Πέννυ Δαλαμπούρα: Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής εκφράζει τους νέους με όρους μέλλοντος!

Η ομιλία της Πέννυς Δαλαμπούρα, στελέχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πολιτευτή της Α Θεσσαλονίκης

Το 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι πλέον  πραγματικότητα. Ο νέος μας Πρόεδρος ο Νίκος  Ανδρουλάκης με την εναρκτήρια ομιλία του έδωσε το  στίγμα της παράταξής μας και απέδειξε ότι το μέλλον της  είναι μπροστά μας και είναι πολύ ελπιδοφόρο. Όχι μόνο  για μας, αλλά κυρίως για τους όλους Έλληνες που  ψάχνουν εναγωνίως λύσεις στα αδιέξοδά τους. Η  παρουσία όλων των προηγούμενων προέδρων μας  σήμερα εδώ εκφράζει πρόδηλα ότι το κόμμα μας έρχεται  από μακρυά έχει συνέχεια αλλά και μία λαμπρή ιστορία.  

Ο Κώστας Σημίτης που με την εμβληματική οκταετή  διακυβέρνησή του που άλλαξε την Ελλάδα και την έβαλε  στο πυρήνα της Ευρώπης και του ευρώ. Ο Γιώργος  Παπανδρέου που έδωσε έμφαση στην οικολογία και την  πράσινη ανάπτυξη πολύ πριν γίνει όρος για την επιβίωση  της ανθρωπότητας με την κλιματική αλλαγή. Ο Βαγγέλης  Βενιζέλος που δεν έβαλε όπως συνήθισε να λέει τα  προσόντα του στον τόκο, αλλά μπήκε στη φωτιά στον  αγώνα για τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία και τα  μνημόνια. 

Δυστυχώς, συντρόφισσες και σύντροφοι,

λείπουν σήμερα δύο ιστορικοί ηγέτες της παράταξής μας.  Ο μεγάλος μας ιδρυτής ο Ανδρέας Παπανδρέου που  έφερε την πραγματική μεταπολίτευση στη χώρα και  άλλαξε για πάντα τη ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας και  η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, που με τον αδόκητο  θάνατο της και την αξιοπρέπεια με την οποία τον  αντιμετώπιζε απέδειξε πως το πως πορεύεσαι και το τι  παράδειγμα δίνεις είναι μία πραγματική παρακαταθήκη  τόσο για την προσωπική όσο και για την πολιτική σου  οικογένεια. Η άδεια της θέση σήμερα εδώ μας θυμίζει το  δυσαναπλήρωτο κενό της. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 

To συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τα προηγούμενα  χρόνια γεγονός κομβικής σημασίας για την ελληνική  κοινωνία. ‘Όχι γιατί ήταν ένα μεγάλο κόμμα ή κυβέρνηση.  Αυτό συνέβαινε γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν το Κίνημα από το  οποίο η ελληνική κοινωνία περίμενε λύσεις για τα  προβλήματά της, για την πορεία του τόπου. Συνέβαινε  γιατί το ΠΑΣΟΚ καθόριζε την πολιτική ταυτότητα της  συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών. Το  σημερινό συνέδριο πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία  ώστε το ΠΑΣΟΚ και ό,τι το αφορά να βρίσκονται στο  κέντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων της  χωράς.  

Αυτό για να συμβεί υπάρχει μία απαραίτητη προϋπόθεση.  Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία και τις ανάγκες της πρωτογενώς, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς  κυρίαρχες νόρμες. Και αφού ακούσει την κοινωνία να  αφήσει το μήνυμα της να περάσει ανόθευτο από  οργανωτικές επιρροές προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει  ανοιχτό κόμμα κύτταρο δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει  ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες παντού και πάντα. Την  αρχή την κάναμε και είναι ελπιδοφόρα, παρά τα λάθη και  τις παραλείψεις. Πρέπει όμως στο εξής να γίνει βίωμά μας  η ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Και ορισμοί και  σταυροδοσίες που υπηρετούν τακτικές πρέπει να μείνουν  στο παρελθόν. Στόχος μας το θεσμικό κόμμα και η  λειτουργία του. Κι αυτό διασφαλίζεται με ευθύνη όλων  μας.  

Συντρόφισσες και σύντροφοι,  

Ο καιρός του αυτομαστιγώματος για την παράταξή μας  πέρασε. Ήρθε η ώρα το κίνημά μας να τοποθετηθεί  κυρίαρχα και πάλι στο κέντρο των εξελίξεων, εκφράζοντας  μία υπεύθυνη σοσιαλδημοκρατική προοδευτική πρόταση.  Οι διαρρήκτες της κεντροαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ ούτε  προοδευτικοί είναι, ούτε αποτελεσματικοί υπήρξαν με την  ακροδεξιά του κου Καμμένου. Το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή με  πρόεδρο το Νίκο Ανδρουλάκη, πρέπει να πολιτευθεί με  ρήξη και ανατροπή. Πρέπει να εκφράσουμε πρωτογενώς  τους νέους επιστήμονες, που αν και παράγουν πλούτο και  γνώση, είναι θύματα της εκμετάλλευσης της υπεραξίας  τους από τις σύγχρονες δομές του κεφαλαίου. Πρέπει να  εκφράσουμε την νεολαία με όρους μέλλοντος. Η τέταρτη  βιομηχανική επανάσταση που εξελίσσεται μπροστά μας  δεν έχει μόνο ευκαιρίες, έχει και παγίδες ανεργίας και  περιθωριοποίησης. Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος δεν  φτάνει μόνο να είναι επαρκώς χρηματοδοτούμενο. Πρέπει  να κατευθύνει τη βοήθειά του σε αυτούς που το έχουν  πραγματικά ανάγκη. Η ανταλλακτική πολιτική επιδομάτων  του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνε και υποβιβάζε τους πολίτες. Η  λατρεία της ΝΔ του κου Μητσοτάκη για την ίδια πολιτική  αποδεικνύει ότι είναι ίδιοι, συντηρητικές παρατάξεις και  οι δύο παρασιτούν επενδύοντας στις πελατειακές σχέσεις.  

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης δυστυχώς  φαίνεται να κατασπαταλείται από την ΝΔ και τον  Πρωθυπουργό σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων  επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι όμως δυνατόν  να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Ίσως την  τελευταία για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.  Οφείλουμε ως κόμμα να διαμορφώσουμε –πράγμα που  έχει ήδη συμβεί σε μεγάλο βαθμό- μια οικονομική  πολιτική αναπτυξιακή, με κοινωνική ευαισθησία και με  ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και  την οικονομική επέκταση. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,  

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα βέβαια δεν  περιορίζονται στην οικονομία. Η τουρκική απειλή 

αναβαθμίζεται μέρα με την ημέρα. Η αντιμετώπισή της  απαιτεί θυσίες και συνεχή εγρήγορση. Πρέπει να  αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την τουρκική απειλή. Άλλωστε έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά  των αναθεωρητών της ιστορίας είναι κοινή. Τόσο στην  περίπτωση Πούτιν, όσο και Ερντογάν. Ο αυταρχισμός στο  εσωτερικό μιας χώρας, δεν μπορεί παρά να αναπαράγει  αυταρχισμό και στο εξωτερικό της. Η αντιμετώπιση της  Τουρκίας των 100 εκατομμυρίων πρέπει να γίνει μέσω  συμμαχιών και μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Η  κοινή πολιτική ασφαλείας της ΕΕ πρέπει να γίνει για την  Ελλάδα εθνικός στόχος. ‘Άλλωστε είμαστε η μόνη χώρα  της ΕΕ που μετά το 1990 συνέχισε να επενδύει στην  άμυνα, τόσο σε υλικό όσο και σε εκπαίδευση, λόγω της  τουρκικής απειλής. Στην κοινή πολιτική ασφάλειας  ,λοιπόν, μπορούμε να παίξουμε κορυφαίο ρόλο  εξυπηρετώντας παράλληλα τα εθνικά μας συμφέροντα.  

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή ορθώς  στηρίξαμε τον ουκρανικό λαό και τον αγώνα του για  ανεξαρτησία , τιμώντας ταυτόχρονα τις συμμαχίες μας.  Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία πέρα από  γεωπολιτικούς και ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς  (κάτι το οποίο σαφώς και πρέπει να μας προβληματίζει)  είναι μία μάχη της φιλελεύθερης δημοκρατίας εναντίον  του ολοκληρωτισμού, του αυταρχισμού και του  αναθεωρητισμού. 

Τέλος, η ευρωπαϊκή ενοποίηση ως διαδικασία,  αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Το όραμα για  περισσότερη Ευρώπη δεν πείθει πια τις ευρωπαϊκές  κοινωνίες που νοιώθουν την ΕΕ μακριά από την  καθημερινότητά τους και αυτό οδηγεί σε ενδυνάμωση  λαϊκίστικών, ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών  κινήσεων. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,  

όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίζουν και οφείλουμε να τα συζητάμε στις οργανώσεις μας  ταυτόχρονα με την οργανωτική μας προσπάθεια. Η  πολιτική πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο. Φιλοδοξία  όλων μας είναι με το σημερινό μας συνέδριο να γίνει ο  προπομπός για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών  συσχετισμών που επιδιώκουμε με την δημιουργία μιας  ευρύτερης σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας που θα  μπορέσει να κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη μέρα των  εκλογών.  

Άλλωστε στη ζωή όπως και στην πολιτική, οι επιλογές των  άλλων δεν θα πρέπει να μας καθορίζουν. Άλλα το τι  πιστεύουμε εμείς για μας. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και  την ΝΔ που μας θέλουν συμπλήρωμα εμείς θα τους  αποδείξουμε ότι μπορούμε να ξανακάνουμε τις ιδέες μας  πλειοψηφικές και το κόμμα μας πρωταγωνιστή στο  μετεκλογικό σκηνικό. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε , λοιπόν,  καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να  συμμετάσχουν με την πίστη αλλά και με την πεποίθηση  ότι από εμάς θα έρθει η πολιτική αλλαγή που τόσο έχει  ανάγκη ο τόπος. Και σε αυτή την προσπάθεια καλούμαστε  όλοι να γίνουμε συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές, γιατί σε  αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. 

Σας ευχαριστώ πολύ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ