Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π.Χρηστίδης: “Η εστίαση και το λιανεμπόριο πεθαίνουν, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα!”

Published

on

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης αναφορικά με το θέμα της επαναφοράς του click away, τόνισε σε συνέντευξή του στο Δημήτρη Αλφιέρη και στην εκπομπή alpha live στον alpha 9.89 ότι στο ΚΙΝΑΛ από την πρώτη στιγμή έχουμε στηρίξει τις αποφάσεις των ειδικών και επομένως θα το κάνουμε και τώρα.

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο έβαλε η Φώφη Γεννηματά στο τραπέζι, το σενάριο των lockdown ακορντεόν. Αυτό είναι κάτι το οποίο διαλύει τόσο την οικονομία όσο και την ψυχολογία του κόσμου, ο οποίος μετά από ένα χρόνο μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, βρίσκεται σε οριακές συνθήκες ψυχολογικά και οικονομικά.

Ταυτόχρονα υπάρχει μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση της οικονομίας μας. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος δήλωσε ότι «… θέλω να σας πω ενδεικτικά ότι με βάση της έρευνα που έκανε το ινστιτούτο μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕ, 1 στις 4 οικογένειες ζει με κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ είναι μεγάλο το ποσοστό των ατόμων των οποίων ο μισθός φτάνει για τις 19 μέρες από τις 30 του μήνα. Όλα αυτά δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία με τις οποίες η κυβέρνηση δεν ασχολείται όσο πρέπει..»

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Χρηστίδης προσδιόρισε ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι πάνω από 30 δις έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν στην άκρη. Έχουν δοθεί ήδη 10 δις το 2020 από τις τράπεζες. Τα 5 δις έχουν πάει σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι μία αντίληψη η οποία πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους επιχειρηματίες οι οποίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, όχι επειδή έκανα λάθη, όχι επειδή χρέωσαν κάποιον άλλον, αλλά επειδή το κράτος τους ζήτησε για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας,να πληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτό είναι πανευρωπαϊκό αίτημα, το θέτουν χώρες από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα και όλοι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του χώρου του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εστίασης . Τους τελευταίους 6 μήνες του 2020 η οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων επέστρεψε στην περίοδο του 2011-2012 κάτι το οποίο είναι καταστροφικό και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να δούμε τα ζητήματα αυτά πρακτικά και ουσιαστικά.

Επίσης ο κ. Χρηστίδης σχολιάζοντας το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να πυροδοτεί καταστάσεις. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της να φέρνει όποιο νομοσχέδιο θέλει όποτε θέλει, όμως με κλειστά τα πανεπιστήμια, με τους πρυτάνεις και τους φοιτητές ακόμα και την αστυνομία να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις, και ο διάλογος να μην μπορεί να εξελιχτεί με τον κατάλληλο τρόπο στη βουλή μια που ούτε αυτή είναι σε πλήρη λειτουργία. Τώρα είναι άραγε η κατάλληλη ώρα να συζητήσουμε για το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, που θυμίζω η κυβέρνηση το έχει φέρει πριν ενάμιση χρόνο σαν ζήτημα καταργώντας το άσυλο; Προφανώς ανά πάσα ώρα και στιγμή για πλημμελήματα και κακουργήματα, μπορεί να μπει η αστυνομία μέσα και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι εμμονική και πυροδοτεί μία αντίδραση η οποία έρχεται σε ένα χρόνο που δεν είναι απαραίτητος στην Ελληνική Κοινωνία με ότι κίνδυνο αυτό δημιουργεί και για τα ζητήματα της υγειονομικής ασφάλειας. Όλοι μας συμφωνούμε ότι χρειάζονται φύλαξη τα Ελληνικά Πανεπιστήμια , και σαφώς πρέπει να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα σαν αυτά που εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας την τελευταία πενταετία, αυτό όμως πρέπει να γίνει με τον τρόπο που γίνεται σε όλο το δυτικό κόσμο .Με ένα σώμα το οποίο έχει να κάνει με το πανεπιστήμιο με υπεύθυνες τις πρυτανικές αρχές, χωρίς εμπλοκή του υπουργείου προστασίας του πολίτη. Έτσι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη σε όλα τα πανεπιστήμια και εμείς ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε πρόταση νόμου στη βουλή για να καταστεί σαφές ότι θέλουμε ασφάλεια και προστασία των φοιτητών, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαφυλάξει το ίδιο το πανεπιστήμιο. Και να χρηματοδοτήσουμε όπου χρειάζεται την πανεπιστημιακή φύλαξη ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα βίας μέσα στα πανεπιστήμια.

Τέλος ο κ. Χρηστίδης σχετικά με τις εικόνες των συλλαλητηρίων στην Αθήνα, προσδιόρισε ότι προφανώς μας προβλημάτισαν και μας ανησυχούν τέτοιες εικόνες όσον αφορά την υγεία των συμμετεχόντων κατά κύριο λόγο. Οι νέοι άνθρωποι όταν προκαλούνται συνεχώς και μάλιστα για ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους αυτό είναι κάτι το οποίο τους οδηγεί να βγουν στο δρόμο και να διαμαρτυρηθούν. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε νεκρό χρόνο πυροδοτεί με ένα νομοσχέδιο για την παιδεία μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δείχνει τον τρόπο με το οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Τα ζητήματα της παιδείας δεν είναι ζητήματα που αφορούν τη δημόσια τάξη, αφορούν την αξιολόγηση, τη διαφάνεια, τον τρόπο με τον οποίο θα παίρνουν έγκαιρα τα παιδιά τα βιβλία τους.