Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Παραστατίδης: “Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ από το Κίνημα Αλλαγής για να χρειάζεται να επιστρέψει”

Published

on

Συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”, παραχώρησε ο Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης.

Ο Κος Παραστατίδης, απάντησε με σαφήνεια σε όλα τα “φλέγοντα” ερωτήματα που αφορούν τόσο την επικαιρότητα όσο και τα “Εσωκομματικά” του Κινήματος Αλλαγής το οποίο για ακόμα μια φορά, έχει τραβήξει πάνω του τα “φώτα της δημοσιότητας”.

Ο Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική σε όσους ασχολούνται με επιφανειακού τύπου ζητήματα και κάλεσε τα ΜΜΕ να αντικρίσουν την αλήθεια που όλο και περισσότερο διαδίδεται μεταξύ των πολιτών, πως το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα που ασκεί την αξιωματική αντιπολίτευση επί της ουσίας όλο αυτό το διάστημα.

Τόνισε πως τα οργανωτικά ζητήματα που αφορούν στο Κίνημα Αλλαγής είναι σε αναβολή λόγω των συνθηκών και πως όλα θα γίνουν στην σωστή στιγμή τηρώντας τα δημοκρατικά “πιστεύω” του κόμματος.  Σε συνέχεια των δηλώσεών του, κριτική άσκησε και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο που ασκούν πολιτική σε εποχές που απαιτείται υπευθυνότητα..

 

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Στέφανου Παραστατίδη:

 

  •  Κύριε Παραστατίδη, πριν περάσουμε στα ζητήματα πολιτικής φύσεως, θα ήθελα ένα σχόλιό σας πάνω στην υπόθεση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση από αθλήτριες -αρχής γενομένης με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Πως αξιολογείτε την αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας; 

Η αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας φανερώνει τον πραγματικό λόγο που η Σοφία Μπεκατώρου δεν αποκάλυπτε τόσα χρόνια την ειδεχθή πράξη που συνέβη σε βάρος της.

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας ήταν αντίδραση ενός κλειστού συστήματος, που θέλει να κρατήσει τη λειτουργία του αθέατη από την κοινή γνώμη, που λειτουργεί με τους δικούς του νόμους της σιωπής. Ήταν μία αντίδραση φοβική και σίγουρα ενοχική απέναντι στο δέος της αλήθειας, που έμενε κρυφή τόσο καιρό, επειδή εξυπηρετούσε. Ως εδώ όμως. Με αφορμή την εμβληματική και θαρραλέα πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου πρέπει όλα να βγουν στο φως, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να βγουν και να μιλήσουν δημόσια. Όχι πια συγκάλυψη, όχι πια συνενοχή. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις ιστορίες τους, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το νομικό πλαίσιο και τη λειτουργία των θεσμών που δεν θα υποθάλπτουν, αλλά θα προστατεύουν τα θύματα και θα αποδίδουν δικαιοσύνη για τους θύτες.
  • Με το ποσοστό των εμβολιασθέντων στην χώρα μας να είναι μικρό, το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς να είναι πλέον γεγονός και τους φόβους για την έλευση ενός 3ου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα, θεωρείτε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται σωστά την πανδημική κρίση; 

Η διενέργεια εμβολιασμού δεν είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Είμαστε μέρος ενός κεντρικού σχεδιασμού της ΕΕ και ότι η πορεία του εμβολιασμού βρίσκεται σε συνάρτηση με τους χειρισμούς και τις συμφωνίες των ευρωπαίων αρμοδίων. Θέλω να πιστεύω ότι στο μοναδικό που έχουμε ως ευθύνη, δηλαδή τον προγραμματισμό του εμβολιασμού θα ανταποκριθούμε με επάρκεια, όπως κάθε οργανωμένη χώρα. Ως προς την εθνική διαχείριση, δυστυχώς είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο χρονικά lockdown, ξεκινώντας από την Κοζάνη στις 16/10 και επεκτεινόμενοι σε όλη τη χώρα μέχρι και σήμερα. Αυτό έχει οδηγήσει την κοινωνική αντοχή στα όριά της και, μαζί με τις συνεχείς παλινωδίες, έχει χαθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί τον ιό, ενώ η χρηστή αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε κάνει μία συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση για ασφαλή κατά τόπους ανοίγματα, η οποία θα διασφάλιζε και την κοινωνική ισορροπία. Το απροϋπόθετο οριζόντιο lockdown οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα και κ η όποια καθυστέρηση με τους εμβολιασμούς εντείνει την ήδη υπάρχουσα προβληματική κατάσταση.
  •  Ο “διάλογος” με την Τουρκία φαίνεται να είναι “μονόδρομος” που υποστηρίζεται ένθερμα μάλιστα από την Ε.Ε, πως πιστεύετε πως πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση; Πρέπει να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν την έναρξη των συζητήσεων; 

Είναι θετικό που ξεκινούν και πάλι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Πώς προσέρχεται όμως η χώρα μας σε αυτό το διάλογο; Έχουμε μία εθνική γραμμή που συνάγεται από τα συμφραζόμενα και όχι από μία ρητή δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Συζητάμε μόνο για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ κι αν δεν τα βρούμε πάμε στη Χάγη. Όμως η Ελλάδα δεν κατάφερε μέχρι την έναρξη του διαλόγου να πετύχει κάτι πέρα από προφορικές δεσμεύσεις στο ζήτημα της επιβολής των κυρώσεων. Εμείς ξέρουμε πάνω κάτω τι θα ακούσουμε από τη Τουρκία. Έχει διαφανεί όλους αυτούς τους μήνες μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων. Όμως οι Τούρκοι ξέρουν τι θα ακούσουν από εμάς; Θα ακούσουν ότι επιθυμούμε τον εξαντλητικό διάλογο, ακόμη κι αν εκείνοι προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες; Θα ακούσουν ότι “δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές”, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς; Γι αυτό η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε προ εξαμήνου και επίμονα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να χαραχθεί μία καθαρή εθνική γραμμή, χωρίς παλινδρομήσεις και αστερίσκους. Τούτο δεν έγινε, κάτι που συνεπάγεται πως η κυβέρνηση επωμίζεται το σύνολο των ευθυνών της διαχείρισης.

Εμείς, όπως πράττουμε με συνέπεια, θα συνεχίσουμε να τοποθετούμαστε με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

  •  Όπως φαίνεται, το 2021 θα είναι ένα “θερμό έτος” για την πολιτική σκηνή της χώρας μας, στο πλαίσιο αυτό, ποιά η απόψή σας για τον “ντόρο” που έκανε η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής; Ποιά η γνώμη σας για τους 2 νέους Κ.Ε του κόμματος; Σηματοδοτεί εξελίξεις αυτή η απόφαση της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά; 

Πολύ κακό για το τίποτα, αν θέλετε τη ταπεινή μου γνώμη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής για 5,5 χρόνια και η Πρόεδρος της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, όπως έχει το δικαίωμα, έκρινε ότι έπρεπε να υπάρχει αντικατάστασή του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραμένει βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματός μας κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τις όποιες αντιδράσεις ή ενστάσεις διατυπώθηκαν τη τελευταία εβδομάδα. Τόσο η μακρά εμπειρία του Κώστα Σκανδαλίδη, όσο και η άοκνη μαχητικότητα του Μιχάλη Κατρίνη εκτιμώ ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής.

Ξέρετε, όλο και περισσότεροι συνομολογούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εν τοις πράγμασι η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, συνδυάζοντας τόσο τη δομική, όσο και την υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεπώς, αποκλειστικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική μας παρέμβαση και την πίεση προς την κυβέρνηση, διότι αυτό έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος.
  •  “Προοδευτική Διακυβέρνηση”. Μία φράση που έχει προκαλέσει τόσο πολύ “συζήτηση” στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι η πολιτική της διεύρυνσης, πολιτική “συνεργασιών”; 

Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν αφορά κόμματα αλλά πολίτες -είναι πολιτική αξιών. Το Κίνημα Αλλαγής, ως ο αποκλειστικός φορέας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας, είναι ένα προοδευτικό κόμμα, το οποίο εξ ορισμού διεκδικεί την προοδευτική διακυβέρνηση. Για μας είναι θέμα ταυτοτικό και αξιακό, όχι ευκαιριακό, ούτε σημαία ευκαιρίας.

Για μας η “προοδευτική διακυβέρνηση” δεν είναι ένα προϊόν που αγοράζεις στο σουπερμάρκετ των ιδεών, ούτε ένα προεκλογικό σλόγκαν που καμουφλάρει δομικές ιδεολογικές αδυναμίες και πολιτικές ελλείψεις.

Είναι λόγος ύπαρξης της δημοκρατικής παράταξης, η οποία όποτε κυβέρνησε, εφάρμοσε την προοδευτική διακυβέρνηση, αμβλύνοντας τις ανισότητες, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς, πετυχαίνοντας την εθνική συμφιλίωση. Η προοδευτική διακυβέρνηση επομένως δεν είναι κάλεσμα τεχνητών συγκολλήσεων, δεν απευθύνεται σε μεμονωμένα πρόσωπα, δεν είναι απλά ένα τέχνασμα για το πώς θα πάρεις και πάλι την εξουσία, αλλά μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας την οποία το Κίνημα Αλλαγής έχει το ιστορικό βάθος και το στελεχιακό δυναμικό, αλλά και την ευθύνη να την παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
  • Σε οργανωτικό επίπεδο, έχουν όλα “παγώσει” εδώ και 9 μήνες, λόγω πανδημίας. Πιστεύετε πως μέσα στο 2021 θα έχουμε εξελίξεις σε ότι αφορά το συνέδριο Νεολαίας και  την πολιτική συνδιάσκεψη ;

Πράγματι, η πανδημία παγώνει όλες τις διαδικασίες που είχαμε προγραμματίσει και ελπίζουμε στο σύντομο τέλος της πανδημίας, ούτως ώστε να επανεκκινήσουμε τον πολιτικό μας σχεδιασμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καθεστώς αναμονής. Εκμεταλλευόμαστε όλα τα τεχνολογικά εργαλεία και κάνουμε συνεχείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, με πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά. Είμαστε το κόμμα με τις περισσότερες ψηφιακές διαβουλεύσεις και σχεδιάζουμε συνεχώς επόμενα βήματα. 
  •  Εσωκομματικές Εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, η Κα Γεννηματά, από το Φθινόπωρο έχει δηλώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος, έκτοτε, αρκετοί διεκδικητές έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους, πότε υπολογίζετε πως θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού; Νοέμβριο του 2021 ή Μάρτιο του 2022 τελικά; 

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα διεξαχθούν όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο, όπως αντίστοιχα πράξαμε και στο παρελθόν. Είμαστε το κόμμα που φέραμε την εκλογή προέδρου από τη βάση και το κόμμα που έκανε τις πλέον υποδειγματικές εκλογές με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων και πολιτικών ρευμάτων το 2017. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. 
  • Τελευταία, η “ονοματολογία” του πολιτικού χώρου επανέρχεται στο προσκήνιο, με δηλώσεις πολιτικών στελεχών να μιλάνε ανοιχτά για “επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ” , υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Γιατί πιστεύετε πως το “ΠΑΣΟΚ” επανέρχεται στην καθημερινότητά μας; 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ για να χρειάζεται να επιστρέψει. Είναι παρόν εντός του Κινήματος Αλλαγής, όπως επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2019.

Είναι τέτοιο το ιστορικό του μέγεθος, τέτοιο το διαγενεακό πολιτικό του αποτύπωμα, τόσο βαθιές οι ρίζες του στην κοινωνία, που το καθιστούν εκ των ουκ άνευ ιδεολογική μας αναφορά  και πολιτική μας παρακαταθήκη για τη συνέχεια.