ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Χρηστίδης: “καιρός να πέσει το βέτο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”
Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής στην Εφημερίδα «ΜΠΑΜ»
Κύριε Χρηστίδη ακούω την κα Γεννηματά, που αλήθεια είναι πρώτη μίλησε για το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών, να το επαναλαμβάνει, να ζητά τη σύγκληση του οργάνου. Τι περισσότερο μπορεί να κάνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να καταλάβει ο κόσμος;
Εμείς Κίνημα αλλαγής με επιστολή της Φώφης Γεννηματά έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έτσι ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα ενιαία να κρατήσουμε μια στάση και αυτή να διατυπωθεί με σαφήνεια προς όλες τις πλευρές. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε δράσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Ήδη από τις 24 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου μέσα στη Βουλή προειδοποιώντας γύρω από τα σύνορά μας, ειδικά στον Έβρο. Εμείς πολύ γρήγορα πρέπει να κάνουμε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να καθορίσουμε την εθνική στρατηγική μας.
Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και στην ενδοχώρα δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως η λύση δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακή. Είναι λύση που σχετίζεται με ουσιαστικές πράξεις. Και αυτές περιμένουμε να δούμε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προς στιγμή είναι εντελώς αμήχανη απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Συνεπώς είναι κρίσιμο να συγκληθεί το συμβούλιων των πολικών αρχηγών γιατί με την εθνική στάση που θα καθοριστεί, ενωμένοι θα θέσουμε την Ευρώπη ενώπιων των ευθυνών της σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα όπως προείπα.
Όταν εσείς και κ. Τσίπρας λέτε ότι ορθώς τα σύνορα προστατεύονται με τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση, ότι σωστά κλήθηκαν εδώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες και όταν εσείς και η αξιωματική αντιπολίτευση λέτε πως πρέπει να συγκληθεί η σύνοδος της Ε.Ε. και να ασκήσουμε βέτο για να έχουμε άλλες αποφάσεις και αυτό μπορεί να το αφήνει ανοιχτό η Κυβέρνηση, όλο αυτό δεν είναι μία «εθνική γραμμή».
Θα θέλαμε η «εθνική γραμμή» να είναι διατυπωμένη με μεγαλύτερη σαφήνεια, υπευθυνότητα και ομοψυχία. Προφανώς η επικοινωνία είναι ένα κομμάτι ενός σχεδίου, αλλά πρέπει να δούμε και την ουσία αυτού του σχεδίου γιατί μέχρι τώρα οκτώ μήνες η Κυβέρνηση της ΝΔ στη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού έχει πάρει βαθμό κάτω από τη βάση.
Εμείς είμαστε με τη χώρα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και κρατάμε χαμηλά τους τόνους. Αντιλαμβάνομαι ότι μία σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν προσφάτως, ειδικά αυτό που σχετίζεται με το άσυλο για όσους βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, δεν έχουν σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζουμε στα σύνορά μας.
Αλήθεια τι είδους βέτο μπορούμε να ασκήσουμε και πως θα μπορέσει η Ευρώπη να σταματήσει τον Ερντογάν να τροφοδοτεί τις ροές του προσφυγικού / μεταναστευτικού. Θα μπορούσε ας πούμε η χώρα μας να επιβάλλει μία ρήξη, ένα τέλος στις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας;
Κύριε Περιβολάρη, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε αίτημα για την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Ζήτησε την πίεση της Ε.Ε. προς την Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων, ώστε να δεχθεί αυτή την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων; Ζήτησε να κλείσει η Τουρκία τις πύλες εξόδου προσφύγων-μεταναστών προς την Ευρώπη; Έθεσε θέμα άμεσης τροποποίησης του Κανονισμού Δουβλίνου και επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησής του; Ζήτησε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη; Θα επαναλάβω τα λόγια της κας Γεννηματά: «Μόνη λύση να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι. Ότι θα θέσουμε ακόμη και veto σε κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε., εάν αυτή δεν αφαιρέσει τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν».
Κάποιοι λένε, νομίζω και ο πρώην Υπουργός Άμυνας ο κ. Αποστολάκης, ότι η Τουρκία, ο Ερντογάν μπροστά σε αδιέξοδο μπορεί να επιχειρήσει μία φυγή προς τα μπροστά με πόλεμο, ακόμα και με τη χώρα μας. Το φοβάστε αυτό;
Δεν φοβόμαστε τίποτα και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.
Άκουσα την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο MEGA και την ίδια στιγμή την ομιλία της κας Γεννηματά στη Βουλή. Για το τι πρέπει να γίνει δεν βρίσκω διαφορές. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές στο πως χειρίστηκε ο κ. Τσίπρας τα πράγματα και στην υπεράσπιση των επιλογών του, αλλά όταν το Κίνημα Αλλαγής λέει «είμαστε με την Ελλάδα», θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να το ερμηνεύσει αυτό «πάμε μαζί» ως μήνυμα ότι με τη στροφή του προς την κεντροαριστερά είναι έτοιμος να συνεργαστεί ή και να αλώσει, να σκεπάσει, δεν ξέρω αν το ρήμα που χρησιμοποιώ είναι σωστό, το χώρο σας.
Θα το πω όπως το λένε οι νέοι της γενιάς μου. «Αυτό δεν υπάρχει». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη Μόρια, αυτός την δημιούργησε, και έρχεται τώρα η ΝΔ και συνεχίζει τις δικές του πολιτικές. Θυμίζω ότι στη Σάμο είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κλειστό κέντρο φιλοξενίας 1.500 ατόμων και έρχεται η ΝΔ και κάνει 5.000 plus το ίδιο γίνεται στη Λέσβο, το ίδιο και στη Χίο. Άρα η δική μας πρόταση μας είναι Αποσυμφόρηση. Εμείς λέμε άλλα και η ΝΔ και ο Σύριζα λένε τα ίδια. Τα λόγια του κ. Τσίπρα στο MEGA ηχούσαν σα να μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης.