ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Σοσιαλδημοκρατία Και Νέα Γενιά – Η Ελπίδα Για Την Ελλάδα”: Νίκος Μανωλεσάκης
Συνέντευξη μας παραχώρησε ο Δικηγόρος Νίκος Μανωλεσάκης.
Αναφορικά με την άνοδο του κινήματος στις μετρήσεις τόνισε ότι «η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη έχει δώσει πράγματι μία σημαντική δυναμική στο χώρο μας, ο οποίος φαίνεται ότι συσπειρώνεται και ανασυγκροτείται με ταχείς ρυθμούς.» καθώς και ότι «η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση επιστρέφει όχι απλά ως επιλογή αλλά ως κοινωνικό αίτημα το οποίο προετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά.»
Σχετικά με το κύμα ακρίβειας που πλήττει την Ελληνική κοινωνία υποστήριξε ότι προτάσεις όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση της φορολογίας στα υπερκέρδη των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και η «γενναία» μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι μερικές απτές λύσεις.
Τέλος αναφορικά με την θλιβερή εξέλιξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση τη χώρα μας ως χώρας της Ευρωπαϊκής ηπείρου και ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» και εξέφρασε την πεποίθησή ότι οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού εφόσον τα κράτη και οι κυβερνήσεις φροντίσουν να μας υπενθυμίσουν έμπρακτα τις αξίες αυτές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ευρώπη.
Ο Νίκος Απ. Μανωλεσάκης είναι Δικηγόρος.
MSc Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις
LLMc. Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας
1) Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;
ΑΠ: Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη έχει δώσει πράγματι μία σημαντική δυναμική στο χώρο μας, ο οποίος φαίνεται ότι συσπειρώνεται και ανασυγκροτείται με ταχείς ρυθμούς. Τούτο, φυσικά, φαίνεται όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την καθημερινή συζήτηση που γίνεται γύρω μας για την πολιτική σκηνή. Διότι το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ήταν το κόμμα του λαού και η ώσμωσή μας με την κοινωνία μας δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να έχει και πάλι επαφή με την πολιτική εξουσία και να έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτική εξουσία είναι προειλημμένες και λαμβάνονται ερήμην μας. Το ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα του ηγεσία φαίνεται να είναι το «όχημα» που θα αξιοποιήσει την ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη στη διαμόρφωση των πολιτικών του προτάσεων και στη συνέχεια στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Ο ελληνικός λαός έπειτα από καιρό συνομιλεί και πάλι με εκπροσώπους του, οι οποίοι αυτοί τη φορά έχουν ευήκοα ώτα και αυτό είναι το πιο σημαντικό για να πραγματοποιήσουμε και τον προεκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρόεδρος, την ανασυγκρότηση του κόμματος από τη βάση του. Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό για τον ελληνικό λαό και θεωρώ ότι τώρα που έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις όποιες παθογένειες του παρελθόντος είναι ώριμο και έτοιμο να επιτελέσει και πάλι τον σκοπό αυτό, να αφουγκραστεί τις κοινωνικές ανάγκες και να αποτελέσει τη φωνή της κοινής λογικής σε μία περίοδο ακραίων θέσεων και απόψεων.
Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση επιστρέφει όχι απλά ως επιλογή αλλά ως κοινωνικό αίτημα το οποίο προετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά. Προτιμώ, λοιπόν, να επισημαίνω ότι η πιθανότητα μίας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης δεν είναι απλώς η πρόταξη ενός αόριστου για πολλούς πολιτικού όρου τον οποίο φέρει ένας πολιτικός χώρος. Είναι η ουσιαστική εφαρμογή ενός κοινωνικού κράτους Δικαίου το οποίο δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά ενός κράτους που παρεμβαίνει προς όφελος των πολιτών του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τον Έλληνα τα τελευταία χρόνια τον προβληματίζουν τα φαινόμενα αδικίας και αναξιοκρατίας τα οποία μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μπορεί και θέλει να καταπολεμήσει. Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι ένας πολιτικός όρος της μόδας, όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν. Είναι μία επιταγή της κοινωνίας, για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα, η αδικία, η αισχροκέρδεια και η έλλειψη ενός μακρόπνοου εθνικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των σπουδαιότερων προβλημάτων, όπως είναι το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας.
2) Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λ.π. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;
ΑΠ: Τη χώρα μας πράγματι τους τελευταίους μήνες την ταλανίζουν τα φαινόμενα του πληθωρισμού, των ανατιμήσεων –σε βασικά για τις βιοτικές μας ανάγκες δυστυχώς καταναλωτικά αγαθά- και φυσικά το φαινόμενο της καθημερινής και ραγδαίας αύξησης των τιμών σε καύσιμα και ενέργεια εν γένει. Και η απάντησή μου στο πρόβλημα αυτό και στην ερώτησή σας κατά πόσον ότι η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση επιστρέφει όχι απλά ως επιλογή αλλά ως κοινωνικό αίτημα το οποίο προετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά. Προτάσεις όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση της φορολογίας στα υπερκέρδη των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και η «γενναία» μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι μερικές απτές λύσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς για την ώρα την ακρίβεια που καλπάζει στη χώρα μας. Τις προτάσεις αυτές τις έχει ήδη θέσει ο χώρος μας ως πραγματικές λύσεις οι οποίες έχουν τύχει εφαρμογής σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη έχοντας πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, η κυβέρνησή μας κωφεύει συστηματικά, μη θέλοντας προφανώς να αποδεχθεί την έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών που επιδεικνύει σε μία εποχή που απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις που θα πραγματοποιήσουν τομές στο χώρο της Οικονομίας. Σε μία άλλη ανάγνωση της κατάστασης η Κυβέρνηση αρνείται να θίξει τα συμφέροντα των ολίγων που κερδίζουν από την ακρίβεια αυτή και εθελοτυφλεί μπροστά στις ρεαλιστικές αυτές λύσεις του προβλήματος, κάτι το οποίο μία κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο δεν θα έπραττε. Από τη στιγμή που επιλέξαμε μία απότομη και άτσαλη ενεργειακή μετάβαση, δίχως να έχουμε μεριμνήσει επαρκώς για την ενεργειακή ασφάλεια και την ακρίβεια, οφείλουμε τώρα να βρούμε άμεσες λύσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οι λύσεις αυτές δεν είναι μόνο η μεταφορά από τους Έλληνες εφοπλιστές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αμερικανική ήπειρο. Θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστή στην αγορά της ενέργειας που θα προωθήσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτών και όχι ένα κράτος θεατή των εξελίξεων και των ιδιωτικών πρωτοβουλιών.
Όσον αφορά, δε, τη δικαιολογία, κατά τη γνώμη μου, που διαρκώς προβάλλεται από τους κυβερνώντες σχετικά με την πιθανολογούμενη μείωση των κρατικών εσόδων που δήθεν θα επέλθει από την υιοθέτηση των συγκεκριμένων προτάσεών μας, επισημαίνω μονάχα ότι βασική αρχή της Οικονομίας είναι ότι η ελάττωση στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών οδηγεί σε αύξηση της ζήτησής τους. Επομένως, τα κρατικά έσοδα σχεδόν μετά βεβαιότητας θα ισοσκελιστούν, μάλλον και θα αυξηθούν. Όμως μία κυβέρνηση δεν εκλέγεται από τον ελληνικό λαό μονάχα για να κρατάει το ταμείο. Μία κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και ευημερία των πολιτών της και να βρει κάθε πιθανή λύση για την επίτευξη του πρωταρχικού αυτού σκοπού. Τον σκοπό αυτό στις μέρες μας φαίνεται να τον αντιλαμβάνεται μονάχα ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας με διαρκείς παρεμβάσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
3) Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού;
ΑΠ: Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο, ο οποίος ανεξάρτητα από την ερμηνεία που δίδει ο καθένας για την πρόκληση και τη φύση του, είναι μία ζοφερή κατάσταση κατά την οποία χάνονται ανθρώπινες ζωές. Κάτι τέτοιο για εμάς το σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο είναι ανεπίτρεπτο και φυσικά καταδικαστέο. Οι εξελίξεις αυτές δεν γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση τη χώρα μας ως χώρας της Ευρωπαϊκής ηπείρου και ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, βέβαια, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου αυτού και καλό είναι να μην κάνουμε προβλέψεις οι οποίες συχνά μας κάνουν απαισιόδοξους, αλλά να προσπαθούμε για το καλύτερο. Επειδή, όμως, οι Κυβερνήσεις οφείλουν να είναι πάντοτε προετοιμασμένες να δράσουν για το καλό των πολιτών, δύο φαίνονται να είναι τα άμεσα προβλήματα τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Πρώτα απ’ όλα οι οικονομικές επιπτώσεις καθότι με τις κυρώσεις που επιβάλλονται πρέπει να βρούμε άλλους δρόμους για την εισαγωγή ορισμένων αγαθών για τα οποία ήμασταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από την περιοχή (π.χ. σιτηρά) και φυσικά το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, καθότι η Ρωσία ελέγχει πολύ μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων φυσικών πόρων και δη φυσικού αερίου. Ένα ακόμη θέμα έχει να κάνει με το ανθρωπιστικό πρόσημο που οφείλουν να έχουν στο εξής οι χώρες της Ευρώπης και να φροντίσουν με κάθε δυνατό τρόπο για τα αυξανόμενα ρεύματα προσφύγων στα εδάφη τους.
Όπως ανέφερα και ανωτέρω οι προβλέψεις ενώ εξελίσσεται ένας πόλεμος είναι δύσκολες έως και ανέφικτες και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παλεύεις γι’ αυτό που εκπροσωπείς. Η Ευρώπη, όχι μόνο ως ήπειρος αλλά και ως χώρος Ειρήνης και Δημοκρατίας, βλέποντας να διαμείβεται μία τέτοια τραγική εξέλιξη στη γειτονιά της οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προτάσσοντας τις αξίες που κατέστησαν εφικτή τη δημιουργία μίας ισχυρής Ένωσης. Και μιλάω για αξίες, διότι τα τελευταία χρόνια πολλοί θεωρούν ότι όταν μιλάμε για Ευρώπη αυτομάτως εννοούμε την πολιτική, οικονομική και νομισματική Ένωση με το χώρο της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, εργαζομένων και υπηρεσιών. Ωστόσο, η Ευρώπη για να καταφέρει να οικοδομήσει αυτήν την ένωση στηρίχθηκε πρώτα σε κοινές αξίες σχετικά με τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, το περιβάλλον στο οποίο εκείνος διαβιοί και φυσικά την απρόσβλητη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία του. Συνεπώς, πιστεύω ότι οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού εφόσον τα κράτη και οι κυβερνήσεις φροντίσουν να μας υπενθυμίσουν έμπρακτα τις αξίες αυτές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ευρώπη. Η ανθρωπιστική βοήθεια, η περίθαλψη των προσφύγων, η στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και κάθε άλλης επίπτωσης των σύγχρονων δυσχερών καταστάσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το μήνυμα και προς τους εξωτερικούς αναθεωρητές του γεωπολιτικού χάρτη ότι η Ευρώπη έχει αξίες που δεν κάμπτονται. Το μήνυμα αυτό είναι σημαντικό και προς τους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι θα έχουν ισχυρά κίνητρα να μάχονται στο διηνεκές για τις δημοκρατικές αξίες και τα μέχρι σήμερα κεκτημένα.