Ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, το “Πραξικόπημα” και ο Κορωνοϊός. Άρθρο του Ηλία Κάμπαξη.

Άρθρο του Ηλία Κάμπαξη*

“4 χρόνια μετά…”

 

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από το περίφημο Πραξικόπημα στη γειτονική μας Τουρκία. Τότε πολλά ακούγονταν και πολλά λέγονταν. Μεταξύ των άλλων, ευρέως διαδεδομένη ήταν η άποψη ότι εκείνο το βράδυ η χώρα μας ήταν έτοιμη να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά αυτό δεν το ανέφεραν ποτέ τα κανάλια στις ειδήσεις τους. Μάλιστα, θεωρούσαν και έλεγαν επίσημα ότι αυτά είναι συνωμοσιολογίες, που ο λαός μας δυστυχώς συχνά καλλιεργεί.

Τέσσερα χρόνια μετά όμως αυτά τα ίδια κανάλια, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν και την περίπτωση αυτή, όχι πια ως συνωμοσιολογία, αλλά ως γεγονός. Τελικά, πότε ακριβώς η δημοσιογραφία έλεγε αλήθεια; Τότε ή τώρα; Γιατί αν λέει τώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή και αυτοί, που καθοδηγούν και επηρεάζουν καθημερινά ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, να ομολογήσουν το σφάλμα τους. Για να συνδέσω τα τότε γεγονότα με το σήμερα και να πω πάλι ότι όποιος τολμά να έχει μια άλλη άποψη ή διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα της εποχής (Κορονοϊός) αμέσως ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ως συνωμοσιολόγος και πολύ φοβάμαι σύντομα και ως εχθρός του λαού. Σε εμάς τους νεότερους που διαβάζουμε αυτό το κείμενο, θα προέτρεπα να δούμε την ελληνική ταινία “Ο εχθρός του λαού”.

Δεν θα τολμήσω εδώ να παραθέσω τη γνώμη του “Αϊνστάιν” της Επιδημιολογίας Καθηγητού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ κου Ιωάννη Ιωαννίδη, ο οποίος μίλησε για το φιάσκο του αιώνα. Θα παραθέσω όμως την άποψη του καθηγητή και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κου Κων/νου Γουργουλιάνη, ο οποίος έγραψε τα εξής:

“Μερικές ταπεινές συστάσεις για αξιόπιστη ενημέρωση για την πανδημία στις καλοκαιρινές διακοπές μας:

1)Προς όλους μας

Δεν κοιτάμε τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά τα σκληρά δεδομένα, όπως τον αριθμό των διασωληνομένων. Είναι αξιόπιστος δείκτης βαρύτητας της νόσου και επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας. Ας θυμηθούμε ότι, όσο ψάχνουμε, βρίσκουμε.

2)Προς τους επίσημους φορείς

Α. Προτείνω στην καθημερινή ενημέρωση να περιλαμβάνεται μόνο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο των ελέγχων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος δείκτης της πορείας της νόσου σε μία περιοχή.

Β. Για την ενημέρωση όλων μας με πληροφορίες για το κοινό, χρησιμοποιήστε τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας και σίγουρα τις μηχανές αναζήτησης. Μία ευδιάκριτη σχετική ενημέρωση όταν τα ανοίγουμε, στοιχίζει λίγο και διαβάζεται πολύ.

3) Προς Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, κυρίως τηλεοπτικά κανάλια

Αποφύγετε τους φοβικούς πάνσοφους ή ολίγον ειδικούς επιστήμονες. Αυξάνεται η ακροαματικότητα, χάνεται όμως η αξιοπιστία”.

Συνεχίζει ο κος Καθηγητής γράφοντας: “Καθημερινά διεξάγονται ακόμα και 5.000 τεστ και τελικά εντοπίζονται θετικά γύρω στα 50. Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και όχι πανικός. Η υψηλή θερμοκρασία έχει παίξει το ρόλο της στη συγκράτηση νέων κρουσμάτων, σε ελεγχόμενα επίπεδα. Ο αριθμός των διασωληνομένων, όσο και των θανάτων κυμαίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά. Υπάρχουν συνεπώς κάποιες ενδείξεις για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε για να επιβεβαιωθούν πως ο ιός είναι μεν μεταδοτικός, αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, όπως το προηγούμενο διάστημα. Και αυτή είναι η συνήθης πορεία των ιών διαχρονικά. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και πριν, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να το οριστικοποιήσουμε”. Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού, αλλά και η χρήση μάσκας για όσους εργάζονται, σε όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Αυτή είναι η άποψη του διακεκριμένου επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επίσης, ο κος Μόσιαλος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στους διεθνείς θεσμούς, αναφέρει σε πρόσφατη παρέμβασή του: “Δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι αρνητικές. Θα χρειαστούν όμως επιλεκτικά νέες παρεμβάσεις και όχι απλώς συστάσεις καλής συμπεριφοράς. Και ενιαία οριζόντια προσέγγιση και για τα πάρτι σε κοσμικά νησιά και για τα πανηγύρια». Θα μεταφέρω  την δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά, η οποία δείχνει να αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας από τις διαδόσεις για lockdown, γνωρίζοντας η ίδια ότι η οικονομία είναι ψυχολογία. Είπε λοιπόν πολύ πρόσφατα ότι “Η χώρα δεν αντέχει νέο lockdown, ούτε γενικό, ούτε τοπικό. Γι’ αυτό ακριβώς, το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή είχε προτείνει να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα, διμερείς συμφωνίες, να είναι υποχρεωτική η αρνητική απόδειξη εξέτασης στον Κορονοϊό, πριν μπουν οι τουρίστες στη χώρα και βεβαίως κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πολλά τεστ, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν το πρόβλημα εγκαίρως, να γίνεται σοβαρή και αξιόπιστη ιχνηλάτηση και συνεπώς περιορισμός των κρουσμάτων, που είναι και το ζητούμενο για όλους μας”.

Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε αυτή η σοφή προσέγγιση. Έρχονται λοιπόν σήμερα συγκεκριμένοι πάλι γιατροί, συγκεκριμένα πάλι κανάλια, αδιαφορώντας για την ψυχολογική, αλλά και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, έχοντας οι ίδιοι υψηλούς και παχυλούς μισθούς να μιλούν με φοβερή άνεση για νέο lockdown, για επιστροφή στο Μάρτιο, για κλείσιμο επιχειρήσεων, για για για… Για όνομα του Θεού!!! Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν που οδηγεί;;; Εκτός αν το κάνουν επίτηδες. Δεν καταλαβαίνουν που οδηγούν τους Έλληνες;;; Δεν έμαθαν για τις δύο λιποθυμίες από πείνα, που δεν ήταν fake news, αλλά ήταν γεγονότα που συγκλόνισαν τις τοπικές κοινωνίες;;; Εύχομαι πραγματικά μετά από τέσσερα χρόνια να μην ακούσουμε από τα αλάθητα στόματα των δημοσιογράφων ότι τα πράγματα με τον Κορονοϊό δεν ήταν ακριβώς έτσι ή κάπως έτσι και κάπως αλλιώς, γιατί είναι βέβαιο ότι τότε δεν θα έχουμε από υποκείμενα νοσήματα θανάτους, αλλά από την πρώτη αιτία παγκοσμίως, που είναι η πείνα. Παρακαλώ, κουραστήκαμε να ακούμε κάθε μέρα τα ίδια πρόσωπα που μας αγαπούν τόσο πολύ, να μιλούν για θάνατο. Εμάς το σύνθημά μας είναι «Ζωή, Ισότητα και εργασία για όλους». 

 

Ηλίας Κάμπαξης

Τελειόφοιτος Φοιτητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ,

Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟΣΥΝ) Δήμου Θηβαίων,

Μέλος του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ