ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π.Χρηστίδης: “Η σημερινή μέρα είναι μια μαύρη μέρα για τον Παγκοσμιο Πολιτισμό.”
Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους Δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.
Η σημερινή μέρα είναι μια μαύρη μέρα για τον Παγκοσμιο Πολιτισμό.
H Αγία Σοφία το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού της ανθρωπότητας μετατρέπεται σε τζαμί αναίσχυντα και απροκάλυπτα από τον κ. Ερντογάν και τους συν αυτό. Η πράξη αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς που εξακολουθούν να κάνουν business με τον κ. Ερντoγάν.
Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει η ευρωπαϊκή ένωση και η ηγεσία της, αν θα μείνει στα ωραία λόγια τα οποία δεν θα συνοδεύονται από πράξεις ή αν θα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους, αποφασιστικά, να προχωρήσει σε μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Θυμίζω ότι είχαν αποφασιστεί με αιτία το προσφυγικό – μεταναστευτικό κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική βούληση είναι το βασικό διακύβευμα για να υπερβούμε και αυτή την εθνική μας κρίση. Είδαμε χθες την σημαντική δήλωση του κ. Μακρόν και μάλισταγραμμένη στα Ελληνικά, ένας ιδιαίτερος και τιμητικός συμβολισμός για τη Χώρα μας. Χρειαζόμαστε όμως άμεσα, κυρώσεις και πράξεις εναντίον της Τουρκίας και της Τουρκικής απειλής.
Η Τουρκία μετατρέπεται σε κράτος ταραχοποιό όλης της ευρύτερης περιοχής, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αξίες του. Όλοι μας πρέπει να σταθούμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και κυρίως χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο, καθαρές εθνικές κόκκινες γραμμές. Η Φώφη Γεννηματά, αυτό ακριβώς, το έχει βάλει στο τραπέζι, τονίζοντας διαρκώς τη λογική της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής ομοψυχίας.
Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια με την οικονομική και πολιτική κρίση που υπέστη, έχασε σημαντικές ευκαιρίες διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής. Την ίδιαώρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία διαμόρφωνε την εθνική της ατζέντα και στρατηγική και εκμεταλλευόμενοι την κρίση και το κενό πολιτικής που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα, κέρδιζαν το χαμένο έδαφος. Η Τουρκία μέσα σε αυτό το διάστημα, ανέδειξε τα πλεονεκτήματά της και κινήθηκε έξυπνα και στρατηγικάπρος όφελος της. Το βασικό ,λοιπόν, θέμα είναι πως εμείς δεν πρέπει να χάσουμε τη σημερινή ιστορική ευκαιρία που προκύπτει έχοντας υπόψη και τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και για τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού, εθνικού και κοινωνικού μας μοντέλου ανάπτυξης. Αν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα στην πατρίδα μας,πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πατριωτισμό με εθνική στρατηγική και πρόσημο, να την κάνουμε κομμάτι της καθημερινής μας πορείας,αντιμετωπίζοντας αντίστοιχα όλες μας τις παθογένειες. Έτσι και με την Τουρκία πρέπει να είμαστε στρατηγικά μπροστά και να προβλέπουμε την κάθε της κίνηση. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί σπιθαμή από την γη της γειτονικής χώρας, αλλά δεν εκχωρούμε και σπιθαμή από την δική μας, επ’ ουδενί.
Χθες επέστρεψα από την Κρήτη και μιλώντας εκεί με τους υπέροχους ανθρώπους της, συνειδητοποίησα ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος, χρώματος απόψεων έχουν υψηλό φρόνημα και εθνική αντίληψη. Είναι πια καθαρό σε όλους ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε πράξεις εναντίον των εθνικών συμφερόντων μας η απάντηση εκ μέρους μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική.
Ακούω με ενδιαφέρον την διαμάχη και την κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο τσακωμός συνεχίζεται και για τα εθνικά θέματα και αυτό είναι θλιβερό. Τσακώνονται για όλα, ακόμα και για τη δήλωση Μακρόν σχετικά με το ποιος από τους δυο έπαιξε τον πιο κρίσιμο ρόλο.
Οι Έλληνες πολίτες που ακούν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, θυμούνται πολύ καλά, ποιες ήταν αυτές οι κυβερνήσεις που έκαναν στρατηγική και μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και στα βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο και με τις γειτονικές χώρες. Η στρατηγική αυτή είχε αποτελέσματα και αυτές οι κυβερνήσεις ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την υπερήφανη και δυναμική εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, με την στρατηγική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ απο τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου και φυσικά τις δύσκολες επιλογές που κάναμε το 2010, όταν κρατήσαμε τη χώρα στην ΕΕ για να έχουμε σήμερα να συζητάμε για Ταμείο Ανάκαμψης και πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα για να ανασυγκροτηθεί και να μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά.
Είναι αυτονόητο ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία πρέπει να τα βάλουμε με ενεργητικό τρόπο στο τραπέζι.
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.