Νίκος Ανδρουλάκης: Το μέταλλο της παράταξης είναι ισχυρό και δεν μπορεί να το λιώσει η Δεξιά και η Αριστερή συντήρηση

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Άνοιγμα στην νέα γενιά και ενότητα ζήτησε κατά την ομιλία του την 3η και τελευταία μέρα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

Ένα ισχυρό κάλεσμα στους νέους , με αναφορά σε ανάγκη για ένα νέο πολιτικό ήθος που έχει ανάγκη η κοινωνία, με τις αξίες και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δεσπόζουν κατά την μετατροπή της παράταξης σε ένα δυναμικό και ευρύ λαϊκό κίνημα.

Ενα ισχυρό “ράπισμα” σε όσους έφυγαν από την παράταξη στα δύσκολα κυνηγώντας τις καρέκλες της κυβέρνησης, τους οποίους αποκάλεσε “γενίτσαρους” που “ένωσαν δυνάμεις για να πνίξουν την παράταξη που τους ανέδειξε” τονίζοντας πως οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι ερμητικά κλειστές για αυτούς αλλά ορθάνοιχτες για την κοινωνία που έχει ανάγκη να πιστέψει ξανά στην πολιτική.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη

 • Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Αν οι αγώνες και οι ελπίδες μας γίνουν κοινωνικός αγώνας από αύριο το πρωί, να είστε σίγουροι ότι η Δημοκρατική Παράταξη ανοίγει μια νέα νικηφόρα σελίδα.
 • Δεν μου αρέσει να μιλάω για δημοσκοπήσεις αλλά δεν υπάρχει καλύτερη δημοσκόπηση από τα χαμόγελά σας και την αισιοδοξία σας, όλες αυτές τις ημέρες του Συνεδρίου.
 • Ποιος περίμενε τη συμμετοχή 270.000 δημοκρατικών πολιτών τον Δεκέμβριο; Ποιος περίμενε τη συμμετοχή 180.000 μελών του κινήματός στις 8 Μαΐου; Δεν υπάρχει ταβάνι στην προσπάθεια αυτή
 • Αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη φάρο του ουμανισμού, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κι όχι φρούριο της συντήρησης ή προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης
 • Εμείς δεν εγκαταλείπουμε κανέναν αβοήθητο και ανυπεράσπιστο στο περιθώριο της κοινωνίας. Γιατί δεν μιλάμε για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την κοινωνική συμπερίληψη.
 • Δεν αρκούμαστε στην ισότητα των ευκαιριών. Δεν αρκεί οι άνθρωποι να μπαίνουν στην ίδια γραμμή εκκίνησης. Χρειάζεται να μη μεγαλώνει διαρκώς η απόσταση ανάμεσα στους προπορευόμενους και στους βραδυπορούντες.
 • Τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποκτήσουν πρότυπο χαρακτήρα. Να γίνουν ο μοχλός ανάπτυξης με πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Είναι εθνικός στόχος να μείνουν οι νέοι στην πατρίδα μας
 • Σε αυτή τη νέα εποχή, καλώ αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
 • Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, κτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν καμία θέση και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας.
 • Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε προοδευτικά μέτωπα και έλεγαν στο λαό ότι κέρδισαν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, αναδεικνύοντας πως βλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου.
 • Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε μέτωπα της λογικής ενώ στηρίζουν την ηγεμονία τους στην πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού και μετατρέπουν τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών πόρων σε ευκαιρίες για λίγους.
 • Ο λαϊκισμός & ο ελιτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο περιφρονούν τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Ένα είναι το μέτωπο απέναντι στη συντήρηση, τις κατεστημένες λογικές & τα κατεστημένα συμφέροντα. Η πρόοδος και ο ορθός λόγος είναι εδώ.
 • Το μέταλλο της παράταξης που ίδρυσε ο Ελ.Βενιζέλος & επανίδρυσε ο Αν.Παπανδρέου είναι ισχυρό και δεν μπορεί να το λιώσει η Δεξιά και η Αριστερή συντήρηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ