Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ομηρία οι καθηγητές της Β Ξένης Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Published

on

Μετά από επικοινωνία της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) με το Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Εκπαιδευτικό, Σωτήρη Παπαγεωργίου, ο τελευταίος τοποθετήθηκε σχετικά με το πρόβλημα που λαμβάνει χώρα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αφορά στην επιλογή της Β ́ Ξένης Γλώσσας.

Οι μαθητές των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων καλούνται στο τέλος της Δ τάξης του Δημοτικού να επιλέξουν ανάμεσα στη Γερμανική και τη Γαλλική Γλώσσα. Δυστυχώς όμως η επιλογή της Β Ξένης Γλώσσας δεν εγγυάται και την διδασκαλία της, καθώς για τη δημιουργία τμήματος Γερμανικών ή Γαλλικών υποχρεωτικά απαιτείται βάσει των Υπουργικών Αποφάσεων ΥΑ (ΦΕΚ 1324 τ.Β’/11-05-2016) ο ελάχιστος αριθμός μαθητών/-τριων να είναι 12 αλλά και ο αριθμός των τμημάτων να μην ξεπερνά τα τμήματα γενικής παιδείας. Επίσης, στις περιοχές όπου δεν υπηρετούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της εκάστοτε γλώσσας, αν και εφόσον δεν προσληφθεί αναπληρωτής/αναπληρώτρια ως τη 1.Οκτωβρίου, τα παιδιά διδάσκονται (ανεξάρτητα από την επιθυμία τους) την γλώσσα για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός.

Το καθεστώς αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας, οι οποίοι αγωνιούν κάθε χρόνο για τον σχηματισμό τμημάτων και την κάλυψη του ωραρίου τους και αναγκάζονται να υπηρετούν σε έως 5 σχολεία, μετακινούμενοι από σχολείο σε σχολείο και από τάξη σε τάξη χωρίς σταθερή βάση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Για την ουσιαστική αναβάθμιση της Β Ξένης Γλώσσας στο Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο και την προώθηση της πολυγλωσσίας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, απαιτείται άμεσα η τροποποίηση των ΥΑ (ΦΕΚ 1324 τ.Β’/11-05-2016 ), που περιορίζει σημαντικά τη δημιουργία τμημάτων βάσει της προτίμησης των μαθητών στην Ε’ τάξη Δημοτικού! Ειδικότερα, καθίσταται αναγκαία η επαναφορά του ελάχιστου αριθμού μαθητών για τον σχηματισμό τμημάτων από 12 στο 8 (ως ίσχυε κατά το παρελθόν) αλλά και η δυνατότητα έγκρισης επιπλέον τμημάτων ( σε σχέση με τα τμήματα γενικής παιδείας) από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Παπαγεωργίου Σωτήρης,

Φιλόλογος Α.Π.Θ., ΜSc

Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Advertisement

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής

Advertisement