ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Χρηστίδης: “Η ΝΔ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας!”
Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚONTRA» στην εκπομπή «KONTRA 24» και στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη
Η χώρα μας στην πρώτη φάση του κορωνοϊού, πέτυχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα ακολουθώντας δύσκολους και απαιτητικούς κανόνες, αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο, έγινε και ένα κομμάτι της το πιστώνεται και η κυβέρνηση και φυσικά οι πολίτες που με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τήρησαν τα μέτρα μέχρι κεραίας.
Κατά αντιστοιχία όμως θα χρεωθεί και το γεγονός ότι άνοιξε τον τουρισμό χωρίς να λαμβάνει μέτρα, μέχρι και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον πέρασε από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και έφτασε στον Βόλο σε μια περίοδο, τότε που υποτίθεται ότι ήταν κλειστά τα σύνορα.
Έχουμε ελλιπέστατη προετοιμασία στον τρόπο με τον όποια άνοιξαν τα σχολεία αντί 7/9 άνοιξαν αργότερα με όλη αυτή την ιλαροτραγωδία με τις μάσκες γίγας.
Παράλληλα έχουμε δύο θέματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα απαραίτητα: πρώτον το σοβαρότατο ζήτημα των ΜΜΜ. Ο συνωστισμός στα Μ.Μ.Μ. είναι απαράδεκτος και υγειονομικά επικίνδυνος.
Είναι ένας Γολγοθάς για τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους.
Εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και δεν έχει κάνει το παραμικρό η κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσει, ενώ φουντώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η ολιγωρία του αρμόδιου Υπουργείου με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και επίσπευση διαδικασιών συντήρησης του υπάρχοντος εξοπλισμού, αγορά νέου και προσλήψεις προσωπικού, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Επίσης η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπάρχουν πολύ συγκριμένες συμβάσεις και όλα τα υπόλοιπα κενά έχουν καλυφθεί από αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία.
Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης στο ΣΩΤΗΡΙΑ πόσες θα λειτουργήσουν αύριο το πρωί;
Οι ίδιοι οι γιατροί μας λένε μόνο12 από αυτές.
Εκτός από χειροκροτήματα δεν έχουμε αποδώσει στους ανθρώπους της υγείας αυτά που αξίζουν, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ειδικά όσον αφορά στους νοσηλευτές, τι περιμένει άραγε η κυβέρνηση για να τα δώσει;
Όταν ήταν αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί γι’ αυτό και το διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους. Πρέπει να δούμε πως ενισχύονται πραγματικά οι δομές έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά ζητήματα που θα προκύψουν, ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχει lockdown.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στις ΜΕΘ είναι τεράστια και χρειάζονται άμεσες λύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να το λύσει πολιτικά.
Οι επιστήμονες και ειδικά ο κ. Τσιόδρας, συνέβαλε ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας στην πρώτη φάση της πανδημίας με τις σημαντικές συμβουλές και τις παροτρύνσεις του.
Αυτό έπρεπε να το λάβει υπόψη της η κυβέρνηση και να μην σταματήσει τις ενημερώσεις -σύμφωνα με το μοντέλο της πρώτης φάσης- και να είναι και πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε, αυτή αποκλειστικά να παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις και αυτή κατά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έχει αποτύχει και είναι υπεύθυνη για τις αστοχίες που διόγκωσαν και διογκώνουν το πρόβλημα.
Σε σχέση με την πρώτη φάση του κορωνοϊου έχουμε διπλάσιο ρυθμό θανάτων στη χώρα.
Θα ήθελα να παραθέσω κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:
Τέλος Σεπτεμβρίου στις τουριστικές περιοχές η αύξηση ήταν τεράστια. Συγκεκριμένα στο Νότιο Αιγαίο ήταν 662,5% στο Βόρειο Αιγαίο 574% ,στην Κρήτη 506%, στην Κεντρική Μακεδονία 419% ,στα Επτάνησα 294% αυτή είναι η αύξηση των κρουσμάτων μετά την τουριστική περίοδο σε σχέση με πριν τη τουριστική περίοδο.
Εδώ έχουμε συγκριμένα νούμερα και συγκεκριμένες ευθύνες, κανένας από εμάς δεν είναι εδώ σήμερα για να χαίρεται με αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει μέτρα. Ξεκάθαρα μέτρα, για όλους αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Κατά την περίοδο της 10ετους κρίσης είναι πάνω από 12 φορές οι συμπολίτες που αμείβονται με χρήματα έως 200 ευρώ και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας.
Έχουμε όλοι φίλους και γνωστούς που έφυγαν στο εξωτερικό για αυτό το λόγο, για την αναξιοκρατία και τους χαμηλούς μισθούς.
Έχουμε μια κυβέρνηση που 1,5 χρόνο πριν βγήκε με κεντρικό σύνθημα να αντιστρέψει το brain drain και σήμερα και λόγω του κορωνοϊου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί ακόμα μια γενιά από τους συμπολίτες μας που θα θελήσουν να φύγουν για να βρουν άλλες λύσεις στο εξωτερικό.
Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι αντί να ψάχνει να βρει φταίχτες στα άλλα πολιτικά κόμματα να προσπαθεί να ακούει και να προλαμβάνει παρά να τρέχει να θεραπεύσει το πρόβλημα.
Όποτε η κυβέρνηση άκουσε το Κίνημα Αλλαγής, κέρδισε σημαντικά πράγματα στην εφαρμογή πολιτικών και στην αναζήτηση λύσεων και ταυτόχρονα την καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει την κριτική , να λειτουργήσει με τρόπο εποικοδομητικό για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που με την καθυστέρησή της πήρε ανεπαρκή μέτρα , παράλογα και αυτό έχει κοστίσει και κοστίζει καθημερινά.
Εδώ είμαστε όλοι να συμβάλουμε για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα.
Αν το Κίνημα Αλλαγής ήταν κυβέρνηση δεν θα είχαμε σταματήσει ποτέ και με κανένα τρόπο την ενημέρωση προς τους πολίτες όπως την σταμάτησε για μια μεγάλη περίοδο η Κυβέρνηση και αυτό συνετέλεσε στο να αποδομηθεί το μήνυμα και να χαλαρώσει το σύστημα.
Η κυβέρνηση αυτή έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Στα ζητήματα των εργασιακών δεν πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει και το υλοποιεί.
Πράγματι υπάρχει ένας νόμος ο νόμος 3869 του 2010, ο νόμος ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας -αυτός που έγινε γνωστός ως νόμος Κατσέλη- τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε τότε. Μελετώντας τα πρακτικά της Βουλής μπορεί κάποιος να καταλάβει τι έλεγε τότε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης και ότι δεν θα προστατευθεί καμία κατοικία με τον Νόμο της κ. Κατσέλη.
Δεν γίνεται να έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ και τότε και τώρα που επικάλυπτε τον Νόμο Κατσέλη.
Ο νόμος που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλύψει περίπου 10,000 συμπολίτες μας, αυτοί όμως που τελικά μπήκαν σε ρύθμιση είναι 4,000. Στο σήμερα η ΝΔ έρχεται και κάνει αυτό που όλοι φοβόμασταν και όλοι είχαμε επισημάνει ότι δεν δίνει καμία προστασία πρώτης κατοικίας σε κανέναν, κάνει ενοικιαστές πολλούς συμπολίτες μας στις ίδιες τους τις κατοικίες και προφανώς δεν ρυθμίζει με τρόπο που εμείς να συμφωνούμε το θέμα της πρώτης κατοικίας ούτε των δανειοληπτών συνολικά, διότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται βάζει νάρκη στις βάσεις της πραγματικής οικονομίας σε μια δύσκολη και ρευστή περίοδο.
Ήδη πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, η εστίαση έχει τεράστιο ζήτημα, η ψυχαγωγία και πολιτισμός, οι αθλητικές οργανώσεις και όλο αυτό πρέπει να το δούμε ουσιαστικά γιατί μιλάμε για εργαζόμενους που ζουν με 600 ευρώ.
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έχει κάνει προτάσεις και έχει διατυπώσει θέσεις που αξίζουν να ακουστούν από την κυβέρνηση.
Τέλος καταδικάζουμε απερίφραστα το απαράδεκτο περιστατικό στην ΑΣΟΕ για τον τρόπο με τον οποίο δεν λειτούργησε η προστασία του Ακαδημαϊκού ασύλου, και κατάφεραν και μπήκαν κάποια άτομα προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντας τον Πρύτανη κάνοντας συγκεκριμένες ζημιές και στη συνέχεια έφυγαν ανενόχλητοι παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που φυσικά δεν εφαρμόστηκε.