“Οι ζωές των εργατών μετράνε”: Απεργούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι μετά το εργατικό δυστύχημα

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, οι εργαζόμενοι της COSCO σε κλίμα πένθους και οργής πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ, όπου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία, καθώς όπως καταγγέλλουν είναι έκθετοι στους κινδύνους του επαγγέλματος, χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς επαρκείς απολαβές.

Και σήμερα 29/10 , χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μαζευτεί ξανά στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά για να δηλώσουν πως: “Οι ζωές των εργατών μετράνε”

Η ανακοίνωση του σωματείου των εργατών στις προβλήτες της Cosco, ΕΝΕΔΕΠ:

“Συνάδελφοι,

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα , έρχεται να επιβεβαιώσει με το πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του Σωματείου μας, τις αγωνίες των συναδέλφων για πιθανό θανατηφόρο ατύχημα μέσα στο λιμάνι.
Δεν είναι η «κακιά» στιγμή.

Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητας μας.

Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, το πετάμε «νέους εργάτες» να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση.

Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών από την εργοδοσία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, να μην υπολογίζεται κούραση, ασθένειες, να «φοβόμαστε» να πούμε όχι.

Είναι αποτέλεσμα να θυσιάζονται ζωές για τα κέρδη της COSCO.

Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος.

Τώρα να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα

  • 6ωρες ποστες
  • Κατάργηση των κόντρα βαρδιών
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Να μη κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε περα, σκοτωμένοι από το άγχος, τη πίεση να ζήσουν οι οικογένειες μας
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ