Connect with us

MEDIA

“Ωδή στην κανονικότητα Μητσοτάκη”: Απολύσεις σε ΜΜΕ λόγω μη εμβολιασμού των εργαζομένων;

Published

on

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για απολύσεις εργαζομένων, δημοσιογράφων και μη, από ΜΜΕ σε όλη την Επικράτεια με “δικαιολογία” τον μη-εμβολιασμό τους. Κάτι το οποίο είναι – προς το παρόν- εκτός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων αφού η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά πως, προς το παρόν και πάλι, αφορά τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο. 

Εαν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για μια ανευ προηγουμένου αντιεργατική απόφαση που αγγίζει τα όρια της παράβασης θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με όσα “διαρρέουν”, δίνεται από τους εργοδότες, “υποχρεωτική άδεια” 2 εβδομάδων μέχρι ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, συνεχίζει και εργάζεται κανονικά στην επιχείρηση. Σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, τότε, μετά το πέρας της υποχρεωτικής άδειας, περνάς από το λογιστήριο και υπογράφεις “αποχώρηση” ή “απόλυση”, με το υστερόγραφο πως “όταν αποφασίσεις να κάνεις το εμβόλιο, εμείς είμαστε εδώ”.

Προφανώς, ο νόμος Χατζηδάκη, ευνοεί τους εργοδότες που πλέον, δεν έχουν κανέναν λόγο να δηλώνουν τον λόγο της απόλυσης ή της αποχώρησης του εργαζομένου στην επιχείρηση.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΣΕΕ στο ethnos.gr δέχονται ερωτήματα από ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν μια πίεση στην εργασία είτε από τον εργοδότη, είτε από άλλους συναδέλφους προκειμένου να εμβολιαστούν. Και από την άλλη έχουμε ερωτήματα-από εργαζόμενους οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι-για το τι μπορούν να κάνουν έναντι των ανεμβολίαστων συνάδελφών τους. Υπάρχουν βέβαια και καταγγελίες για ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι οποίοι είναι πιο ένθερμοι και κοντά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που κάνουν μπούλινγκ σε όσους εμβολιάστηκαν.

«Και στη μία και στην άλλη περίπτωση δεν υπάρχει καμία απάντηση την οποία μπορείς να δώσεις για ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί καν από την ίδια την κυβέρνηση και δεν το περιβάλει με κάποιο νομοθετικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεφύγει και παραμένει ακόμη σε λογικά πλαίσια η κατάσταση» παρατήρησε ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Είναι αρκετά τα ερωτήματα που προκύπτουν εάν τελικά, ισχύουν οι πληροφορίες: 

Advertisement
  • ΕΣΗΕΜΘ και ΕΣΗΕΑ έχουν γνώση συγκεκριμένων πρακτικών των εργοδοτών σε ΜΜΕ;
  • Έχουν νομιμοποίηση τέτοιες πρακτικές;
  • Υπάρχει κάποια έκτακτη “ρύθμιση” της ΚΥΑ από την κυβέρνηση; Είναι στις άμεσες προθέσεις της να προστεθεί όρος “υποχρεωτικότητας” σε επιχειρήσεις ΜΜΕ;
  • Πως μπορεί να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να ισχύσουν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού;
  • Τι λένε τα ανώτατα δικαστικά όργανα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μη υγειονομικού ενδιαφέροντος;
  • Θα συνεχίσουμε να “κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια” μας ως κοινωνία μπροστά σε φαινόμενα αδικίας των εργαζομένων;