Οπαδική Βία: Όταν το ΠΑΣΟΚ τα έβαζε με τους οργανωμένους

Ήταν 21 Φεβρουαρίου του 2012 όταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το νομοσχέδιο 4049 για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα Ελληνικά γήπεδα. Το αθλητικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου στο Κεφάλαιο Α – Ανασυγκρότηση του ΕΣΑΣ αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα προέβλεπε:

 

  1. Το εθνικό συμβούλιο αθλητικού σχεδιασμού
  2. Την ανασυγκρότηση της διαρκούς επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας
  3. Την ποινική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα
  4. Την [οινική αντιμετώπιση οργανωμένης βίας με αφορμή ή αιτία αθλητικές εκδηλώσεις
  5. Τα Διοικητικά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα
  6. Το Ηλεκτρονικό εισιτήριο
  7. Την Διενέργεια οργανωμένων μετακινήσεων
  8. Τις Ειδικές υποχρεώσεις και ευθύνες των λεσχών
  9. Την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα

 

Την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Χρήστος Παπουτσής από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής επισήμανε ότι πολλοί υποκινούν τη βία στα γήπεδα. Ο ίδιος δε μπορούσε να δεχθεί ότι υπάρχουν διοικήσεις οι οποίες, ενώ ξοδεύουν τόσα χρήματα για τη λειτουργία του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, δε μπορούν να ελέγξουν ακριβώς το τι εισέρχεται εντός των γηπέδων, δηλαδή το τι κουβαλάει μαζί του ο οπαδός – φίλαθλος. Επίσης, τονίστηκε ότι πολλές φορές γίνονται οι νόμιμοι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία πριν διεξαχθεί  κάποιος αγώνας και δε βρίσκουν απολύτως τίποτα. Αυτό, δηλαδή σημαίνει ότι υπάρχει πολλές φορές η είσοδος μαζί με τους φιλάθλους, οπότε υπάρχει μια τεράστια ευθύνη και στις διοικήσεις των ομάδων που επιτρέπουν τέτοιους ίδιους δραστηριότητες εκ μέρους των οργανωμένων οπαδών.

Ο κύριος Γερουλάνος, από τη δικιά του τη πλευρά, τόνισε ότι σαν Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «σφίγγουμε τη στρόφιγγα» για τη πάταξη της βίας στα γήπεδα. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ξόδεψε λεφτά για την εξάλειψη της ενώ οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και ιδιαίτερα αυτής της Νέας Δημοκρατίας του 2004 με 2009 έμειναν μόνο στα λόγια και δεν έκανε ουσιαστικά ούτε μια πράξη.

Το νομοσχέδιο αυτό πέρασε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ήταν το πρώτο βήμα από πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπισή της. Σήμερα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει μέτρα και προτάσεις, όπου στην ουσία για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλει να πετύχει στην ουσία δεν είναι κάτι άλλο εκτός από επικοινωνιακό show. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν έχουμε κοντή μνήμη και για αυτό είμαστε εδώ, πρώτον για να τους χαλάσουμε αυτό το πάρτι και δεύτερον για να μάθουν οι καινούργιοι ή και να θυμηθούν οι παλιοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ