Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Metoo: Γυναίκες, βια και θεσμικές παρεμβάσεις”

Published

on

 

Άρθρο επί του “φλέγοντος” κοινωνικού ζητήματος της εποχής μας, της Ζέφης Δημαδάμα , αποκλειστικά στο “The Socialist”. Το κίνημα “MeToo” στην Ελλάδα, οι προτάσεις, οι κίνδυνοι “εκφυλισμού” και η υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα θύματα και την ίδια την κοινωνία.

 

Η θύελλα που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις γυναικών και ανδρών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους για προσβλητικές συμπεριφορές, για παρενόχληση, για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση  φέρνει στο φως αυτό που ήδη γνωρίζαμε. 

Η βία κατά των γυναικών με διαφορετικές μορφές αποτελεί ένα από τα ζητήματα που απασχολούν για δεκαετίες το φεμινιστικό κίνημα και ένα από τα πολλά αιτήματα των σοσιαλιστικών κομμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Το ξέσπασμα των γυναικών, το Κίνημα “metoo” δεν πρέπει να εκφυλιστεί, δεν είναι εργαλείο διαπόμπευσης και εκδίκησης όπως κάποιοι δεικτικά αναφέρουν ώστε να απαξιωθεί. Αφενός  υπάρχουν διαβαθμίσεις σε συμπεριφορές και ενέργειες, αφετέρου δεν είναι ο στόχος μας να οδηγούμε -δικαίως και αδίκως- όλους στα δικαστήρια. Αντιθέτως, ο σκοπός μας είναι να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών απέναντι στον μισογυνισμό και στα στερεότυπα απαξίωσης και υποταγής σε κάθε μορφής εξουσία.

Σε μια κοινωνία που η υποκρισία  περισσεύει, έχει φτάσει η ώρα η ισότητα των φύλων να αποτελέσει στην πράξη  μια οριζόντια πολιτική σε όλους τους τομείς. Να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να οχυρώσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο. 

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής πάντα άνοιγε δρόμους, πάντα ήταν μπροστά για να δώσει απαντήσεις και θεσμικές λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα και προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλέοντας και με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες και προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις:

Advertisement

  • Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ενός σύγχρονου εργαλείου για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών με την άμεση έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων που προβλέπει η Σύμβαση 


  • Ενίσχυση της αυτόνομης λειτουργίας  και επαναφοράς στο Υπ. Εσωτερικών της  πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φυλων και νυν  Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία  αποτελεί το φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.


  • Επικύρωση από τη Βουλή της Διεθνους Σύμβασης Εργασίας 190, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας την 21/06/2019) 


  • Κρίσιμος ο ρόλος ενός σύγχρονου συνδικαλιστικού κινήματος για θέματα σχετικά με τις εμφυλες διακρίσεις στους εργασιακούς χώρους, με νέα αιτήματα υιοθέτησης  στρατηγικών αποτροπής φαινομένων βίας κατά των γυναικών, ισότιμης πρόσβασης σε θέσεις ευθύνης και εξισορρόπησης των αμοιβών ανδρών γυναικών 

Απαραίτητη όσο πότε  η προώθηση και η ένταξη άμεσα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικών μαθημάτων για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την ισότητα των φύλων αλλά και την καταπολέμηση της βίας. 

Η στήριξη των συμπολιτών μας, γυναικών και ανδρών, που εχουν υποστεί βία, ρατσισμό, κακοποίηση ή είναι θύματα  στερεοτυπικών διακρίσεων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε ευνομούμενου κράτους και εμείς ως προοδευτική δύναμη πρωτοστατούμε σε αυτούς τους απαιτητικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Ζέφη Δημαδάμα

Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Advertisement

Διδάσκουσα, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο