Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ιωσήφ: “Πρέπει να ξεκινήσουμε να λέμε την αλήθεια – Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Published

on

Ο Νίκος Ιωσήφ, μέλος του τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής και στέλεχος της Ε.Δ.Ε.Μ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “τα είπε όλα” σχετικά με τον κορονοϊό, τις ανάγκες της κοινωνίας και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ιωσήφ:

“κκ. Κυβερνώντες: Προφανώς και…

✅ κατά τα σημερινά πρότυπα λαϊκίζω.
✅ καλύτερα χρήσιμος, παρά αρεστός.
✅ υπάρχει η ατομική ευθύνη του πολίτη, αλλά έπεται.
Επίσης προφανώς και…
  • το 2ο lockdown έπρεπε να αποφευχθεί, όχι με ευχές, αλλά με σχέδιο.
  • από την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μαθηματικά και στατιστικά οδεύαμε στο 2ο lockdown, αν δεν παίρναμε άμεσα μέτρα, που δεν πήραμε. Ιδίως όταν κάποια από αυτά, όπως μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 01:00 με 05:00 δεν είχαν κανένα οικονομικό κόστος.
  • από την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου, ήταν πλέον δύσκολο να αποφευχθεί κι από τα μέσα του μήνα έπρεπε να πάμε σε 2ο lockdown, χωρίς να οικοδομούμε πρώτα την αποδοχή του στα ΜΜΕ, χάνοντας 2 κρίσιμες εβδομάδες. Αυτό κι αν είναι μικροπολιτική!
  • Χρειαζόταν ένα lockdown 2 εβδομάδων εξ’ αρχής πολύ αυστηρό και οριζόντιο (και στα σχολεία), ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη και να μπορούμε μετά, βάσιμα, από Νοέμβριο, με την μέθοδο της φυσαρμόνικας, να διασφαλίσουμε έναν αξιοπρεπή Δεκέμβριο, τόσο για την αγορά, όσο και για τον πολίτη. Το συνολικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομία θα ήταν μικρότερο και δεν θα χρειαζόταν, ήδη, να εθελοτυφλούμε για κάτι που όλοι βλέπουμε. Ουσιαστικά, γιορτές γιόκ και απώλειες, δυστυχώς, beaucoup!
  • τα ημίμετρα, με τις ζώνες ανά περιφέρεια, χωρίς έλεγχο κίνησης μεταξύ περιφερειών, θα οδηγούσαν στα σημερινά αποτελέσματα.
  • δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, ούτε κατά την ανακοίνωση του 2ου lockdown, αφού, αφενός την επομένη ακριβώς έγινε ό,τι δεν έπρεπε, μεγιστοποιώντας την μετάδοση και διασπορά του ιού και αφετέρου, εν συνεχεία, ανακοινώνονται ανά τριήμερο και νέα μέτρα.
  • δεν θα έπρεπε να ακολουθούμε την Ευρώπη, ούτε να την φέρνουμε ως μόνιμο παράδειγμα, διότι δεν ξεκινήσαμε Μάιο από την ίδια αφετηρία και επίσης ούτε ίδιοι είμαστε, ούτε τις ίδιες κλιματικές συνθήκες έχουμε, ούτε εξαρτόμαστε από τους ίδιους οικονομικούς παράγοντες. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε ψηφίσει δική μας κυβέρνηση, για να έχει δικό της σχέδιο. Αλλιώς ας την βγάζαμε με κλήρωση ή ας δανειζόμασταν την καγκελάριο.
  • η σημερινή τακτική που αρχικά ξεδιπλώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και κεφαλαιοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό στην Βουλή πως, δηλαδή, και οι επιστήμονες έπεσαν έξω, είναι εξόχως προσβλητική προς τους επιστήμονες. Ιδιαίτερα όταν λίγες μέρες πριν, δόθηκε μεγάλη, επικοινωνιακή, μάχη με βαρύγδουπες δηλώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη για την υπεράσπιση του κ. Τσιόδρα και κατ´ επέκταση, όλου του επιστημονικού προσωπικού. Κάτι που φαντάζει σήμερα από παράδοξο, έως ανήθικο
  • η κοινωνία και οι πολίτες που θριάμβευσαν στο 1ο lockdown δεν είναι μια διαφορετική κοινωνία και κάποιοι άλλοι πολίτες από αυτούς που σήμερα εγκαλούνται και καταδεικνύονται ως υπεύθυνοι.
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που διαφήμισαν ένα πανί ως μάσκα, ούτε φέρουν ευθύνη για τον προ μηνών ανορθολογισμό «ναι μάσκα, όχι μάσκα, κάπου μάσκα, ό,τι μάσκα».
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που έτρεξαν τον διαγωνισμό για τις παιδικές μάσκες, σε χρόνο μεταγενέστερο της ανακοινωθείσας έναρξης τον σχολείων (την οποία σθεναρά υποστήριξε η κυβέρνηση μέχρι τελευταία στιγμή), ούτε εκείνοι έβγαλαν τις προδιαγραφές, ούτε βέβαια είναι αυτοί που ακόμα αρνούνται να υιοθετήσουν τις μοναδικές, πανευρωπαϊκά, διαθέσιμες προδιαγραφές, επιτρέποντας έως σήμερα να θεωρείται μάσκα κάθε λογής κουρέλι. Και βέβαια αυτές οι παιδικές μάσκες ακόμη αναμένονται κι ας μην το προβάλει κανείς.
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που μέσα στο και αμέσως μετά το 1ο lockdown έτρεχαν σε σιντριβάνια, εκκλησίες και εγκαίνια χωρίς καμία προστασία, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη.
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που αποφάσιζαν την κατάργηση της μάσκας στα Εμπορικά κέντρα τον Ιούλιο, την ώρα που ήδη είχαν αρχίσει να επανεμφανίζονται κρούσματα. Ρωτήστε τον κ.Μόσιαλο.
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που βασανίζουν τα στατιστικά για να αποδείξουν ότι δεν είχε ευθύνη ο τουρισμός. Διότι προφανώς και τα κρούσματα ήταν λίγα αφού ο έλεγχος στα σημεία εισόδου ήταν επιλεκτικός, Όπως επίσης και προφανώς μετέπειτα τα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα λόγω εσωτερικής μετάδοσης, αφού οι φετινοί επισκέπτες ήταν αριθμητικά πολύ λιγότεροι από τους μόνιμους κατοίκους.
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που έως πρόσφατα λάμβαναν μέτρα με προκλητικές εξαιρέσεις, όπως αυτή στους εκκλησιαστικούς χώρους, με αποτέλεσμα να οικοδομείται δυσπιστία.
  • δεν είναι η κοινωνία και οι πολίτες που από Μάιο έως και Αύγουστο, δεν βρήκαν όχι το σύνολο των προαπαιτούμενων σχολικών αιθουσών, αλλά ούτε καν ένα μέρος αυτών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, δεν ήταν εκείνοι που δεν έλυσαν το πρόβλημα του συνωστισμού στα Μ.Μ.Μ., που άνοιξαν τα πανεπιστήμια, που προσλαμβάνουν σήμερα γιατρούς όπως όπως και που εγκαινιάζουν ή ανακοινώνουν μήνα Νοέμβριο νέες ΜΕΘ.
  • δεν είναι πολιτικά ηθικό, να προσπαθείς έντεχνα να περισώσεις τον Δημόσιο Τομέα και τους Συνταξιούχους, τους Άνεργους και κάποιους μισθωτούς και μια μειοψηφία επιχειρήσεων, εγκλωβίζοντας πρόσκαιρα το πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Μπορεί να αναβάλλεται όποια τυχούσα κοινωνική αναταραχή, αλλά προκαλείται μόνιμη βλάβη στον βασικό πνεύμονα της οικονομίας, που μελλοντικά θα στερήσει την ανάσα από όλους τους υπόλοιπους. Το «θα δούμε τότε», δεν είναι ηγεσία.
  • δεν μπορείς να αγνοείς ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που μπήκαν στην πανδημία με μεγάλο δημόσιο χρέος και άρα θα είμαστε και από τις λίγες που το τέλος της πανδημίας δεν θα συνοδευτεί από καμπάνες χαράς, αν δεν υπάρξει σήμερα η απαραίτητη πρόνοια, επικοινωνία και διαχείριση στα ευρωπαϊκά fora. Γιατί δεν μοιάζουμε με τους υπόλοιπους.
  • δεν μπορείς να μιλάς στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην ΔΕΘ, για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο μελλοντικής ανάπτυξης, βασισμένο σε μια νομπελική έκθεση ιδεών, με λεφτά που θα αρχίσουν να καταφθάνουν, αν καταφθάσουν, σε κάνα χρόνο, χωρίς σχέδιο γέφυρα που θα αποτρέψει την καταστροφή σήμερα. Δεν είναι παράξενο βέβαια που ένα μήνα μετά σχεδόν κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.
  • δεν μπορείς να τσουβαλιάζεις με την ταμπέλα λαϊκισμός την αντιπολίτευση που ασκείται, ιδίως όταν το Κίνημα Αλλαγής, αφενός προειδοποιεί ανελλιπώς από τον Μάιο ότι στραβά αρμενίζουμε και χάνεται χρόνος προετοιμασίας και αφετέρου έχει καταθέσει αμέτρητες προτάσεις που, είτε αργότερα τις οικειοποιείσαι επιλεκτικά ως δικές σου, είτε κάνεις ότι δεν υπήρξαν ποτέ.
…το εμβόλιο θα έρθει. Όμως ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, όλα θα παραμείνουν δύσκολα για μήνες ακόμα, συμπεριλαμβανομένου και του ερχόμενου καλοκαιριού!
  • πρέπει να ξεκινήσουμε να λέμε την αλήθεια. Έτσι, θα συνεννοηθούμε για το πρόβλημα, το μέγεθος του, θα μπορέσουν όλοι να προετοιμαστούν καλύτερα και ίσως να αρχίσουμε να βρίσκουμε και λύσεις.
  • αποτελεσματική διοίκηση σημαίνει να έχω προετοιμαστεί και να προετοιμάσω και τον πολίτη, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και όχι αν όλα πάνε κατ’ ευχή.
Εκτός αν όλα αυτά δεν είναι ήδη «προφανώς και..», οπότε προφανώς και έρχονται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα “