμεσες ενέργειες ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αυτό αίτημα για την αποκατάσταση της ισονομίας και της κοινωνικής ισότητας: 

Μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειες του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, αποδέχτηκε και υιοθέτησε την πρόταση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής. Κατα το 1/3 όμως. Θα δωθούν δωρεάν μάσκες στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, καμία αναφορά δεν έγινε ωστόσο σχετικά με τα πάσο μετακίνησης και τα δωρεάν βιβλία….

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κα Κεφαλίδου:

Δυστυχώς, υπάρχει μια στρεβλή εικόνα – συνέβαλλε σημαντικά στη δημιουργία της και η ιδεοληπτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του προκατόχου σας κ. Γαβρόγλου με δηλώσεις του τύπου «τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν παθογένεια που πρέπει να εξαλειφθεί» – ότι οι οικογένειες που επιλέγουν ένα ιδιωτικό σχολείο για να φοιτήσει το παιδί τους ανήκουν στα υψηλά κοινωνικά στρώματα με σημαντική οικονομική ευμάρεια. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική: η πλειονότητα των οικογενειών αυτών ανήκουν στα μικρομεσαία κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, ενώ πολλές υφίστανται σημαντικές στερήσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, μεγάλη μερίδα αναγκαστικά εγγράφουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση, αφού ορισμένα δημόσια αδυνατούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες (π.χ. ωράριο λειτουργίας, ξένες γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες, σίτιση κλπ).

Ειδικά σήμερα, λόγω της πανδημίας, που έχουν διαμορφωθεί πολύ δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για όλους τους Έλληνες πολίτες, καταθέτουμε για πολλοστή φορά το αίτημά μας για δωρεάν χορήγηση των σχολικών βιβλίων και του μαθητικού πάσου ΚΑΙ στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι άμεσα υλοποιήσιμη, ενώ παράλληλα είναι ηθικά και πολιτικά δίκαιη. Εξ άλλου μετά την ενοποίηση του ΟΕΔΒ και του Διόφαντος και τη δημιουργία του ενιαίου σύγχρονου φορέα ΙΤΥΕ Διόφαντος, που έγινε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου και κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το κόστος παραγωγής, φύλαξης και διανομής των σχολικών βιβλίων μειώθηκε κατά 30%. Όλες οι επόμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιούν – και σωστά –  τη νέα δομή που με μικρότερο κόστος και έγκαιρα στέλνει τα βιβλία στα σχολεία, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στην πρόσφατη (25.08.20) κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθούμε για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας σας προτείναμε τη δωρεάν χορήγηση μασκών στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Απάντηση δεν λάβαμε. Εσείς δεν ακούσατε. Ευτυχώς άκουσε την πρότασή μας και την υιοθέτησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος, αντιλαμβανόμενος το αυτονόητο του αιτήματος. Έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία και δρομολόγησε τη δωρεάν χορήγηση μασκών και αντισηπτικών ΚΑΙ στα ιδιωτικά σχολεία. «Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες φορολογούνται σε οποιοδήποτε σχολείο κι αν πηγαίνουν τα παιδιά τους και όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Αναμένουμε την προτροπή του Υπουργού Εσωτερικών να την υιοθετήσετε κι εσείς υλοποιώντας την πρότασή μας γιατί η χορήγηση βιβλίων και πάσου μετακίνησης στους ίδιους μαθητές είναι θέμα Παιδείας, ισονομίας και κοινωνικής ισότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ