ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Project “Διάλογοι” – Η Φωνή της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής: Κωνσταντίνος Ξυνός – Φώτης Ξυνός
Διάλογοι: η φωνή της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κυριακή Μπλόσκα
Πιστοί στο ραντεβού τους, οι ‘Διάλογοι’ αποδεικνύουν πως ήρθαν για να μείνουν! Για πρώτη φορά μέσα από φαινομενικά απλές, κοινές ερωτήσεις βλέπουμε να ξεδιπλώνεται ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα σε δύο εκπροσώπους της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. Κάθε εβδομάδα μέσα από τους διαλόγους θα συνομιλούν δύο πρόσωπα με θέμα τις ανησυχίες, τις βλέψεις και τις σκέψεις τους από την εμπειρία τους στο πολιτικό προσκήνιο. Οι ‘Διάλογοι’ θα ολοκληρώνονται με την προσωπική ερώτηση του ενός προσώπου στο άλλο με αφορμή ένα θέμα της επικαιρότητας.
Στους σημερινούς Διαλόγους συνδιαλέγονται o Κωνσταντίνος Ξυνός, Γραμματέας Π.Α.Σ.Π ΠΑ.ΠΕΙ. και ο Φώτης Ξυνός, πρ. Γραμματέας Π.Α.Σ.Π Παντείου, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αλμυρού, Βόλου με την παράταξη “Δημοτική Πρωτοβουλία” .
Κ.Μ.: Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η ενημέρωση για την πανδημία αφορά περισσότερο τους νεαρούς πολίτες που έχουν συνηθίσει σε μία έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Παράλληλα, σε άλλες δηλώσεις του ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως η συγκέντρωση των πολιτών για την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ήταν αναμενόμενο να ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Ποια η κρίση σας σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις και ποια η δική σας εικόνα σχετικά με την μέχρι τώρα λειτουργεία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Κ.Ξ.: Η στοχοποίηση της νεολαίας αποτελούσε, ανέκαθεν , μια εύκολη λύση για κάθε είδους κοινωνικό πρόβλημα! Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση, υιοθετεί για άλλη μια φορά το συγκεκριμένο συντηρητικό σκεπτικό. Παρουσιάζονται , με την βοήθεια βέβαια των χρηματοδοτούμενων Μ.Μ.Ε. , ασαφείς στατιστικές έρευνες με σκοπό την υποστήριξη του σκεπτικού αυτού, και γνωρίζω καλά, ως φοιτητής του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής, πως μια στατιστική αλήθεια μετατρέπεται εύκολα σε κοινωνικό ψέμα! Όσον αφορά , την συγκέντρωση για την δίκη της Χ.Α. , εκτός από πολιτικά αναγκαία , σίγουρα αποτέλεσε και εστία μετάδοσης του ιού. Ωστόσο ,καλό είναι, ο κ. Γεωργιάδης , να αναφερθεί και σε αυτές , τις μη-αναγκαίες , των εγκαινίων πλατειών και αγαλμάτων! Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Μια σειρά σπασμωδικών μέτρων, μας έχει δώσει, ως χώρα, ρόλο καταστολής και όχι πρόληψης! Οι ‘Έλληνες πολίτες και ενημερώνονται και συμμορφώνονται. Κουραστήκαμε να ακούμε ότι φταίμε! Η κυβέρνηση ας πάρει σοβαρά και δραστικά μέτρα ή ας παραδεχτεί πως έχασε το στοίχημα!
Κ.Μ.: Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821 ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί μία σειρά έργων σε κάθε δήμο της χώρας τονίζοντας μάλιστα πως τα έργα αυτά θα αποτελέσουν μία δημιουργική κίνηση και θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο μέλλον. Ποια η δική σας γνώμη πάνω στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και ποιες οι δικές σας προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας;
Φ.Ξ.: Μπορεί ο καθένας να πει, με απόλυτη βεβαιότητα πως η υλοποίηση έργων στην χώρα μας, είναι κάτι το θετικό. Εύχομαι στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση να υλοποιήσουν τα έργα που προανήγγειλαν ,και να μην είναι απλώς πολιτικές υποσχέσεις, στις οποίες ο ελληνικός λαός έχει πλέον συνηθίσει.
Προσωπικά όμως εκτιμώ, πως το πρώτο μέλημα της κάθε κυβέρνησης ,οφείλει να είναι η περαιτέρω εμβάθυνση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με σκοπό την εξομάλυνση των αδύναμων σημείων της εκπαίδευσης.
Για να κινηθεί η Ελλάδα, όπως και κάθε σύγχρονη χώρα, στο μέλλον, οφείλει να επενδύσει στην παιδεία και στην εκπαίδευση παράλληλα με την δόμηση υποδομών, που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο της χώρας.
Πέραν αυτών όμως, πιστεύω ακράδαντα πως η 28η Οκτωβρίου ,δεν πρέπει να αποτελεί πολιτικό υποχείριο το οποίο θα χρησιμοποιείται λαϊκιστικά από οποιονδήποτε πολιτικό φορέα.
Κ.Μ.: Ποια η γνώμη σας σχετικά με την – μέχρι τώρα- συμμετοχή της νέας γενιάς στην πολιτική σκηνή και ποιες οι συμβουλές σας ώστε να ανακτήσει πιο δυνατή ‘φωνή’ στο μέλλον;
Κ.Ξ: Η πολιτική σκηνή του σήμερα έχει αποτύχει να προσελκύσει την νεολαία! Προσοχή! Η νέα γενιά αδιαφορεί για την πολιτική , όχι στην βάση της, αλλά όπως αυτή της παρουσιάζεται. Σύντομα θα υπάρξει μια επανάσταση , όχι σε τοίχους, αλλά σε κείμενα, σε κοινωνικές δράσεις, βάσει ενός ριζοσπαστικού μοντέλου οικοδομημένο στην λογική! Αναγκαίο είναι ,να δοθεί χώρος στην νέα γενιά. Χώρος να ακουστεί, να συμμετέχει, να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά, μα πάνω από όλα οι ίδιοι οι νέοι, έστω και εγωιστικά , να μην δεχθούν, ότι δεν θα περάσει το δικό τους!
Κ.Μ.: Ποιες οι σκέψεις σας αναφορικά με την συμμετοχή της Π.Α.Σ.Π στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και την στάση της απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα και τον χώρο της πολιτικής εν γένει;
Φ.Ξ.: Η Π.Α.Σ.Π. πρεσβεύει διαχρονικά στα ελληνικά πανεπιστήμια την δημόσια και δωρεάν παιδεία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων που στεγάζονται στο σημερινό δημοκρατικό τόξο του ελληνικού κοινοβουλίου.
Δεν αποτελούσε ποτέ ένα φοιτητικό σωματείο του οποίου οι αξίες μπόρεσαν να εξαγορασθούν ώστε να συμβαδίζουν με κομματικές γραμμές και απόψεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση που κράτησε η παράταξη, ενάντια στο νόμο 4009/2011 περί κατάργησης του ασύλου στα πανεπιστήμια, από την τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ ,Άννα Διαμαντοπούλου.
Πέραν αυτού όμως, είναι η μόνη φοιτητική παράταξη που κινείται στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς. Συνεπώς εκτιμώ πως οι νέοι της ΠΑΣΠ ,πρέπει να ‘’αγκαλιάζονται’’ από το Κίνημα Αλλαγής, να ενσωματώνονται σε αυτό οι απόψεις τους και να γίνονται προτάγματα του κινήματος.
Αν θέλουμε λοιπόν, έναν κομματικό φορέα σύγχρονο και δημοκρατικό στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς, έναν φορέα ισχυρό, ικανό να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς της νέας γενιάς και να κάνει τα πάντα για να φέρει την πρόοδο, οφείλει να δώσει την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους, πάντα σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιοτέρων, να βγούνε μπροστά.
Κ.Μ.: Αναμένοντας την ανάδειξη Γραμματέα στην νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής, ποιες οι σκέψεις σας για το βήμα αυτό; Θεωρείτε πως η οργάνωση είναι το ‘κλειδί’ που χρειάζεται να έχει κάθε νέα πολιτική παράταξη ώστε να διατηρήσει την δύναμή της;
Κ.Ξ: Η πολύ οργάνωση , ίσως , εν τέλει, να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Αρχικά , ο όρος νέα, σε μια πολιτική παράταξη, πρέπει να έχει πρώτα ιδεολογικά και μετά ηλικιακά χαρακτηριστικά. Μία τέτοιου είδους πολιτική παράταξη, πρέπει να δίνει την ευκαιρία, σε όσους περισσότερους νέους είναι δυνατόν, να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώσουν την παράταξη, ακόμα και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με τον κομματικό φορέα, με στόχο βέβαια την επιρροή και όχι τον διχασμό! Έτσι λοιπόν, πρέπει να κινηθεί και η νεολαία ΚΙΝ.ΑΛ. , γιατί σκοπός δεν είναι η διατήρηση της δύναμης αλλά η αύξηση αυτής!
Κ.Μ.: Οι προσωπικές αντιμαχίες πολλές φορές προσδίδουν μελανά σημάδια στην έννοια της συλλογικότητας που πρεσβεύει μία σύγχρονη πολιτική παράταξη. Κατά την γνώμη σας, από τι οφείλει να συνίσταται μία επιτυχημένη παράταξη ώστε να είναι πρώτα απ’ όλα λειτουργική στον εσωτερικό της πυρήνα;
Φ.Ξ.: Μια παράταξη ,για να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της έχοντας ως θεμέλιο τη συλλογική αποδοχή, οφείλει να αναπτύξει ομαδικότητα και κοινό στόχο, προκειμένου οι θέσεις που πρεσβεύει να αποσκοπούν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, στη λαϊκή κυριαρχία και στην εθνική ανεξαρτησία, έχοντας ένα συσπειρωμένο πυρήνα, συμβάλλοντας έτσι στο συνδικαλιστικό κίνημα παγκοσμίως. Το αίσθημα της αποδοχής και της ομαδικότητας δεν πρέπει να υπάρχει απλώς, αλλά καλλιεργείται.
Τα μέλη της παράταξης οφείλουν τόσο στον εαυτό τους όσο και στο σύνολο, να παρουσιάζουν την καλύτερη εκδοχή τους, ώστε μαζί να αποτελέσουν τη φωνή της αλλαγής.
Κ.Μ.: Ποια θα λέγατε πως είναι η ιδανική συμβουλή για τους/τις νέους/νέες που ασχολούνται με την πολιτική και σας βοήθησε να μην χάσετε τον δρόμο σας στην δική σας πορεία;
Κ.Ξ: Να μην ξεχάσουν ότι είναι νέοι και ότι εκπροσωπούν τους νέους! Να ΄δώσουν ξανά νόημα και υπόσταση, σε ανθρώπινες αξιακές έννοιες , όπως δικαιοσύνη , αξιοπρέπεια, σεβασμός! Μόνο έτσι θα οικοδομηθεί πάλι μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική. Μια σχέση, που δυστυχώς σήμερα, έχει εξαϋλωθεί.
Κ.Μ.: Στις κρίσιμες αποφάσεις που κληθήκατε να πάρετε στην ενασχόλησή σας με την πολιτική σκηνή της χώρας μέχρι και σήμερα, ποια σκέψη σας οδήγησε στο να βρείτε τις κατάλληλες απαντήσεις και να οδηγηθείτε στο ‘φως’;
Φ.Ξ.: Οδηγός μου δεν είναι κάποια σκέψη, αλλά οι βασικές αρχές και ηθικές αξίες που εκπροσωπώ ως νέος άνθρωπος και ενεργός πολίτης. Οφείλω ως νέος άνθρωπος να μη συμβιβάζομαι αλλά να διεκδικώ. Επιθυμώ ένα κράτος πρόνοιας, το οποίο θα στηρίζει την μικρή και την μεσαία τάξη και δεν θα τις αποδεκατίζει. Επιθυμώ ένα κράτος, ικανό να ενσωματώσει κοινωνικά το διαφορετικό. Επιθυμώ ένα κράτος δημοκρατικό, που θα υπηρετεί τον λαό και δεν θα τον έχει υπηρέτη.
Αυτές μου οι αξίες με φέρνουνε στο φως και μου δίνουνε διαρκώς απαντήσεις κατά την πολιτική μου σταδιοδρομία.
Ολοκληρώνουμε τους Διαλόγους όπως τους αρμόζει. Αφήνουμε τους συνεντευξιαζόμενους να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως σε κάθε διάλογο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσα από μία προσωπική τους ερώτηση με θέμα την επικαιρότητα.
Φ.Ξ.: Τώρα που ανοίγουν οι διαδικασίες συνεδρίου της Νέας Γενιάς του ΚΙΝ.ΑΛ. , θα ήθελες να είσαι ο νέος Γραμματέας;
Ν.Ξ: Ο τίτλος του Γραμματέα της Νέας Γενιάς είναι σίγουρα τιμητικός. Η απάντησή μου όμως, είναι ένα καθαρό , όχι! Για μένα ο Γραμματέας της Νέας Γενιάς, ενός πολιτικού κόμματος, και εν προκειμένω του Κινήματος Αλλαγής, εμπεριέχει την θεσμική υποχρέωση να λειτουργεί σε αρμονία με το κόμμα, αν και εφόσον δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό , αναφορικά με τις βασικές αρχές λειτουργίας συλλογικοτήτων. Όσο είμαι Γραμματέας της Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιώς, η δική μου, βασική υποχρέωση, είναι να εκπροσωπώ , χωρίς κομματικούς συμβιβασμούς τους νέους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους! Εάν κριθεί αναγκαίο ,να συνεργάζομαι, να απαιτώ και να κρίνω το κόμμα μέσα από θεσμικές διαδικασίες , ώστε να εισακούγονται τα αιτήματα, τα προβλήματα και τα όνειρα των νέων ανθρώπων και διαμέσου της κομματικά θεσμικής Νέας Γενιάς , να επεξεργάζονται και να γίνονται προτάσεις και πολιτικοί άξονες του προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής.
Κ.Ξ.: Γιατί πιστεύεις ότι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ είναι τόσο μικρά στους νέους;
Φ.Ξ.: Προσωπικά εκτιμώ πως, το ΚΙΝΑΛ από τη στιγμή που θέλει να φέρει την αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας, πρέπει να επενδύσει στη νέα γενιά και πρέπει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους να εκπροσωπούνται σε καίριες θέσεις μέσα στο κίνημα.
Γιατί η νέα γενιά είναι αυτή που καλείται να επιβιώσει σ’ αυτήν την πλέον σκληρή πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει τρομακτικά ποσοστά ανεργίας, που αναγκάζεται να εργαστεί για τον κατώτατο μισθό και καλείται πλέον να πάρει το μέλλον στα χέρια της και να είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις.
Το ΚΙΝΑΛ λοιπόν, οφείλει να δώσει την ευκαιρία στους νέους αυτούς να ακουστούν και να λάβουν ενεργά μέρος στην πολιτική εκπροσώπηση του χώρου στην κοινωνία, οφείλει να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στους νέους, ώστε να καταφέρει να πάει μπροστά.
Μέχρι τους επόμενους ‘Διαλόγους’, καλή αντάμωση.