Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο μεσαίος χώρος και η επόμενη ημέρα για το Κίνημα Αλλαγής»

Published

on

Για ακόμη μια φορά οι όροι “κεντροαριστερά” και “μεσαίος χώρος”, βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και την πολιτική συζήτηση στη χώρα μας.

Τώρα, πολύ περισσότερο από ποτέ ο ιδεολογικός χώρος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τα τελευταία χρόνια, το Κίνημα Αλλαγής και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών και να επιδείξει μια πιο δυναμική ρητορική για τους ψηφοφόρους, τόσο της Κεντροαριστεράς, όσο και του λεγόμενου μεσαίου χώρου.

Ο τελευταίος, αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς σύμφωνα με όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις αυτό το τμήμα της κοινωνίας μας, είναι ουσιαστικά αυτό που «ξεκλειδώνει» την διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και φυσικά στον τρίτο της εκλογικής διαδικασίας.

Είναι αλήθεια, ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να «χαρίσει» σε κανέναν  από τους επίδοξους «δελφίνους» της Κεντροαριστεράς το προνόμιο της ταύτισης με τον πολίτη της πρώτης γραμμής, του μεροκάματου και της εργατικής τάξης. 

Αυτό που μπορεί και πρέπει σταδιακά να στοχεύσει, είναι η επαφή με τον πολίτη του «κέντρου». 

 

Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς πολλά «βλέμματα» έχουν στραφεί στον συγκεκριμένο χώρο, και αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ενδεχομένως ζητήματα στο μέλλον.

Όμως, ας επιστρέψουμε στο σήμερα, διότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, και φυσικά εκείνου, που όχι μόνο θέλουμε, αλλά μπορούμε και να εφαρμόσουμε αυτή τη στιγμή. Μία από τις πολιτικές επιλογές που θα πρέπει να εξετάσει σε ρεαλιστική βάση το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι η στόχευση σε εκείνη την μερίδα του κόσμου, που αφενός απογοητεύτηκαν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αφετέρου δεν μπορούν να «αναπνεύσουν» κάτω από την σκληρή δεξιά, και πολλές φορές αντιλαϊκή και αντί-αριστερή ρητορική της Νέας Δημοκρατίας. 

Με απλά λόγια, ΚΑΙ το κέντρο! Αυτοί οι πολίτες, οι επονομαζόμενοι Κεντρώοι, δεν θα οδηγήσουν σε μια ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία που επίσημα πλέον στοχεύει να καταλάβει τον χώρο αυτό, ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ που ομολογουμένως έχει συγκεντρώσει στο πλευρό του αρκετά μεγάλο ποσοστό. 

Advertisement

Τουναντίον, η στόχευση από πλευράς ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε εκείνους τους πολίτες, θα προσδώσει στο πολιτικό σύστημα και δεν θα λειτουργήσει αφαιρετικά, όπως κατά το παρελθόν έχουν επιχειρήσει αρκετοί από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

 

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο μεσαίος χώρος έχει τη δυναμική να ανασυγκροτηθεί ή μάλλον καλύτερα να θέσει επί του πρακτέου τις βάσεις και τα θεμέλια, για να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο που θα τον καθιστούσε απαραίτητο στη πολιτική ζωή της χώρας.

Σε άμεση συνάφεια με τα προαναφερόμενα, έγκειται και το γεγονός της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως η μόνη δύναμη κοινωνικής αλλαγής και μεταρρυθμιστικού αντίβαρου, ανάμεσα σε μια αλαζονική δεξιά και μια επικίνδυνη αριστερά!.

Εάν πετύχουμε σύντροφοι σε αυτό, τότε είμαι πεπεισμένος, ότι ο επαναπατρισμός τουλάχιστον των ανθρώπων εκείνων που καλώς ή κακώς γύρισαν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εκλογές, θα επιστρέψουν πίσω. Και μάλιστα η επιστροφή τους θα συνδυαστεί, όπως εξήγησα και προηγουμένως με μια ταυτόχρονη είσοδο νέων ανθρώπων από την εκλογική δεξαμενή του Κέντρου.

Οι προτάσεις και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με ορίζοντα τις επόμενες γενεές και εκεί οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε έμφαση και βαρύτητα.

Εν κατακλείδι, το βασικό δίλλημα που θα κληθεί σύντομα ο καθένας μας να διαλέξει είναι από τη μια η προσκόλληση στο παρελθόν και από την άλλη η τάχιστη υιοθέτηση πρακτικών, ρητορικής και πολιτικής επικοινωνίας που θα αγκαλιάσει και νέους συντρόφους στις δύσκολες μάχες που έρχονται.

 

Advertisement

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας και της εστίασης. Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2019 έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής στην Α’Πειραια με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ αυτή τη στιγμή είναι ενεργό μέλος στη Γραμματεία του Τομέα Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ.