ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ: Η δημοκρατική παράταξη που είχε πάντα ψηλά την πατρίδα ( Με θέσεις και πράξεις)
Προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια χαρακτηρίζουν την φετινή χρονιά, τα γεγονότα της οποίας σημάδεψαν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα κλήθηκαν να πάρουν θέσεις. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχοντας στο “DNA” του το πατριωτικό καθήκον, με “μπροστάρη” τον Νίκο Ανδρουλάκη εδώ και καιρό δίνει την μάχη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων τόσο στην Ευρωβουλή όσο και με προτάσεις και θέσεις στην Βουλή των Ελλήνων.
Ακόμα μια φορά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ του Νίκου Ανδρουλάκη κρατά στιβαρά το “τιμόνι” της υπευθυνότητας και κρούει τον κώδωνα της αλαζονείας και της μικροκομματικής εκμετάλλευσης μιας ακόμα κρίσης που αυτή τη φορά απειλεί να σύρει την Ευρώπη σε έναν “χορό” ιστορικού αναθεωρητισμού
«Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών, προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για εμάς η εθνική συνεννόηση σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές είναι μονόδρομος. Δεν θα επιτρέψουμε τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα που μαστίζουν την Ευρώπη να αποτελέσουν άλλοθι για να μπουν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της κυβέρνησης και οι λανθασμένες πολιτικές της επιλογές σε κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις παραδόσεις του κ. Τσίπρα και υποβαθμίζει το κρίσιμο στοιχείο της εθνικής συνεννόησης σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Δεν είναι μόνο ότι δεν ενημέρωσε, έστω και ατύπως, κανέναν Πολιτικό αρχηγό για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως έκαναν και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά ακόμα και σήμερα διαβάζουμε ότι χωρίς σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτόγνωρες επιλογές που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε την ανησυχία για την επικράτηση ενός δόγματος αναθεωρητισμού, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αλλαγής των συνόρων δια της βίας. «Εμείς δεν είμαστε με τους αναθεωρητές της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτό που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό που επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν στην Ουκρανία. Γι’ αυτό στηρίζουμε και στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πολιτική, αμυντική και οικονομική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας, όταν κάποιοι υποδύονται τους Πόντιους Πιλάτους.
Ο κ. Ανδρουλάκης, τόνισε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία και όποιος πιστεύει σε αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Όποιος εκφράζει στην Τουρκία άλλη άποψη πάει φυλακή, του κλείνουν την εφημερίδα, του κλείνουν τον σταθμό. Για ποια ευρωπαϊκή προοπτική μιλάμε; Αυτά είναι μόνο για να μένει η οικονομική σχέση αδιατάρακτη, εις βάρος μας όμως που δεν επιλύουμε τα ζητήματά μας». Και προσέθεσε: «Είναι δυνατόν μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι, που την απαξίωσε ο Καραμανλής, να μην υπάρχει ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας, παρά μόνο να τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλί;»
Για τους λόγους αυτούς, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, «ήρθε η ώρα να πάμε σε μια προχωρήσουμε σε ένα «νέο Ελσίνκι». Η Τουρκία να λάβει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, αφού κλείσει το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και η Ελλάδα έναν μηχανισμό αυτοματοποιημένων οικονομικών κυρώσεων βάσει της νέας αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης. Έτσι, όποτε η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα της επιβάλλονται κυρώσεις, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία στο Συμβούλιο.
Πάει παραπάνω από 1 χρόνος από την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς την θεσμική ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τότε, που αφορούσε στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία από κράτη-μέλη της Ε.Ε
Σήμερα, και ενώ τα Ελληνοτουρκικά μοιάζουν “καζάνι που βράζει” , η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη επανέρχεται στο προσκήνιο και από τον Πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, κ, Μενέντεζ:
Υπενθύμισε, δε, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».
Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να έλθει η πλήρης άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνά της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιθετική ρητορική και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις απαράδεκτες και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, την προκλητική στάση της στο κυπριακό αλλά και την συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι απαιτούνται στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:
Μόνο τους τελευταίους μήνες ο κ. Ερντογάν:
– Ζητάει την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας
– Συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
– Εκβιάζει την Ευρώπη σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όντας η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία,
– Συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό, με όποιον αμφισβητεί την εξουσία του να μετατρέπεται απευθείας σε εχθρό του κράτους ή τρομοκράτη, όπως φαίνεται στην περίπτωση των Οσμάν Καβαλά, Σαλαχαντίν Ντερμιτάς και προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου ακόμα και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP
Αγαπητοί συνάδελφοι,
η Ένωση δεν πρέπει να επαναλάβει με τον Ερντογάν τα λάθη, που έκανε με τον Πούτιν. Όποιος αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα αλλά και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχουμε ζητήσει ως Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Δείτε το Video
Θυμίζουμε την πρόταση Ανδρουλάκη από το 2021
Εκπροσωπώντας την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε στους Ευρωβουλευτές την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με μια Τουρκία που «καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της ΕΕ, έχει άμεση εμπλοκή στον εμφύλιο στη Λιβύη, έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο του προσφυγικού ζητήματος, θέλοντας να κερδίσει γεωπολιτικά οφέλη,» ενώ επιπλέον προκαλεί μετατρέποντας την Αγία Σοφία, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε τζαμί.
Όσον αφορά τις προταθείσες κυρώσεις από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε έκπληκτος που η Ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη, χαρακτηρίζοντάς τες «χάδι για τον Ερντογάν». Υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι στις 14 Οκτωβρίου για το θέμα της παράνομης εισβολής στη Συρία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προτείνει να υπάρξει εμπάργκο όπλων των ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, ερωτά «γιατί δεν προτείνει το ίδιο και σήμερα όταν προκαλεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών.- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα, προχώρησε στην κατάθεση Τροπολογίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης να παρουσιάσει πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. «Δεν μπορεί να φοβούνται οι Έλληνες πολίτες ότι ευρωπαϊκά όπλα που πωλούνται στην Τουρκία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να σταματήσει».
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον κ. Βαρβιτσιώτη και την κυβέρνηση, να συζητήσει το θέμα της νέας ειδικής σχέση ΕΕ Τουρκίας καθώς « η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι μια χίμαιρα,» τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν γόνιμο διάλογο, ώστε αυτή η ειδική σχέση, που θα βασιστεί στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, να εμπεριέχει αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όταν καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, ή παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών.
Το περίφημο “Βυθίσατε το Χόρα” και η επιστράτευση του 1987
«Έχετε το ελεύθερο να βαρέσετε πρώτοι»: Η νύχτα που ο ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος για πυρ
Η ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων ημερών δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Δεν συγκρίνεται όμως με τη νύχτα που κυριολεκτικά φτάσαμε μια ανάσα πριν τον πόλεμο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε: “Έχω πολλές φορές δεχθεί τα πυρά και της Κυβέρνησης και του Τύπου πάνω σ’ αυτό το σύνθημα. Είμαι δυστυχώς δεσμευμένος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω, οποιαδήποτε φθορά και αν αυτό επιφέρει, γιατί σέβομαι κοινές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα. Πάρα πέρα δεν είμαι σε θέση να πω, αλλά είμαι υποχρεωμένος, αν δε σταματήσει αυτή η ιστορία, κάποτε να παραβιάσω το λόγο μου και να μιλήσω»…
Η «βόμβα» στα χέρια του
Στους πρώτους μήνες του 1987 η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Τουρκία στέλνει διαδοχικά Πίρι Ρέις και Σισμίκ στο Αιγαίο, κάνοντας ξεκάθαρο πως δεν θα σεβαστεί την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών (την οποία ακόμη δεν αναγνωρίζει) και θα το στείλει σε χωρικά ύδατα που δεν θεωρεί ελληνική επικράτεια. Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, οι Έλληνες αντιδρούν ως συνήθως. Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, όμως, είναι μία από τις λίγες φορές που το κράτος λειτουργεί τουλάχιστον συντεταγμένα και στη βάση ενός σχεδίου όπου η υποχωρητικότητα δεν αποτελεί επιλογή.
Ο στρατός μπαίνει σε επιφυλακή, ενώ διατάσσεται μερική επιστράτευση. Η εκκλησία, που βρίσκεται σε διαμάχη με την κυβέρνηση για το θέμα της περιουσίας, σταματά τις κινητοποιήσεις της και συντάσσεται επίσης. Από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας τα ελληνικά πλοία βγαίνουν με πλήρη οπλισμό και φτάνουν στα σημεία ενδιαφέροντος με τη ρητή εντολή να σταματήσουν τα τουρκικά σκάφη «με ή χωρίς τη χρήση βίας».