Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης δικαίωση των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ για τα 300 λεωφορεία με “leasing”!

Published

on

Πλήρη δικαίωση των καταγγελιών του Κινήματος Αλλαγής, αποτελεί η δημοσιοποίηση της απόφασης 497/21 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό των νέων λεωφορείων της ΟΣΥ.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση, οι ανάδοχοι οφείλουν να παραδώσουν τα λεωφορεία μετασκευασμένα, με όλα τα πλευρικά παράθυρα τους ανοιγοκλειόμενα, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την διακήρυξη.

Είναι επομένως αδιανόητο να υπάρξει προσωρινά η οριστική παραλαβή των λεωφορείων από την αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής της ΟΣΥ, μέχρι οι ανάδοχοι να προχωρήσουν στη μετασκευή τους.

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κυκλοφορούν υγειονομικές βόμβες στην Αθήνα.

 

Aναλυτικά η αντίδραση της ΟΣΥ: 

“Φρένο” προς το παρόν βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην άμεση προμήθεια των 300 λεωφορείων με τη διαδικασία του leasing. Βασική ένσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ, είναι η “εσφαλμένη εντύπωση” πως τα εν λόγω λεωφορεία δεν θα είχαν πλευρικά ανοιγοκλειόμενα παράθυρα.

Η ΟΣΥ μετά την απόφαση αυτή, προχωρά στην άμεση υποβολή αίτηση ανάκλησης για την άρση της δημιουργηθείσης παρερμηνείας.

“Η παρανόηση αυτή – σύμφωνα με την ΟΣΥ – οφείλεται στο ότι υποβλήθηκαν πέραν των δεσμευτικών εγγράφων του διαγωνισμού, και επιπλέον έγγραφα (προσπέκτους) παρουσίασης των αρχικών μοντέλων των λεωφορείων, στα οποία τα παράθυρα εμφανίζονταν εν ως μη ανοιγοκλειόμενα. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσίαση ενός οχήματος σε μια διαφημιστική μπροσούρα, δεν εμφανίζει το όχημα που θα παραδοθεί αλλά αυτό που είναι κατά τον αρχικό χρόνο παραγωγής”.

Advertisement

Μάλιστα, στη σύμβαση, οι ανάδοχες εταιρείες υποχρεούνται να παραδώσουν τα οχήματα, έχοντας προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις στα παράθυρα ώστε να ανοίγουν. “Το ότι όλα τα λεωφορεία θα έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, αλλιώς η Ο.ΣΥ. Α.Ε. δεν θα τα παραλάβει, αναφέρεται σαφώς, τόσο στη διακήρυξη του διαγωνισμού, όσο και στο σχέδιο σύμβασης το οποίο έχουν λάβει και αποδεχτεί στην προσφορά τους οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, καθώς επίσης και στις δηλώσεις συμμόρφωσης που έχουν καταθέσει στο φάκελό τους και οι τρεις εταιρείες” τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥ.

 “Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και στον αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε διενεργήσει ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Η διακήρυξη ζητούσε λεωφορεία με ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, η συμμετέχουσα εταιρεία προσέφερε μοντέλα που δεν είχαν αυτό το χαρακτηριστικό από την  κατασκευή τους – καθότι είναι αρκετά σπάνιο στα λεωφορεία σύγχρονης κατασκευής – όμως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και πριν την παράδοσή τους, ο προμηθευτής έκανε τη σχετική τροποποίηση και σήμερα τα λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά, με παράθυρα που ανοίγουν, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όπως δηλαδή θα γίνει τελικά και στους δρόμους της Αθήνας”.

Η ΟΣΥ ΑΕ προχωρά σε αίτημα ανάκλησης προς το ΣΤ’ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, στόχος είναι η καθυστέρηση στην παραλαβή των οχημάτων, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα, να μην ξεπεράσει τον έναν μήνα.

Πάντως, η διοίκηση της ΟΣΥ, πιστεύει ότι αν της είχε υποβληθεί σχετικό ερώτημα, θα είχε αποσαφηνιστεί το ζήτημα και “δεν θα καθυστερούσε η τυπική ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού που περιμένει με αγωνία το επιβατικό κοινό της Αθήνας”.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός αφορά 90 ντιζελοκίνητα αρθρωτά (με ρυμουλκό) και 210 κανονικά (διαξονικά) αστικά λεωφορεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάδοχοι του διαγωνισμού είναι οι εταιρείες «Σαρακάκης» (με 59 δωδεκάμετρα), το Μεσογειακό Κέντρο Φορτηγού & Λεωφορείου (συμφερόντων «Παπαδάκη») με 106 δωδεκάμετρα και 40 αρθρωτά, και η «Εθνική leasing» με 78 δωδεκάμετρα και 10 αρθρωτά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για λεωφορεία ηλικίας έως και 10 ετών, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας EURO V ή νεότερης. Το κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στα 37,49 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,2 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε στα τρία χρόνια με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για ακόμα ένα έτος, με ανάλογη επέκταση του τιμήματος κατά 10 εκατ. ευρώ.

Advertisement