Όχι από ΚΙΝΑΛ και Περιφέρεια Β.Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών

Συνάντηση με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, είχε χθες στη Βουλή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Καμίνης. 

 

Αντικείμενο της συνάντησης, η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, με βάση την οποία σημαντικά ζητήματα της ανέγερσης των δομών φιλοξενίας στα νησιά είτε επιλύονται κατά παρέκκλιση βασικών πολεοδομικών διατάξεων, είτε μεταφέρονται από τη δικαιοδοσία των αρμόδιων περιφερειακών αρχών στην αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

 

Στη συνάντηση υπήρξε απόλυτη σύμπνοια απόψεων, τόσο για την απόρριψη της συγκεκριμένης τροπολογίας από το Κίνημα Αλλαγής, όσο και για το γενικότερο θέμα της δημιουργίας δομών φιλοξενίας στα νησιά. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κατέστησαν σαφές πως δεν υπάρχει λαϊκή αποδοχή των σχεδίων της κυβέρνησης στη Λέσβο και τη Χίο, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης. Εξαιτίας της αντίθεσης αυτής, η κυβέρνηση επιχειρεί να απογυμνώσει την Περιφέρεια από την αρμοδιότητας της να ασκεί έλεγχο στην κατασκευή των δομών. 

 

Οι δύο εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβαν την πάγια θέση του κόμματος σχετικά με τις δομές φιλοξενίας στα νησιά: μικρές δομές μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο. Η επιμονή της κυβέρνησης να κατασκευάσει – πάση θυσία- υπερδομές φιλοξενίας στα νησιά επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη της πάγιας ελληνικής θέσης για ίση κατανομή της ευθύνης υποδοχής αιτούντων άσυλο μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ.    

 

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία. 

Παρόντες επίσης στη συνάντηση ο Διευθυντής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας και ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Χρονόπουλος. 

Στην αντιπροσωπεία της Περιφέρειας συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» που υποστηρίχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ