“Ποια Αλληλεγγύη;” Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη

Ποια Αλληλεγγύη; 

Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη – Πολιτικός Επιστήμων – συνεργάτης του “The Socialist”

 

Εικόνες ντροπής και λύπησης που μόνο σοκ προκαλούν και σίγουρα όχι αλληλεγγύη, περικύκλωσαν τα μέσα ενημέρωσης, απεικονίζοντας τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να φορά μια ταμπέλα στον λαιμό η οποία έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Υπεύθυνοι για τούτο το εγχείρημα αυτό είναι μια ομάδα αντιεξουσιαστών οι οποίοι κατέβαλαν το γραφείο του κύριου Μπουραντώνη. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου και πάλι ομάδα αναρχικών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο γραφείο του πρύτανη 

Η διαπόμπευση αυτή του πρύτανη αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την κατάσταση ανομίας η οποία σοβεί σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η ερώτηση είναι μια, που είναι το άσυλο και για ποιόν τελικά ισχύει ; Η κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν σημαντικά στο να αποκαταστήσουν την τάξη των πραγμάτων και να προστατέψουν τους φοιτητές καθώς αμέλησαν να λάβουν μέτρα και να ενισχύσουν την ασφάλεια των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων. 

Η πλειοψηφία των σεκιούριτι στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αρχικά ανύπαρκτη και κατά δεύτερον αδυνατεί να προσφέρει πραγματική ασφάλεια σε φοιτητές και φοιτήτριες! Εδώ και μήνες το ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει ξανά και ξανά την σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνει λύσεις, λέξη μάλλον άγνωστη για την κυβέρνηση.

Το ΚΙΝΑΛ  ψήφισε παρών στην κατάργηση ασύλου και ήδη από το 2019 προτείνει :

  • Βελτίωση του νόμου 4009/11 του ΠΑΣΟΚ για την Διοίκηση των Πανεπιστημίων 
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου έτσι ώστε να ελέγχεται η είσοδος και έξοδος των φοιτητών αλλά και φυσικά να μην μπορούν να εισέλθουν «εξωπανεπιστημιακοί» ταραξίες.
  • Να αυξηθεί ο αριθμός security στα πανεπιστήμια, οι οποίοι όμως θα επιτελούν σωστά το έργο τους 

Ωστόσο, η αστυνομία και οι security δεν θα λύσουν μόνοι τους την κατάσταση! Τα ίδια τα ιδρύματα οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να δράσουν άμεσα και επιτέλους να επικρατήσει τάξη και ελευθερία μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοιες εικόνες κατάντιας από ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία πολλές φορές φιγουράρουν σε υψηλές θέσεις ανάμεσα σε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. 

Το πιο λυπηρό όμως από όλα είναι ότι χρειάστηκε ένα τέτοιο περιστατικό για να δράσει η κυβέρνηση η οποία όπως φάνηκε επαναπαύθηκε και ξέχασε να πάρει μέτρα ενάντια στην εγκληματικότητα και παραβατικότητα που πρυτανεύουν στα πανεπιστήμια.

Το ΚΙΝΑΛ μίλησε τότε αλλά κανείς δεν άκουσε! Το ΚΙΝΑΛ μιλάει και τώρα και υπογραμμίζει ξανά την σοβαρότητα της κατάστασης, προτείνοντας χειροπιαστά μέτρα και όχι ουτοπικά. Είναι προφανές ότι η πολιτική ασύλου και προστασίας της ΝΔ απεδείχθη μια «φούσκα» και απέτυχε να επιτελέσει τον ρόλο της, να προστατέψει δηλαδή τους πανεπιστημιακούς χώρους και φυσικά τους φοιτητές και διδάσκοντες. Είναι επιτέλους ώρα να ληφθούν τα σωστά μέτρα και να νιώσουν οι φοιτητές ασφάλεια και προστασία. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ