Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π.Χρηστίδης: “1 στις 2 επιχειρήσεις εστίασης που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές, δεν θα μπορέσει να ανοίξει ξανά!”

Published

on

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 και στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη,  ότι ευθύνονται οι γιατροί για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, είναι μία δήλωση εντελώς απαράδεκτη, αδιανόητη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, εκθέτει ακόμα και σε διώξεις τους ανθρώπους που έχουνε ματώσει στην πρώτη γραμμή και αναφέρομαι στους γιατρούς.  

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας,  η έλλειψη κλινών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Επομένως, ο κύριος Κοντοζαμάνης,  οφείλει να ζητήσει άμεσα συγνώμη προς τους γιατρούς. Δεν χωράει συζήτηση αυτό. Είναι παντελώς άστοχη η συγκεκριμένη δήλωση, προσβάλλει τους υγειονομικούς της χώρας,  σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν ο κόσμος αναρωτιέται αν μπροστά μας έχουμε και τρίτο ενδεχόμενο κύμα, διχάζει την κοινωνία σχετικά με τις ευθύνες των γιατρών και νοσηλευτών και γενικότερα κλονίζει την κοινωνία και στρέφεται εναντίον των ανθρώπων που σώζουν ζωές.

Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων και πράξεων, καθώς και παραλείψεων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πράγματι έχει χάσει τον έλεγχο της κρίσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να αναπροσαρμόσει το  σχέδιό της και αυτό βλέπουμε  και  στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το lockdown και στον τρόπο με τον οποίο προχωρά το σχέδιο «Ελευθερία» γύρω από τα ζητήματα των εμβολιασμών .

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Όσον αφορά την οικονομία στέκομαι σε αυτά που έχει πει ο κύριος Καββαθάς, ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές, δεν θα μπορέσει να ανοίξει ξανά. 

Advertisement

Η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το ελληνικό Δημόσιο και αυτό θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. 

Είναι τεράστιο το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε το 2021. Χρειάζονται άμεσα και στοχευμένα μέτρα στήριξης σήμερα, σε μια σειρά επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σε αυτό το σκέλος θα αναφερθεί και η Φώφη  Γεννηματά στην ερώτησή της την Δευτέρα στη Βουλή. Έξι μήνες μετά το πρώτο κύμα και δύο μήνες με το δεύτερο lockdown η κυβέρνηση δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Για να μπορέσουν αν λειτουργήσουν ξανά,  με το προσωπικό που είχαν και την προοπτική δυναμικής ούτως ώστε να αντισταθμίσουν το χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  



Να θυμίσω ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο κύριος Μητσοτάκης δίπλα στον κύριο Τσιόδρα, ανακοίνωσε την δυνατότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει χρήματα από το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και από το ΕΣΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λόγους αντιμετώπισης της πανδημίας.  Θυμίζω τις δηλώσεις του κύριου Σταϊκούρα πριν το δεύτερο lockdown που έλεγε πως μπορούμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί. 

 

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Για το άνοιγμα των σχολείων χρειάζονται ειδικά μέτρα που θα προστατεύουν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται τεστ στους καθηγητές που το επιθυμούν, όμως κατά την άποψή μας, θα πρέπει να γίνουν σε όλους τους καθηγητές και τους δασκάλους οι οποίοι θα μπουν σε τάξεις την Δευτέρα. 

Advertisement

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθούμε τι γίνεται με τους μαθητές κάθε 15 μέρες. Η κάθε τάξη δεν μπορεί να έχει  παραπάνω από 15 μαθητές. 

Είμαστε υπέρ στο άνοιγμα των σχολείων αλλά υπό προϋποθέσεις ασφαλείας. 

Από τη στιγμή που έδωσαν οι ειδικοί την συγκατάθεση τους,  χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή διότι θα εξακολουθήσουν τα παιδιά να έχουν επαφές μεταξύ τους  καθώς βέβαια και με τις οικογένειές τους. 

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ


Η Τουρκία αποτελεί ένα κράτος που τα τελευταία χρόνια παραβιάζει διαρκώς και εσκεμμένα το διεθνές δίκαιο, προκαλεί την Ευρωπαϊκή ένωση και αυτό δεν έχει επιπτώσεις. 

Ο  τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η Ευρώπη την Τουρκία και τη σχέση της με το διεθνές δίκαιο, είναι ένας τρόπος το λιγότερο μη αποτελεσματικός, για να το πούμε ήπια. 

Advertisement

Όσον αφορά την Ελληνική κυβέρνηση, για εμάς που εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σκοτάδι γιατί δεν έχουμε ενημέρωση  για την στρατηγική της, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία αφορά τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και μόνο αυτά,  τίποτα παραπάνω, τίποτα διαφορετικό από αυτό που αποτελεί την εθνική μας γραμμή εδώ και δεκαετίες.


Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να υπάρξει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία,  για να καταλάβει και η  Γερμανία,  η οποία εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές πελατειακές σχέσεις  με την Τουρκία και να πουλάει όπλα σε αυτή,  ότι δεν γίνεται να πουλάει όπλα σε ένα κράτος μέλος το οποίο απειλεί ευθέως ένα άλλο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι αδιανόητο και προκλητικό, εκτός οποιασδήποτε ευρωπαϊκής  ιδέας και αντίληψης