Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

RESCEU: O ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ήταν έτοιμος – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι!

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος, Δημοσιογράφος – Εκδότης “Τhe Socialist”

Η κυβέρνηση καθυστέρησε να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση, καθυστέρησε, γενικώς, με αποτέλεσμα οι φωτιές να κατακαίνε την Ελλάδα και να κάνουν στάχτη όνειρα, περιουσίες και πάνω από 650.000 στρέμματα σε όλη την χώρα μέσα σε μια εβδομάδα βγαλμένη από τα χειρότερα σενάρια “θρίλερ” των τελευταίων δεκάδων ετών…

Κι όμως, αυτή η καθυστερημένη αντίδραση, γίνεται μια προσπάθεια να “κουκουλωθεί” και στην θέση της, να τεθεί εντελώς λανθασμένα και άκυρα, η “καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε”.

Είναι λάθος, όπως λάθος είναι και η διασπορά fake news από πολιτικούς ηγέτες και τους συν’αυτώ. Θυμίζουμε πως πρόσφατα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού πρώτα κατήγγειλε την καθυστερημένη αντίδραση της Πολιτείας να προσφύγει στο RESCEU, στη συνέχεια, “έβαλε στη θέση του” τον Πρόεδρο του ΜέΡΑ25 σε μια στιχομυθία στο twitter που δεν έμεινε ασχολίαστη:

Πάμε όμως στα άλλα, τα πιο σημαντικά από την επικοινωνιακή διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν είχαμε καμία “υπόσχεση” ενημέρωσης με όρους διαφάνειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε μόνο εκκενώσεις, μηνύματα από το 112 και δελτία Τύπου από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Ν.Χαρδαλιά, άντε και από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής… Αυτό, δεν είναι δημοκρατική αντίδραση σοβαρότητας από μια κυβέρνηση που “ευαγγελίζεται” το “σύγχρονο επιτελικό κράτος” με “όρους Δυτικής Ευρώπης”.

Χρειάζεται διαφάνεια. Σοβαρότητα και επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. 

Η Ε.Ε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας βασικό “αντίπαλο” τα πολλά πύρινα μέτωπα και την αργή αντίδραση μιας “παραιτημένης” κυβέρνησης μπροστά στον όλεθρο. Αντί “εκκένωσης” και της λογικής “θα σβήσει μόνη της η φωτιά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης RESCEU προσέφερε συγκεκριμένα “εργαλεία” και ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και ουσιαστική βοήθεια στους πυροσβέστες και τους πληγέντες.

Advertisement

Συγκεκριμένα: 

 • Κύπρος 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (επιχειρούν Αν. Μάνη) και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων (άφιξη 4/8, επιχειρούν Αττική)
 • Γαλλία 2 Canadair CL-415 (άφιξη 6/8, επιχειρούν Β. Εύβοια) 1 Canadair CL-415 (άφιξη 7/8 με βλάβη δεν επιχειρεί) 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 5/8 επιχειρούν Αττική). 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 58 οχήματα αναμένονται 10 και 11/8)
 • Κροατία 1 CL 415 (άφιξη 6/8, επιχειρεί Β. Εύβοια)
 • Σουηδία 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 6/8, επιχειρούν Β. Εύβοια)
 • Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα (άφιξη 7/8, επιχειρούν Εύβοια)
 • Ισπανία 1 Canadair CL 415 (άφιξη 7/8, επιχειρεί Πελοπόνησσο-Αρκαδία).
 • Τσεχία 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8, θα επιχειρήσουν Αρκαδία)
 • Γερμανία 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8 και 11/8)
 • Πολωνία πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)
 • Σλοβακία πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
 • Αυστρία πεζοπόρο τμήμα 43 ατόμων με 11 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)
 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσμος (1 άτομο) στην έδρα της ΓΓΠΠ (αφίχθη 6/8)

Μάλιστα, ο  Σλοβένος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς αφού πρώτα σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” , ευχαρίστησε δημόσια τον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη για την ανάδειξη του RESCEU ως σημαντικό μηχανισμό για όλη την Ε.Ε, με μήνυμά του στο twitter, ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ η Γερμανία και η Πολωνία προσέφεραν 360 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα», τονίζει ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, άλλες επτά χώρες της ΕΕ: η Κύπρος, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που πλήττονται από πυρκαγιές για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να διοχετεύουν τη βοήθεια της ΕΕ.