Σήφης Βαλυράκης – Θύμα ξυλοδαρμού βασικός μάρτυρας της υπόθεσης

Το θύμα μετά την επίθεση που δέχθηκε προσέφυγε στην εισαγγελία Χαλκίδος όπου κατέθεσε μήνυση. Μάλιστα, αναφέρει ότι εκτός από τον ξυλοδαρμό, οι δράστες τον εκφόβισαν και τον προειδοποίησαν να προσέξει τι θα πει στο δικαστήριο!

«Σήμερα 21 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους υπεβλήθη μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας για λογαριασμό του εντολέα μου, Ευάγγελου Ασμάνη, αυτόπτη μάρτυρα στην υπόθεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, κατά αγνώστων δραστών.

Στις 8 Φεβρουάριου, κουκουλοφόροι δράστες οι οποίοι κατέβηκαν από ένα μαύρο Ford Focus χωρίς πινακίδες, κύκλωσαν τον Ασμάνη, του προκάλεσαν ελαφρά τραύματα και τον απείλησαν να «προσέξει καλά τι θα πει» και «πως θα το πει» όταν τον καλέσει ο ανακριτής που έχει στα χεριά του την υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη, διαφορετικά τον προειδοποίησαν ότι θα τον «λιώσουν».

Ο εντολέας μου βιώνει κλίμα τρομοκρατίας στον τόπο που ζει από σκοτεινές δυνάμεις που έχουν συνασπιστεί προκειμένου ο φάκελος του θανάτου της υπόθεσης Βαλυράκη να κλείσει ως ένα θαλάσσιο ατύχημα» αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Δημήτρης Μπάρδης.

Ήταν 24 Ιανουαρίου του 2021 όταν όλη η Ελλάδα έμαθε ότι έφυγε από τη ζωή ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Σήφης Βαλυράκης. – Οι ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Στην αρχή ο θάνατός του αποδόθηκε σε φυσικά αίτια, όμως αυτό δε κράτησε για πολύ αφού λίγες ημέρες μετά, έγινε γνωστό ότι τελικά δολοφονήθηκε. Από εκείνη την ημέρα, οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει ένα απίστευτο ράλι για να μαζέψουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να βρουν τελικά τους δράστες. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής οι διαδικασίες αυτές κινούνται με πολύ αργό ρυθμό ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει μαθευτεί αν υπάρχει τελικά βασικός ύποπτος για τη δολοφονία. Το Κίνημα Αλλαγής, από εκείνη την ημέρα κατέθεσε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συνολικά έξι (6) ερωτήσεις. Πιο αναλυτικά:

Η αρχή έγινε στις 19 Απριλίου, όταν η Βουλευτής Δυτικού Τομέα κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Βουλευτής Επικρατείας κύριος Γεώργιος Καμίνης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κύριος Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Βουλευτής Κέρκυρας κύριος Μπιάγκης Σπυρίδων, κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Κώστα Τσιάρα, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κύριο Πλακιωτάκη και Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην αναφορά τους, οι Βουλευτές ανέφεραν το εξής:

 

«Στις 24 Ιανουαρίου 2021, με οδύνη αποχαιρετήσαμε τον Σήφη Βαλυράκη, τον γενναίο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, τον συνεπή δημοκράτη, τον ακέραιο άνθρωπο, τον αγαπητό σύντροφο και φίλο.

Όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, τότε από βήματος Βουλής, ο Σήφης Βαλυράκης στη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή τίμησε την Κρήτη και την Ελλάδα. Υπηρέτησε την πατρίδα και το ΠΑΣΟΚ ως Βουλευτής επί τριάντα χρόνια αλλά και ως Υπουργός, αναπτύσσοντας σπουδαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό έργο. Από πλευράς μας, μέσω του Β. Κεγκέρογλου, ζητήσαμε επίσης το προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Ναυτιλίας για τη διαλεύκανσή των αιτιών του θανάτου του, εισπράττοντας τότε καταφατική απάντηση. Η πρόσφατη ανατρεπτική μαρτυρία για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης γύρω από το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει τους ισχυρισμούς της οικογένειας του εκλιπόντος, ότι ο θάνατός του δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος αλλά ανθρωποκτονίας. Ειδικότερα, ο αυτόπτης μάρτυρας κάνει λόγο για δύο ψαράδες οι οποίοι με το αλιευτικό τους σκάφος πλησίασαν τον Σήφη Βαλυράκη, λογομάχησαν και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με ένα κοντάρι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές (NEWS 24/7), πρόκειται για άτομα που ήταν οργανωμένοι στη «Χρυσή Αυγή», στοιχείο που ενδεχομένως να δίνει και άλλη διάσταση στην επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με την έντονη αντιδικτατορική δράση. Επειδή τα όσα υποστήριξε ο ως άνω μάρτυρας είναι συγκλονιστικά. Επειδή το θέμα αναδεικνύεται σήμερα στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στη στήλη «Στίγμα» του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου, Επειδή, όπως αναφέρει το έγκυρο site flashnews.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Φωτάκης κάνει λόγο για τρομερή προσπάθεια κουκουλώματος, Επειδή η οικογένεια του πρώην Υπουργού δίνει αγώνα προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν αυτοί στη Δικαιοσύνη και Επειδή έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αφού υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, σοβαρές ολιγωρίες και παραλείψεις.

Επειδή η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του.»

 

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έκαναν τις εξής τρεις ερωτήσεις:

 

«1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τόσο η διενέργεια της προανάκρισης από το Λιμενικό Σώμα όσο και η συνέχιση της υπόθεσης στην Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη;

  1. Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποβληθεί ακόμη η τεχνική έκθεση που έχει ζητηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο;
  2. Έχετε διασφαλίσει και με ποιο τρόπο την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης;»

 

Ο πρώτος Υπουργός που απάντησε ήταν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Ελευθέριος Οικονόμου, όπου διενεργείται προανάκριση από την οικεία λιμενική αρχή. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Κώστας Τσιάρας στην απάντηση του, στις 4 Ιουνίου του 2021 διαβεβαίωσε ότι οι αιτιάσεις συγκεκριμένων λειτουργιών της Δικαιοσύνης ελέγχονται από ιεραρχικώς ανώτερα όργανά της. Σε περίπτωση που υπάρχουν αιτιάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναφερθούν προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

 

Λίγες ημέρες μετά, στις 17 Μάϊου ο Βουλευτής Βόρειου Τομέα κύριος Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε επίσης ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Κώστα Τσιάρα. Πριν την ερώτηση, ο Λοβέρδος ανέφερε το εξής:

 

«Την 24η Μαΐου 2021, συμπληρώνονται πλέον τέσσερις (4) μήνες από τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη στο θαλάσσιο χώρο της Ερέτριας Ευβοίας. Στις 24 Ιανουαρίου 2021, ο σύντροφος αλλά πρωτίστως αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, συνεπής δημοκράτης και πρώην Υπουργός Σήφης Βαλυράκης, βρέθηκε νεκρός υπό συνθήκες που όπως προέκυψε από τις νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι προηγήθηκε εγκληματική ενέργεια. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει μέχρι σήμερα μαρτυρίες για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, οι οποίες έχουν ανατρέψει προ πολλού τις αρχικές εκτιμήσεις και εικασίες περί ατυχήματος και ενισχύουν τους ισχυρισμούς της οικογένειας του εκλιπόντος, ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας. Αναφορές αυτόπτων μαρτύρων έχουν φθάσει στις αρχές και περιγράφουν ότι προηγήθηκε, όχι μόνο λογομαχία με τον εκλιπόντα, αλλά και κτυπήματα με κοντάρι, από πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία της Ερέτριας. Τα ανωτέρω έχουν ήδη καταγραφεί και σε ερώτηση συναδέλφων του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων και προς εσάς, την 19-4-2021, ενώ τα επισήμανα και ο ίδιος την 22-4-2021 από το Βήμα της Βουλής ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τις δέουσες ενέργειές σας. Από τις ως άνω κοινοβουλευτικές μας ενέργειές παρήλθε διάστημα ενός μήνα και παρά την ύπαρξη των στοιχείων που υποδηλώνουν σαφή εγκληματική ενέργεια, οι δέουσες διαδικασίες από πλευράς Αστυνομίας και Δικαιοσύνης δεν έχουν ακόμη κινηθεί. Από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία επιβεβαιώνεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης κακοποιήθηκε και βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο, χωρίς τη βούλησή του και εξ αιτίας των ανθρωποκτόνων κτυπημάτων που δέχθηκε στο κεφάλι. Επιπλέον, οι μάρτυρες κατέθεσαν την ακριβή στιχομυθία – διαπληκτισμό με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μολαταύτα, η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και οι Λιμενικές Αρχές δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη επιμέλεια και ταχύτητα. Τουναντίον, κωλυσιεργούν προκλητικά, με αναπόδραστο κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως υλικό από κάμερες, πειστήρια του εγκλήματος, ακόμα και το ίδιο το αλιευτικό σκάφος των δραστών, το οποίο αναγνωρίστηκε από τον μάρτυρα που κατέθεσε σχετικά.»

 

Οπότε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ρώτησε το εξής

 

«Με ποιο τρόπο στοχεύετε να αντιμετωπίσετε την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών στην διερεύνηση της υπόθεσης και στην άσκηση ποινικής δίωξης για την εν λόγω υπόθεση και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε»

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ακριβώς την ίδια απάντηση, με τη προηγούμενη ερώτηση, ότι δηλαδή: «οι αιτιάσεις συγκεκριμένων λειτουργιών της Δικαιοσύνης ελέγχονται από ιεραρχικώς ανώτερα όργανά της. Σε περίπτωση που υπάρχουν αιτιάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναφερθούν προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.»

 

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο ίδιος Βουλευτής προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής ανέφερε το εξής:

 

«Η εξιχνίαση των συνθηκών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24 Ιανουαρίου 2021 βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά χτυπήματα πέραν εκείνων των δύο που προκλήθηκαν από προπέλα. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι πρόκειται περί δολοφονίας. Παρά ταύτα επί πέντε και πλέον μήνες η υπόθεση παραμένει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης μέσα στα στενά όρια των τοπικών υπηρεσιών του λιμενικού σώματος του Νομού Ευβοίας»

 

Οπότε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ρώτησε το εξής:

 

«1. Η έρευνα εξελίσσεται κατά νόμιμο τρόπο ή δρα παρανακριτικό κύκλωμα άνωθεν προστατευόμενο που καθυστερεί την πρόοδο της υπόθεσης; 

  1. Αναλαμβάνετε εκ της θέσεώς σας τις ευθύνες προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη και σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για τον παραπάνω σκοπό;»

 

Λίγες ημέρες μετά, ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κύριος Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον ίδιο Υπουργό του ανέφερε το εξής:

 

«Σε συνέχεια της από 19.04.2021 ερώτησης και ΑΚΕ βουλευτών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, που εν συνεχεία μετετράπηκε σε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και συζητήθηκε στις 28-06-2021, επανερχόμαστε στο κρίσιμο, επίκαιρο και ευρύτερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ποινικής διερεύνησης των συνθηκών και των υπαιτίων θανάτου του αείμνηστου αγωνιστή κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, στις 24 Ιανουαρίου 2021. Από τις πρώτες ημέρες του θανάτου του, ζητήσαμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, λαμβάνοντας μάλιστα την καταφατική προσωπική απάντησή σας, ως πολιτικού προϊσταμένου του Λιμενικού Σώματος, το οποίο διενεργεί κατά Νόμο την προανάκριση. Ωστόσο, έκτοτε, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιθέτως, κάποιοι έσπευσαν να προδικάσουν ότι πρόκειται για «ατύχημα», την ώρα που όχι ένας αλλά δύο μάρτυρες τους διαψεύδουν κατηγορηματικά δείχνοντας στην κατεύθυνση συγκεκριμένων ψαράδων που φέρεται ότι διαφεντεύουν την περιοχή, οι οποίοι λογομάχησαν και εν τέλει κτύπησαν και δολοφόνησαν τον Βαλυράκη. Είναι δε χαρακτηριστικές οι δύο εκθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αφ’ ενός η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση του κ. Νικολάου Καλόγρηα αλλά και η έκθεση της έγκριτης καθηγήτριας – τεχνικής συμβούλου κ. Χαράς Σπηλιοπούλου, που μιλούν για πολλαπλά χτυπήματα και κακώσεις που δεν προέρχονται από την προπέλα ή άλλο μέρος του σκάφους του εκλιπόντος. Έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή -στο πλαίσιο της συζήτησης της ως άνω επίκαιρης ερώτησης- το αναλυτικό από 26.05.2021 υπόμνημα της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, στο οποίο εκτίθεται το σύνολο των γνωστών μέχρι σήμερα στοιχείων, τόσο από τις μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από την τεχνική πραγματογνωμοσύνη και τη νεκροψία που διενεργήθηκαν. 2 Επειδή έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος του Λιμενικού Σώματος, αφού υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν σοβαρές ολιγωρίες και παραλείψεις που φέρεται να περιλαμβάνουν ακόμη και πιέσεις προς τους μάρτυρες. Επειδή η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του.»

 

Ο Υπουργός οπότε ερωτήθηκε:

 

«1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της προανάκρισης του Λιμενικού Σώματος, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν αυτοί στη Δικαιοσύνη;

  1. Έχει παραγγελθεί ΕΔΕ και έχει ελεγχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της οικογένειας του θύματος για το Λιμενικό Σώμα και αν ναι με ποιο τρόπο;»

 

Ο Υπουργός, στην απάντηση του στις 19 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε ότι: 

 

«Οι διαδικασίες έγιναν ακριβώς όπως έπρεπε υπό την επίβλεψη πάντα του αρµόδιου εισαγγελέα. Η δικαιοσύνη ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, διότι οφείλει να είναι τα πορίσµατα της ακριβή, αντικειμενικά, δίκαια. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της εξιχνίασης της υπόθεσης του Σήφη Βαλυράκη. Έχω πλήρη εµπιστοσύνη στα στελέχη του Λιµενικού Σώµατος. Άλλωστε ως προανακριτικοί υπάλληλοι τελούν πάντοτε υπό τις εντολές και οδηγίες του αρμόδιου εισαγγελέα, όπως έχω πλήρη εµπιστοσύνη και στην ελληνική δικαιοσύνη, όπως είµαι βέβαιος ότι έχετε και εσείς, κύριοι συνάδελφοι. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν είναι µία απλή υπόθεση. Η δικαιοσύνη βαδίζει και συγκροτηµένα, αλλά και συστηµατικά µε τον τρόπο που πρέπει. Επειδή θέσατε ένα ζήτημα πιθανών ολιγωριών ή παραλείψεων από πλευράς των στελεχών του Λιµενικού Σώµατος Ελληνικής Ακτοφυλακής πράγµατι έχει γίνει καταγγελία από την οικογένεια, η οποία µε την 14- 5-2021 εξώδικη διαµαρτυρία και πειθαρχική αναφορά έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά και περιµένουµε το αποτέλεσμα της.»

 

Σήμερα, ένας βασικός μάρτυρας της υπόθεσης μαθεύτηκε ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια. Δηλαδή, δε φτάνει όπου η υπόθεση αυτή κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, το Ελληνικό κράτος δε μπορεί να προστατέψει ούτε τους μάρτυρες, για μια υπόθεση δολοφονίας. Αλήθεια, γιατί ένα χρόνο μετά ο Ελληνικός λαός, δεν έχει ενημερωθεί καθόλου για αυτή την υπόθεση, όπως επίσης και για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μεγάλη ευθύνη όπου οι δυο αυτές υποθέσεις προχωράνε με πάρα πολύ αργό ρυθμό, καθώς όλο αυτό τελικά είναι ένα τεράστιο ζήτημα Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ