Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nίκος Ανδρουλάκης: “Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη”

Published

on

Συνέντευξη στο iefimerida.gr παραχώρησε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η χώρα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο θεσμικό κόμμα, το οποίο θα εκφράζει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω τις συνθήκες για μία δημιουργική έκρηξη,» σημείωσε ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα απαντάει στις αγωνίες και προβλήματα των πολιτών και την υιοθέτηση ενός νέου ήθους και ύφους διακυβέρνησης, «μακριά από καθεστωτικές νοοτροπίες που ακόμα και σήμερα συναντάει στην καθημερινότητα του». 

Σχετικά με την αναμενόμενη νίκη του Όλαφ Σoλτς και των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία την ερχόμενη Κυριακή, ο  κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι θα ήταν μία «πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη». «Η πανδημία έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και τη ρύθμιση των οικονομιών, προς μία κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον», που αποτελεί και την κατεξοχήν ατζέντα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Από «χαμένη υπόθεση», ο Σολτς αξιοποιώντας τα λάθη των αντιπάλων, συσπείρωσε το SPD και ανέτρεψε τα προγνωστικά. «Η εμπειρία αυτή, θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση», πρόσθεσε καθώς «οι άγονες αντιπαραθέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν μεγάλο περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε».

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για ανασχηματισμό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. «Είναι υποκριτικό ο κ. Μητσοτάκης να προσπαθεί να μας πείσει για την ανάγκη συναίνεσης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όταν μεσούσης της πανδημίας εμπιστεύεται το κρίσιμο Υπουργείο Υγείας σε έναν πολιτικό με τόσο ακραίες θέσεις». 

Σχετικά με τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ, παρατήρησε ότι  τα διαφημίζει ως ενίσχυση της μεσαίας τάξης, «είναι μακριά από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα». Αντί η αύξηση του αφορολογήτου για τις γονικές παροχές, να γίνει εντός ενός λογικού πλαισίου που θα ωφελούσε πραγματικά τη μεσαία τάξη, η εκτίναξή του στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και παιδί που θεσπίζεται, εκτινάσσει το ποσό στο 1.600.000 ή ακόμα και στα 4.800.000 από γονείς και παππούδες αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταβίβαση ενός σπιτιού αξίας 250.000 ευρώ, με όφελος για τον πολίτη μόλις στα 1.000 ευρώ, ενώ σε ακίνητο αξίας 800.000 το όφελος είναι 36.500 ευρώ.

Από την άλλη «ο κ. Τσίπρας ο οποίος νομίζει ότι είμαστε λωτοφάγοι και έχουμε ξεχάσει ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν ο ίδιος Πρωθυπουργός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις εξαγγελίες πει κατάργησης μετακλητών, όταν επί διακυβέρνησής του σημείωσαν αύξηση ρεκόρ, διορίζοντας χίλιους επιπλέον. 

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία, ο Ευρωβουλευτής σημείωσε την ανάγκη  «η χώρα μας να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την περίοδο που διανύουμε καθώς και τα 70 δις ευρώ που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία,» δίνοντας την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας, «αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε με έναν αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο». 

Τέλος σχετικά με τη AUKUS, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε «να αναρωτηθούμε γιατί όλες αυτές οι ανακατατάξεις γίνονται ερήμην της Ευρώπης», δείχνοντας προς την ανάγκη επιτάχυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, τόσο με τον Ευρωστρατό, όσο και με την συμπαραγωγή εξοπλισμού από τα κράτη μέλη, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι μόνο καταναλωτής. 

Advertisement