Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Σοσιαλδημοκρατία Και Νέα Γενιά – Η Ελπίδα Για Την Ελλάδα”: Γιάννης Μισύρης

Published

on

Συνέντευξη μας παραχώρησε ο Γιάννης Μισύρη όπου εξέθεσε τις απόψεις του για θέματα της επικαιρότητας. Έδωσε την δική του οπτική για την διαφαινόμενη άνοδο των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, το ζήτημα της ακρίβειας αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Ο Γιάννης Μισύρης είναι Διπλωματούχος Μηχανολογος-Μηχανικός, Μέλος του Τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνος Ενεργειακής Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης της Νέας Γενιάς 

  1. Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;

 

Είναι πρόδηλο ότι υπάρχει ένα σαφές κύμα υψηλού ενδιαφέροντος σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Οι προσδοκίες των μελών, αλλά και γενικότερα των φίλων του Κινήματος, έχουν ισχυροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, καταδεικνύοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης ενός ισχυρού πυλώνα αντιπολίτευσης. Η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής αποτελεί ισχυρό δείγμα της αυξημένης αποδοχής του κόσμου. Προπομπός αυτού ήταν η μαζική συμμετοχή των 270.000 πολιτών που έδειξε το ισχυρό τους ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Με δεδομένο αυτό, αλλά και την κεντρική κατεύθυνση για Αυτοργάνωση, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως επιδιώκεται η άμεση επαφή με τους πολίτες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Tο ΠΑΣΟΚ οφείλει να αφουγκραστεί και να εκφράσει τις πολυπληθείς κοινωνικές ανάγκες μέσα από ένα διαρκή διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της γενικότερης τάσης ανόδου του κόμματος είναι η εκλογή του νέου του αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη. Η στρατηγική  του συνοψίζεται στο τρίπτυχο Ανανέωση, Ενότητα και Πολιτική Αυτονομία της παράταξης. Αυτό το τρίπτυχο δημιουργεί τις προσδοκίες για ένα συμπαγές κόμμα που θα είναι καταλύτης σε κάθε έκφανση του κοινωνικού γίγνεσθαι. 

 

Οι ιδέες, οι αξίες και τα προτάγματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αποτελούν πυξίδα για το ΠΑΣΟΚ του σήμερα αλλά και του μέλλοντος. Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης βλέπουμε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις να παίρνουν τα ηνία της εξουσίας, προσπαθώντας να δώσουν λύσεις στα πολυσχιδή προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία μετριάζοντας της οικονομικές συνέπειές τους. Προσεγγίσεις που συνδέονταν ιστορικά με τη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά, όπως ο ρόλος του κράτους στην οικονομία και η ανάγκη για ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, αποκτούν ξανά μεγάλη ισχύ. Επίσης, η υγειονομική κρίση και το νέο προσφυγικό κύμα ανοίγουν νέους χώρους για τη ευρύτερη αποδοχή των σοσιαλδημοκρατικών απόψεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες εισοδήματος και πλούτου, βασιζόμενοι στην ανάληψη πρωτοβουλιών για βαθύτερη ενοποίηση των κρατών της Ευρώπης. Ωστόσο, για να αποτελέσει κυβερνητική επιλογή η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επικαιροποιήσει τα μηνύματά της, κάνοντας κτήμα της τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται να δώσει λύσεις στο σύγχρονο δίλημμα της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών  επιτυγχάνοντας την οικολογική μετάβαση προς μία κατεύθυνση μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

 

  1.  Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λ.π. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;

 

. Μια  με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;

Advertisement

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας. Οι αυξομειώσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς είναι καθημερινές και ανεξέλεγκτες. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα  νοικοκυριό το 2020 έπρεπε να διαθέσει το ένα τρίτο του μηνιαίου μισθού του για την κάλυψη των αναγκών διατροφής, μετακινήσεων, ηλεκτροδότησης και θέρμανσης. Με τα σημερινά δεδομένα και τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό ένα νοικοκυριό καταβάλει περίπου το 50% του μηνιαίου του εισοδήματος για την κάλυψη των ίδιων αναγκών συγκριτικά με το 2020. Σε αυτό σημειώστε πως δεν εμπεριέχεται το δυσβάσταχτο κόστος ενοικίασης μιας κατοικίας. Όλα αυτά πλήττουν την αγοραστική δύναμη του συνόλου της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων. Είναι ορατός δηλαδή ο κίνδυνος διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων στη χώρα και η αύξηση του ποσοστού φτωχοποίησης των Ελλήνων. Σε όλα τα παραπάνω λύση δυνητικά μπορεί να δώσει η εφαρμογή ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης. Η εφαρμογή αυτού πρέπει να βασίζεται στην πλήρη κατανόηση των σημερινών αναγκών που δημιουργούνται από ένα μείγμα παραγόντων όπως είναι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία μαζί με τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Μερικά άμεσα μέτρα για την ανακούφιση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας είναι: η φορολόγηση των υπερκερδών (και όχι των κερδών όπως αρέσκονται πολλοί να λαϊκίζουν) των εταιρειών ενεργείας, η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτη ανάγκης, καύσιμα και λιπάσματα, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ορθή και κοινωνικά δίκαια κατανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Η άμεση εφαρμογή αυτών θα ανακουφίσει μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και θα δημιουργήσει ανάχωμα στην ακρίβεια. Διότι η επικαιροποιημένη εφαρμογή του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου παρέχει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Το κοινωνικό κράτος έρχεται σε πρωταρχική θέση και ικανοποιείται το κοινωνικό αίτημα για δίκαιη κατανομή των βαρών που είναι αποτέλεσμα της πολυσύνθετης κρίσης. Η πίστη στις επιστημονικές κατακτήσεις, ο σεβασμός στην Δημόσια υγεία ως συλλογικό αγαθό και ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δημιουργούν τις συνθήκες για μια νέα ευρεία υιοθέτηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας ως λύση στα μείζονα προβλήματα. Η αναβίωση της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας είναι αυτανάγκη και χρειάζεται καθημερινό ουσιαστικό αγώνα και συζήτηση με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

 

  1.  Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού;

 

Ακούμε συχνά στο δημόσιο λόγο πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η πρώτη γενικευμένη σύρραξη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η οποία παραβίασε κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας (περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών). Ένας πόλεμος που έχει ως στόχο να ικανοποιήσει τις επεκτατικές βλέψεις ενός κράτους δημιουργεί ανυπολόγιστες συνέπειες πέραν το στενών γεωγραφικών ορίων της πολεμικής διαμάχης. Ειδικότερα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια πολιτική. Ο αντίκτυπος των επιπτώσεων της επίθεσης αυτής θεωρώ πως θα διαρκέσει δεκαετίες. Οι γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θα μετασχηματιστούν και θα δημιουργήσουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις σε διάφορα κράτη ανά την Ευρώπη. Θεμελιώδεις αρχές δημοκρατικών θεσμών θα αμφισβητηθούν έντονα αν επιτραπεί σε έναν αναθεωρητικό ηγέτη να επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρού. 

Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με την καταπάτηση των δικαιωμάτων μιας διπλανής χώρας. Ο Πούτιν προσπαθεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες για την ασφάλεια της ηπείρου μας. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Ερντογάν με την Ελλάδα γιατί και η Τουρκία έχει αναθεωρητικές τάσεις. Η Ευρώπη οφείλει να δώσει ένα καλό παράδειγμα στην Ρωσία αν θέλει να αποφύγει στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα εντός των κόλπων της. Αν κάποιος επιθυμεί να σταματήσει αυτόν τον πολεμοχαρή ηγέτη από το να προχωρήσει σε ακόμη πιο παρανοϊκές πράξεις, θα πρέπει να τον απειλήσει με κυρώσεις που μπορούν να σημάνουν το τέλος για το καθεστώς του και για τον ίδιο προσωπικά. 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο φόβος επέκτασης του πολέμου, ο πληθωρισμός και η στασιμότητα της οικονομίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα δυνητικής ευρωπαϊκής αστάθειας. Ο φόβος για ελλείψεις στον εφοδιασμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων δημιουργεί μεγάλη αισχροκέρδεια και ακρίβεια, παγιώνοντας ένα πεδίο ανασφάλειας και συνεχών ανατιμήσεων. Ακόμη, η μεγάλη ροή προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη πρέπει να έχει ανθρωπιστικό πρόσημο στην διαχείρισή της. Η Ευρώπη  υποχρεούται να φέρει σε πρώτη γραμμή τις αξίες της. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η παροχή ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κυριαρχήσουν. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ενιαία και συντεταγμένα να δώσει άμεσες λύσεις στα μέλη της παίρνοντας αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις.

 

Advertisement

Και όπως είπε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ << Άλλαζε απόψεις, αλλά κράτα τις αρχές σου. Άλλαζε τα φύλλα, αλλά κράτα άθικτες τις ρίζες>>.

 

*Ιωάννης Μισύρης – Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός

Μέλος Τομέα Ενέργειας ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Υπεύθυνος ενεργειακής δημοκρατίας και δικαιοσύνης Δικτύου Νέας Γενιάς.

 

Advertisement