Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: “Το μήλον της έριδος” με το υπερχρεωμένο ΑΦΜ – Η αλήθεια για τα χρέη

Published

on

Διανύουμε μια εποχή που οι “πάντες” είναι ΠΑΣΟΚ “μέχρι το κόκκαλο”. Από στελέχη και ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (ΚΑΙ του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ της ΝΔ) μέχρι και μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι είναι ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, το  brand ΠΑΣΟΚ “πουλάει” μέχρι και σήμερα και το έχουν σφετεριστεί όλοι. Εννοώ, όλοι. Ως και ο Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός της χώρας. Εκλεγμένος με το κόμμα της συντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού, των ιδιωτών… Τον προαιώνιο “εχθρό” του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ.

Για τον Τσίπρα, δεν έχουμε άλλα να σχολιάσουμε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με πράσινο φόντο στην ΔΕΘ και έφερε τον “ήλιο” στην Ελλάδα. Ναι. Μαζί με τον Καμμένο, την Ραχήλ και “βγάζοντας λάδι” την χειρότερη κυβέρνηση της πρόσφατης ιστορίας μας, την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή που οδήγησε την χώρα στην χρεωκοπία και τα Μνημόνια. Τα σχόλια περισσεύουν.

Ξέρετε, υπάρχει λόγος που το ΠΑΣΟΚ έφτασε να γίνει αντικείμενο “χλεύης” και “meme” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει λόγος και αυτός μπορεί να “αλιευτεί” τόσο στην “στροφή” Σημίτη το 1996 – Ακούω ήδη τα σχόλια: “Θα προτιμούσες ο Άκης να εκλεγεί;” (προβλέψιμα τα γέλια μου)- σε μια “σύγχρονη” κεντροαριστερά, “μιμητική” με όσα συνέβησαν στην Γερμανία του Σρέντερ, με την ιδεολογική στροφή προς το Κέντρο και κάποιες φιλελεύθερες ιδέες και η “ταφόπλακα” ήρθε αφενός με την στοχοποίηση του ΓΑΠ και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011, κυρίως λόγω των εντελώς αδύναμων πολιτικά επιλογών των συνεργατών του, αφετέρου δε, με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (μην μιλάμε από τώρα για το ποιος έβαλε “πλάτη”, πλάτη έβαλε ο Ελληνικός λαός γιατί ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήθελε σώνει και ντε να γίνει Πρόεδρος).

Φυσικά, “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ” “έπαιξε” τον ρόλο του, παρουσιάζοντας το πρώτο κόμμα στην ιστορία της Ελλάδας, που είχε μεγαλύτερη τηλεοπτική εκπροσώπηση από εκλεγμένα κόμματα στην Ελληνική Βουλή που “θόλωσε τα νερά” της Δημοκρατικής παράταξης, πηγαίνοντας, με σύγχρονους όρους, ευρωπαϊκούς, το πρόσημο στο “κέντρο”. Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, πήρε την απάντησή του από τον Ελληνικό λαό, και δεν εισήλθε στη Βουλή, η ΡΙΚΚΣΥ, το ίδιο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ πέρασε το “άγχος” του μπαίνω-δεν μπαίνω στη Βουλή τότε.

Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Όταν ήρθε η ώρα να γίνουμε από “μεζές” σε τσιπουροκατάσταση – Το κόμμα της “ΕΛΙΑΣ” , γίναμε μετέπειτα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ” και εν τέλει Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούσαμε και αρκετοί τότε, δεν ήθελαν κι όλας να το επαναφέρουν στην ρητορική τους.

Advertisement

Τι άλλαξε;

Άλλαξε πως το ΠΑΣΟΚ είναι η υπενθύμιση πως η Ελλάδα, όταν έχει προοδευτικό πρόσημο στην διακυβέρνησή της, γνήσιο Προοδευτικό, όχι με τον Καμμένο να τραβάει το αυτί στον Τσίπρα, μπορεί να ανακτήσει την χαμένη αξιοπρέπειά της. Μπορεί να ελπιζει σε ένα καλύτερο αύριο. Σε συνάρτηση με την άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας διεθνώς, το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της συνομοσπονδίας κομμάτων και παρατάξεων, έβγαλε από το ντουλάπι το όνομα ΠΑΣΟΚ, τα έργα του ΠΑΣΟΚ – που ουδέποτε σταμάτησε να τα πρεσβεύει και να τα “κρατάει ψηλά” στη Βουλή (απλώς τα ΜΜΕ δεν έδειξαν την ίδια “αγάπη” όσο για το αν έκανε ο Πολάκης ή όχι το εμβόλιο) και υπενθύμισε πως η ιστορία του μπορεί να γίνει το παρόν και το μέλλον της Προόδου στην Ελλάδα.

Άλλαξε επίσης, πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτά που έκανε μέσα σε μόλις 2 χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Γ.Α.Παπανδρέου, επαληθεύτηκαν μετά από μια δεκαετία λάσπης, χλεύης και απαξίωσης. Τα μισά και πλέον έργα-“καινοτομίες” της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκουν τα θεμέλια τούς στα έργα ΠΑΣΟΚ της περιόδου εκείνης. Με την διαφορά πως υπέστησαν νεοφιλελεύθερου τύπου “δολιοφθορά”.

Άλλαξε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, “ξεφούσκωσε” και δεν πείθει ούτε τους φανατικότερους του “Προγράμματος Θεσσαλονίκης” και των “ζουρνάδων και νταουλιών της εξόδου της Μέρκελ και των Μνημονίων”.

Χρειάζεται να προστατέψουμε περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο, και αυτό ας ξεκινήσει από τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν γίνεται να λέμε “ΠΑΣΟΚ” , “Ηλιος” και να κοπανάμε και μια carmina burana ενίοτε, για να είμαστε και να εκφράζουμε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, το κάνει και η σελίδα “Παλιο ΠΑΣΟΚ Ορθόδοξο” προκαλώντας άπειρες φορές, προσωπικά, την δική μου οργή που τα σύμβολα μιας παράταξης, την ιστορία μας, την ταυτίζει η νεολαία με 5χίλιαρα για να σκουπίζεσαι στην τουαλέτα ή με το ζεϊμπέκικο του Άκη ή με το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στην Δ.Λιάνη…. 

 

 

Advertisement

Η ανάλυση για τα χρέη των κομμάτων απο το ΚΙΝΑΛ (ανακοίνωση από το 2019)

1) Τα δάνεια στο τέλος του 2010 που είναι μια χρονιά καμπής :

Το ΠΑΣΟΚ με 44% δάνεια 115εκ. δηλ. 2,5 περίπου φορές το ποσοστό του.
Η Ν.Δ με 33,5% δάνεια 135 εκ. δηλ. 4 περίπου φορές το ποσοστό της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,5 % δάνεια 10 εκ, δηλ,2-2,5 περίπου φορές το ποσοστό του.
Το ΚΚΕ με 7,5% δάνεια 10 εκ. δηλ. λίγο πάνω απ´ το ποσοστό του.

Ερώτημα : Αν είναι υπερβολικός ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ;

2) Tα κόμματα – όλα τα κόμματα- οδηγήθηκαν σε δανεισμούς γιατί τα οι δαπάνες τους ξεπερνούσαν τα έσοδα τους. Στην εποχή των «παχιών αγελάδων».
Την εποχή που η ιδία αντίληψη κυριαρχούσε σε ολόκληρο το δημόσιο βίο και εν πολλοίς και στον ιδιωτικό. Μόνο που τα κόμματα όφειλαν να λειτουργούν παραδειγματικά .

3) Το σύνολο των δανείων των κομμάτων είναι 270 εκ.
Τα ληστρικά επιτόκια με τους ανατοκισμούς τους τόκους υπερημερίας κ.λπ. ξεπερνούν τα 15%.
Έτσι σε 5 χρόνια το χρέος διπλασιάζεται: από 100 στα 200 κι από εκεί στα 400 και δεν έχει τελειωμό. Έτσι όμως δε βγάζει πουθενά.

4) Τα δάνεια των κομμάτων στο σύνολο των 100-110 δις των κόκκινων δανείων, αποτελούν λιγότερο απ’ το 0,3 τοις χιλίοις ( όχι 3 τοις χιλίοις..).
Αν πρέπει να θρηνήσουμε τις τράπεζες για τα ποσά που τους χρωστάνε τα δυο μεγάλα κόμματα, όπως κόπτονται οι κυβερνώντες, τότε τι πρέπει να κάνουν για τα 10 δις της ανακεφαλοποίησης και για τις τεράστιες απώλειες απ´ την κατακόρυφη πτώση των μετοχών των τραπεζών, που έφερε η κυβερνητική πολιτική με τα capital controls κ.λπ.;

5) Όλα τα δάνεια των κομμάτων δόθηκαν με εκχώρηση μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του Τσίπρα στην τράπεζα, ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση.

Advertisement

6) Τα έσοδα των κομμάτων προέρχονται κυρίως απ´ την κρατική χρηματοδότηση, που προβλέπεται απ´ το Σύνταγμα μας και μέχρι το 2014 ήταν 1 τοις χιλίοις επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού . Με μνημονιακό νόμο από 2015 έγινε το 0,5 τοις χιλίοις , τα μισά δηλαδή.
Τα κόμματα παίρνουν μερίδιο ανάλογα με τα ποσοστά τους.

7) Τί συνέβη και τα κόμματα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια τους;
Αυτό αποτελεί θεμελιώδες ερώτημα.

Λοιπόν, ο κύριος, ο βασικός λόγος, είναι ότι το κράτος μείωσε το 2012 – με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – αιφνίδια, κατακόρυφα και παρά το νόμο, την συνολική κρατική χρηματοδότη κατά 80 % (!) : από 55 εκ στα 12 εκ.

Έτσι, από τα περίπου 57 εκ. κατά μέσο όρο την 5ετια πριν το 2012, πήγαμε στα περίπου 14 εκ, κατά μέσο όρο την 5ετια μετά το 2012. Δηλ μείωση κατά 76%(!)

Ούτε 20%, ούτε 25% ,που θα ήταν μια λογική και επιβεβλημένη μείωση λόγω συνθηκών, αλλά 76%. Παρά το νόμο. Στο μισό απ´ ότι προβλέπει ο μνημόνιακος νόμος, στο μισό του μισού απ´ ότι προέβλεπε ο νόμος ως το 2015(!).

Το κράτος έκλεισε τη στρόφιγγα και κατέστησε αφερέγγυα τα κόμματα – όλα τα κόμματα- απέναντι στις τράπεζες.

Δεν τα έδωσε στα κόμματα και τα σπατάλησαν, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

Advertisement

8) Η μείωση της δύναμης των κομμάτων είναι δευτερεύων, συμπληρωματικός λόγος.
Αφορά ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, που πλήρωσε την ανάληψη της ευθύνης του απέναντι στη Χώρα με κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του.
Το παράδειγμα όμως είναι αποκαλυπτικό:
Ας υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχανε τη δύναμη του και είχε 40%.
Θα έπαιρνε 40% επι 14εκ =5,6εκ, ενώ έπαιρνε 20-25 εκ, μείωση περίπου 80% (!).
Εξαιτίας όμως και της μείωσης των ποσοστών του, η συνολική μείωση της κρατικής επιχορήγησης έφτασε το 95% (!).

(9) Το πιο εύγλωττο και πιο είναι αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε κατακόρυφα τη δύναμη του από 4% στο 36% δηλαδή 9 φορές πάνω. Αύξησε έτσι και 9 φορές δηλαδή κατά 900%(!)
(όχι 9%..) το μερίδιο του στην πίτα της κρατικής χρηματοδότησης.
Κατάφερε μήπως να αποπληρώσει τα δάνεια των 10 εκ; Όχι!

Γι’ αυτό στο τέλος του 2017, ζήτησε και πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση με την Εθνική Τράπεζα: επιτόκιο 4%, (όταν σε μας φορτώνουν τόκους, επιτόκια ,τόκους υπερημερίας κλπ που ξεπερνούν 15%(!)). Υποθήκη στα γραφεία τους για 2,2εκ – αυτά τα γραφεία που πήραν με δάνειο που κουρεύτηκε κατά 60% (!) – και τα υπόλοιπα με εκχώρηση της μελλοντικής επιχορήγησης μέχρι το 2023 (!)
Ναι, με εκχώρηση μελλοντικών επιχορηγήσεων, αυτών ακριβώς για τις οποίες οι άλλοι κατηγορούνται για απιστία (!).

Καταλυτικά ερωτήματα: γιατί ο Σύριζα του 36% δε μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ του 4%;
Και πώς θα τα πληρώσει μετά τις εκλογές, που τα ποσοστά του θα μειωθούν και άρα και τα έσοδα του θα καταποντισθούν;

(10) Τα παραδείγματα είναι καταλυτικά και αποκαλύπτουν την πραγματική αιτία της αδυναμίας των κομμάτων: το κράτος αφαιρεί απ´ τα κόμματα τα χρήματα που δικαιούνται και που μ´ αυτά θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τις τράπεζες ή να κάνουν έστω έναν έντιμο συμβιβασμό μαζί τους.
Αφαιρεί απ´ τα κόμματα, μετά το ’12 πάνω από 40 εκ, κάθε χρόνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

(11) Γιατί το κάνουν οι κυβερνώντες;
Οι προηγούμενοι, επειδή λειτουργούσαν ενοχικά απέναντι στον επελαύνοντα λαϊκισμό και οι τωρινοί επειδή έχουν αυτοπαγιδευθεί στο λαϊκισμό τους και στην άνευ όρων και ορίων επιχείρηση συκοφάντησης και εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων.

(12) Τι πρέπει να γίνει ;
Κατ ´αρχήν πρέπει να αποφασίσει η Πολιτεία πώς θέλει να χρηματοδοτούνται και πώς θα ελέγχονται αποτελεσματικά τα κόμματα.
Με κρατική χρηματοδότηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα μας ή με χορηγούς όπως σε άλλες χώρες ; Εμείς πιστεύουμε στο πρώτο.
Τότε να φροντίσει το κράτος να δίνει στα κόμματα όσα προβλέπει έστω ο νέος- ο “μνημόνιακος”- νόμος, με μέριμνα τα επί πλέον των σημερινών ποσά, να πηγαίνουν κατ´ ευθείαν στις δανείστριες τράπεζες..

Advertisement

Οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δάνεια των κομμάτων όπως ακριβώς και τα κόκκινα δάνεια των χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Χωρίς καμία ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά και χωρίς το φόβο μη μπλέξουν στις αντιπαραθέσεις των κομμάτων

13) Σε κάθε περίπτωση εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να απεκδυθούμε των υποχρεώσεων μας απέναντι στις τράπεζες,
Και το λέμε προς όλους και προς κάθε κατεύθυνση :
Τα δανειστήκαμε!
Τα δανειστήκαμε με όλους τους νόμους και τους κανόνες.
Και με τη διαχρονική φερεγγυότητα μας αλώβητη, αφού επί 25 χρόνια από το 1985 μέχρι το τσουνάμι της κρίσης ,δανειζόμασταν απ´ τις τράπεζες, χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα.
Ακόμη και τώρα, σ´ αυτά τα δύσκολα χρόνια, έχουμε καταβάλει 20εκ. στις Τράπεζες. Έχουμε κάνει ρυθμίσεις και βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις άλλες Τράπεζες.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κι αν χρειαστεί θα πληρώνουμε μια ζωή για τα δάνεια μας.
Τελεία και παύλα.