ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδ.Κωνσταντινόπουλος για “Bad Bank”: “Το 2017 μας λοιδωρούσαν, τώρα υιοθετούν την πρότασή μας!”
Γράφει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος -Βουλευτής ΚΙΝΑΛ -Ε’Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Το 2017 μας λοιδορούσαν, τώρα υιοθετούν την πρότασή μας.
Στις 4 Απριλίου 2017, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε καταθέσει και παρουσιάσει την πρότασή της για την διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, και την δημιουργία “bad bank”.
Συγκεκριμένα είχα αναφέρει «τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης των Επιχειρήσεων, το οποίο θα αγοράσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες, εξυγιαίνοντας άμεσα τους ισολογισμούς αυτών».
Η πρότασή μας αυτή συζητήθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υιοθετήθηκε μάλιστα από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) της 11ης Ιουλίου 2017.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, στις 28 Απριλίου 2017, τον νόμο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, παραδίδοντάς τα στα funds – τα «κοράκια», όπως έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν είχε καμία ουσιαστική αντιπρόταση. Δυστυχώς, κάποιοι άλλοι λοιδόρησαν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε την πρότασή της στην κυβέρνηση και σύμφωνα με δημοσιεύματα θα προβλέπει τη δημιουργία «bad bank» στην οποία θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο.
Στην εταιρεία αυτή, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο.
Σε γενικές γραμμές το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.
Όπως είχαμε από το 2017 τονίσει η δημιουργία bad bank έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
1. Ο χρονικος ορίζοντας της πρότασης όχι μόνο αποσοβει τη ζημιά για τον φορολογουμενο, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ύπαρξη κερδών.
2. Οι τράπεζες απαλλαγμενες από το βάρος των κόκκινων δανείων θα αναθερμανουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
3. Η bad bank μπορεί να συμβάλλει επιπλέον στην ανάπτυξη προσελκυοντας επενδυτές για βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις.
4. Αποφεύγεται οριστικά η περίπτωση κάποιου είδους Bail in σε καταθέτες, ομολογιουχους ή μετόχους.
5. Αναδιάταξη των επιχειρήσεων και επανεκκίνηση της οικονομίας.
6. Προστασία της απασχόλησης και εγγύηση της ανάπτυξης και της προοπτικής νέων θέσεων εργασίας.
7. Αποφεύγονται “οι γυπες των διεθνών αγορών”, οι μαζικές ρευστοποιησεις περιουσιακών στοιχείων και προστατευεται η ελληνικότητα των επιχειρήσεων.
8. Δίνεται η δυνατότητα σε προβληματικες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις να διασωθουν και να αναπτυχθούν.